Licensdebat. Mette Bock (LA) vil af med medielicensen.
Foto: JOACHIM ADRIAN (Arkiv)

Licensdebat. Mette Bock (LA) vil af med medielicensen.

Medier

Liberal Alliance vil erstatte licens med DR-abonnement

Det skal være muligt at fravælge DR-kanalerne, mener LA. S ryster på hovedet.

Medier

Medielicensen til DR skal afskaffes og erstattes med et abonnement, som danskerne kan vælge til og fra.

Det mener Liberal Alliance, der vil tage forslaget med til kulturministeren, når forhandlingerne om det næste medieforlig begynder til foråret.

Ud over indtægterne fra brugernes abonnementer skal DR drives af et »lavt basistilskud« fra staten, fortæller partiets medieordfører, Mette Bock.

»Tidligere havde man en reel mulighed for at fravælge licensen, hvis man ikke havde et fjernsyn, men i dag skal man betale medielicens, bare man har et apparat, som kan modtage DR. Det har alle mennesker i dag, og derfor har man reelt ikke mulighed for at sige, at man ikke ønsker DR. Det er en tvangsforanstaltning, og det er klæder ikke demokratiet«, siger Mette Bock til Politiken.

Den nye betalingsordning skal ifølge partiet indføres over en årrække og kommer ikke til at pille ved DR's status som en public service-institution.

LÆS OGSÅ

Forslaget kommer samme dag som en Gallup-måling i Berlingske, der viser, at 45 procent af de 18-35-årige ville fravælge DR, hvis det indebar, at de kunne slippe for at betale licens. For alle aldersgrupper udgør andelen 29 procent.

Liberal Alliance frygter ikke, at et opgør med licensen vil føre til DR’s endeligt:

»Jeg kan selv rigtigt godt lide DR, og jeg synes, det er rigtig vigtigt, at vi har en public service-institution, som laver programmer, som det kommercielle marked ikke kan løfte. Nogen siger, at DR vil lukke, hvis vi indfører en abonnementsordning. Den pessimisme deler jeg ikke. Jeg tror, vi undervurderer danskernes ønske om kvalitet«, siger Mette Bock.

Vil en abonnementsordning ikke alt andet lige betyde, at der er færre, der vil betale til DR?

»Selvfølgelig vil der være færre, der betaler, for i dag skal alle betale ved tvang. Men man må så også sige, at DR i dag har et eksorbitant stort budget på 3,5 mia. kroner, og det kan godt blive lavere, uden at vi mister DR og public service-indholdet«, siger Mette Bock.

S: Dårlig idé

Hos Socialdemokraterne pander medieordfører Mogens Jensen omgående forslaget i jorden.

»Det er en dårlig idé, for det ødelægger grundlaget for den høje kvalitet, vi i dag har i medieindholdet«, siger Mogens Jensen og fortsætter:

»Vi har i dag en bæredygtig model, der har vist sit værd igennem mange år, og som har givet os et medieindhold, der er langt at foretrække sammenlignet med medier, der er brugerfinansieret eller kommercielt finansieret. Selvfølgelig kan man diskutere, om medielicensen kan indrettes på en anden måde, men jeg synes sådan set, at den er tidssvarende, som den er i dag«, siger Mogens Jensen.

LÆS OGSÅ

Men er det i orden, at man reelt ikke kan fravælge licensen i dag?

»Det er i princippet det samme som, at vi er fælles om at finansiere et godt uddannelsessystem og et godt sygehusvæsen. På samme måde har vi truffet en beslutning om at være fælles om at finansiere et godt medieindhold. Selv om man ikke bruger vores motorveje, er man jo med til at finansiere dem, og jeg tænker sådan set licensen på samme måde«, siger Mogens Jensen.

Også Mette Bocks borgerlige kollega hos Dansk Folkeparti vender tommelfingeren nedad til en DR-abonnementsordning.

»Det er ikke en overvejelse, vi har haft i Dansk Folkeparti. Vi vil faktisk hellere have, at DR begynder at leve op til deres public service-forpligtelser fuldt ud, for så tror jeg også, at de, der i dag efterspørger en abonnementsordning, vil være tilfredse med det produkt, DR leverer«, siger DF’s medieordfører, Morten Marinus, til Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden