Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
NIELS HOUGAARD  (arkiv)
Foto: NIELS HOUGAARD (arkiv)

Videoer. Over to millioner gange er TopGunns sang 'Tilbud' blevet afspillet på YouTube.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk rapper: YouTubes nye strategi lyder »fuldstændig syg«

YouTube truer med at blokere videoer fra små pladeselskaber.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den danske rapper og sanger TopGunn er mildest talt overrasket over oplysningen om, at alt hans musik risikerer at ryge af videodelingstjeneste YouTube.

»Det lyder fuldstændig sygt. Vi kan ikke leve uden YouTube«, siger Oliver Gammelgaard, som han hedder.

Over to millioner gange er hans sang ’Tilbud’ blevet afspillet på YouTube, og pladeselskabet Cheff Records, som han er medejer af, har 20.000 abonnenter derinde.

LÆS OGSÅ

Som en del af en musikergeneration, hvis succes er skabt via virale videoer på nettet kender han værdien af YouTube.

»Det er alt for vigtigt til, at man kan undgå at være der«, forklarer han.

Men både han og kunstnere fra hele verden risikerer at ryge ud. Lige fra det danske topnavn Rasmus Seebach til britiske Adele og Artic Monkeys.

Til fælles har kunstnerne, at de er udgivet på uafhængige pladeselskaber, som ikke vil gå med på nye vilkår, som YouTube kræver.

Ret ind eller forsvind

YouTube vil skabe en ny musiktjeneste, hvor man mod betaling kan slippe for reklamer og downloade sange.

De uafhængige selskabers rettighedsforhandlere, Merlin, vurderer overfor The Guardian at selskaberne tilsammen står for over 32,6 procent af markedet for indspillet musik, mens YouTube siger, at de allerede har aftalt de nye vilkår med 90 pct. markedet – deriblandt de tre verdensomspændende selskaber Sony, Universal og Warner.

»Vi kan ikke lave et særligt YouTube for dem, der ikke vil være med. Det kan medføre, at der er indhold, der bliver fjernet«, siger Christine Sørensen, talsmand for YouTubes ejer, Google, i Danmark

Repræsentanter for en række mindre pladeselskaber oplever det som om, at de tvinges med på urimelige vilkår, da YouTube ved, at de er en uundværlig del af markedsføringen for de fleste.

Klager til Europakommissionen

YouTubes præcise krav er ikke kendt, men ifølge formand for Danske Uafhængige Pladeselskaber, Kasper Find, er aftalerne dårligere, end hvad andre streamingtjenester som Spotify og Wimp tilbyder, og de er ikke til forhandling.

»YouTube er den nemmeste måde at få spredt sin musik ud over hele verden, og derfor en kæmpe magtfaktor, men vi skal ikke være med for enhver pris«, siger han.

Sagen har skabt internationalt røre, og Helen Smith, formand for den europæiske sammenslutning af uafhængige selskaber, Impala, fortæller, at de vil klage til Europakommissionen denne uge.

LÆS OGSÅ

»Vi beder dem stoppe YouTubes fremfærd øjeblikkeligt. Årsagen er brud på EU’s konkurrenceregler og skade på både forbrugere og konkurrence«, udtaler hun til Politiken.

Ifølge Impalas oplysninger bliver de små selskaber tilbudt dårligere vilkår, end de tre store.

Hos Koda, der tidligere har forhandlet med YouTube om danske komponisternes del af kagen, synes kommunikationschef Nicolaj Hyltén-Cavallius, at han kan se et mønster:

»Vi kan genkende billedet af, at YouTube giver indtryk af , at de kun har krummer tilbage, når de er færdig med at forhandle med de store spillere«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden