Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

En sms, der ser ud til at komme fra Politiken, men i virkeligheden er sendt af nogle andre, ødelægger avisens troværdighed, mener Politikens chefredaktør Bo Lidegaard.
Foto: JENS DRESLING

En sms, der ser ud til at komme fra Politiken, men i virkeligheden er sendt af nogle andre, ødelægger avisens troværdighed, mener Politikens chefredaktør Bo Lidegaard.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politiken politianmelder afsender af falsk valg-sms

Falsk sms om Thornings valgudskrivelse er alvorlig, fordi det svækker avisens troværdighed, mener chefredaktør.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En sms med besked om, at statsministeren tirsdag klokken 12 ville udskrive valg, blev mandag aften sendt ud i Politikens navn.

Beskeden kom ikke fra Politiken og havde kun fem modtagere. Alligevel spredte den sig hurtigt på det sociale medie Twitter og blev også omtalt på bt.dk.

I løbet af aftenen og natten dementerede Politiken på Twitter både rygterne om valg og at beskeden skulle komme fra avisen. Derfor gik billedet af beskeden aldrig for alvor viralt.

I dag lykkedes det så for udbyderen af Politikens sms-tjeneste, CoolSMS, at slå fast, at en anden af virksomhedens kunder via CoolSMS sendte beskeden ud i Politikens navn.

Det er et sikkerhedsbrist, der bliver taget alvorligt på avisens chefredaktion.

»Det er vigtigt for os som et troværdigt nyhedsmedie, at man ikke kan sprede falske nyheder i vores navn. Men det er også vigtigt i et større perspektiv, fordi myndigheder med stort ansvar for befolkningens sikkerhed kan bruge sms-tjenester til at udsende meddelelser. Hvis deres konti på samme måde kan blive misbrugt, åbner det for, at mennesker, som ikke vil os det godt, kan sende falske beredskabsmeddelelser ud via sms’er. Og det er selvfølgelig et skræmmende perspektiv«, siger chefredaktør for Politiken Bo Lidegaard.

Derfor har Politiken anmeldt indehaveren af den konto, der har sendt sms'en, til politiet for identitetstyveri.

»Det har vi gjort for at understrege, at det er en meget alvorlig situation, når man stjæler andres identitet og udgiver sig for at være dem. Det kan hverken vi eller andre være tjent med«, siger chefredaktøren.

Der er ifølge Bo Lidegaard ikke noget, der tyder på, at vedkommende bag sms'en har villet noget ondt. Alligevel mener han, at det er en alvorlig sag.

»Der er sket en stor skade, fordi det at skabe tvivl om, hvorvidt man kan stole på, at afsenderen af sms’er er dem, som de giver sig ud for at være, svækker troværdigheden af vores og andres sms’er. Og der kan være situationer, hvor det er meget vigtigt, at modtageren kan stole på, at den, der ser ud til at være afsender, også er afsenderen. Så selvom det måske ikke er så alvorligt ment, er det en handling, der er ansvarspådragende«.

Indehaver af sms-konto: »Det er en barnlig og umoden joke«

Politiken har talt med den person, der står som ansvarlig for den sms-konto, der er blevet brugt til at sende den falske sms.

Hun ønsker at være anonym, men siger, at hun intet har med udsendelsen af den pågældende sms at gøre.

»Der er flere mennesker, som har adgang til denne her konto. Jeg har ikke overblik over hvor mange. Den blev oprettet af mig for over et år siden for at holde kontakt med en gruppe mennesker, som jeg samarbejdede med dengang«, siger hun.

Hun mener, at episoden formentlig har været ment som en spøg.

»Dem, der har lavet denne her joke, har ikke anet, hvad de har gjort. Det er børn og ikke voksne, udspekulerede mennesker, der står bag. Der har været sms'er tilbage på den konto, jeg oprettede i sin tid, og så har nogen forsøgt at være morsomme, og så er det gået ud af kontrol«.

»Selv om det er en barnlig og umoden joke, er det også en overreaktion, at medierne reagerer som de gør over, at fem mennesker har fået en sms – formentlig for sjov«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Lignede Politikens sms'er

Julie Frølich var en af de fem personer, der modtog den falske sms. Hun er formand for Dansk Socialdemokratisk Ungdom på Amager og sidder i folketingskandidat Peter Hummelgaards kampagnegruppe, så hun er en af dem, der skal ud og hænge plakater op i lygtepælene, når valgklokkerne for alvor lyder.

Derfor fik beskeden også hendes hjerte til at banke noget hurtigere end normalt.

»Den så ud fuldstændigt som de der sms’er plejer at gøre. Bortset fra, at der ikke var noget link«, siger Julie Frølich, der var tilmeldt Politikens sms-service under sidste kommunalvalg, men ikke har været det siden.

Derfor syntes hun også, at beskeden var lidt mærkelig, og før hun for alvor fik kaldt tropperne sammen til valgkamp, forsøgte hun at finde nyheden andre steder. Det lykkedes hverken på politiken.dk, i 21-nyhederne eller med opkald til andre socialdemokrater.

Da der efter 20 minutter stadigvæk ikke stod noget på Politikens hjemmeside, begyndte Julie Frølich for alvor at tvivle på beskeden, men da havde billedet af den falske sms om Thornings valgudskrivelse allerede spredt sig bl.a. via #dkpol på Twitter, hvor især tusindvis af politikere, journalister og andre politik-interesserede deler og diskuterer politiske emner.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden