Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
TAVSHED. Mediernes tavshed var guld i kampen for at få Jeppe Nybroe frigivet. Det siger flere kilder til Politiken.
Foto: DR (arkiv)

TAVSHED. Mediernes tavshed var guld i kampen for at få Jeppe Nybroe frigivet. Det siger flere kilder til Politiken.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske journalister har lært at holde mund

Efter nyheden om Jeppe Nybroes løsladelse får medierne nu ros for tavshed.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske journalister får en sjælden ros for at holde på hemmeligheder i kølvandet på nyheden om den løsladte Jeppe Nybroe.

Det sker, efter at det i dag er kommet frem, at journalisten Jeppe Nybroe har været holdt som gidsel i en måned i Syrien, uden at danske medier har bragt nyheden om kidnapningen før frigivelsen, selv om flere har kendt til historien i flere uger.

Det får flere kilder til at rose medierne for noget så usædvanligt som at holde informationer hemmelige for offentligheden.

En af dem er generalsekretær i Dansk Røde Kors Anders Ladekarl, der roser pressen på sin twitterprofil.

Anders Ladekarl har kendt til gidselsituationen i lang tid, og derfor har han været særlig opmærksom på, om noget ville slippe ud i offentligheden.

»Når man ved, at der er rigtig mange i medierne, der har kendt til det her, er det jo fantastisk, at man har formået at holde det her hemmeligt, som er vigtigt for forhandlingerne om frigivelse« siger han til Politiken.

Medier har lært af piratsag Ifølge generalsekretæren har mediedækning i sager om kidnapning sjældent gavnlig effekt, da opmærksomhed oftest er en del af kidnappernes formål om at maksimere løsesum og politisk indflydelse.

»Så jo mindre offentlighed der er, des mindre får de ud af de her formål, og jo større sandsynlighed er der for, at de dropper gidseltagningen« siger han.

PORTRÆT

Anders Ladekarl ser ikke nødvendigvis et problem i, at offentligheden ikke får kendskab til konkrete gidselsituationer, for ifølge ham er befolkningen godt klar over, at gidseltagningerne foregår.

I stedet glæder han sig over, at medierne tilsyneladende har ændret praksis og har undladt at dække kidnapningen. En beslutning, han ser to mulige forklaringer på:

»Den gode forklaring er, at man har lært af gidseltagningen af kaptajn Eddy Lopés i Somalia, hvor der jo var maksimal opmærksomhed, og det trak ud og trak ud, hvilket, nogle mener, også var grunden til, at løsesummen blev så stor«.

»Den dårlige forklaring er, at det var, fordi det er en journalist, der har været taget til fange«, siger Anders Ladekarl, der understreger, at han håber, der er tale om det første scenarie.

LÆS MERE

Formand i Dansk Journalistforbund Mogens Blicher Bjerregård er også tilfreds med den danske presse, som, han mener, har handlet fuldstændig overens med god presseskik.

» I de vejledende regler for god presseskik står der er for eksempel, at man skal udvise særlige hensyn til ofre for ulykker. Det er en grundene til, at der er udvist ansvarlighed her. For der er ingen tvivl om, at det har haft betydning for sagen, at der har været den tavshed« siger han.

LÆS OM

I den før omtalte sag om kidnapningen af Eddy Lopez fik både TV 2 og Ekstra Bladet direkte kritik fra Pressenævnet, og selv om Mogens Blicher Bjerregård ikke vil sammenligne de to sager, regner han med, at medierne har taget kritikken til efterretning.

»Jeg håber da sandelig, at de kendelser, der kommer fra Pressenævnet har en betydning, og det tror jeg da også, de har« siger han.

Udenrigsministeriet roser medierne

I Udenrigsministeriet glæder chefen for Borgerservice, Ole Engberg Mikkelsen, sig over, at medierne har afholdt sig fra at skrive om kidnapningen, mens Jeppe Nybroe og hans palæstinensiske kollega sad fanget.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg tror, at det havde været vanskeligere at løse sagen, hvis der havde været en meget massiv medieomtale. Set i det lys er jeg glad, og jeg er også glad for at det lykkedes at løse sagen«, siger Ole Engberg Mikkelsen.

Af hensyn til sin tavshedspligt ønsker han ikke at gå nærmere ind i den konkrete kidnapningssag.

Men han forklarer, at Udenrigsministeriet i gidselsager generelt yder konsulær bistand og tager kontakt til de lokale myndigheder, ligesom Borgerservice holder kontakt til de pårørende.

»Selve forhandlingerne er de danske myndigheder ikke involveret i. De danske myndigheder kan ikke forhandle med gidseltagere eller andre forbrydere, så den del har vi som myndighed intet med at gøre«, siger Ole Engberg Mikkelsen.

»Men den konsulære bistand, som vi yder i sådanne sager, har vi selvfølgelig også ydet i den her situation«.

Ole Engberg Mikkelsen understreger, at det er en normalt international praksis ikke at forhandle med gidseltagerne fra myndighedernes side.

»I langt de fleste lande, går staterne og myndighederne aldrig ind og bliver part i sagerne, for så skaber man den misopfattelse (hos gidseltagerne, red.), at man forhandler med en fremmed stat, og så bliver det farligere at være statsborger i det pågældende land«, siger Ole Engberg Mikkelsen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden