Succes. Musiker Kristian Leth (på billedet) og musikanmelder Ralf Christensen har indsamlet 110.000 kroner fra lytterne til en ny sæson af programmet 'Album'.
Foto: MIRIAM DALSGAARD

Succes. Musiker Kristian Leth (på billedet) og musikanmelder Ralf Christensen har indsamlet 110.000 kroner fra lytterne til en ny sæson af programmet 'Album'.

Medier

For første gang finansierer lytterne et radioprogram - til 110.000 kroner

Kristian Leth og Ralf Christensen har indsamlet stort beløb til programmet 'Album'.

Medier

Formentlig for første gang i radiohistorien herhjemme er det lykkedes at få private mennesker til at finansiere et radioprogram gennem såkaldt crowdfunding.

Radioværterne Kristian Leth og Ralf Christensen kunne i dag konstatere, at de har fået over 350 mennesker til at lægge de tilsammen 110.000 kroner, der skulle til for at give radioprogrammet »Album« nyt liv.

Danmarks Radio havde ellers lukket programmet, der kørte som podcast og på P6 beat i form af 30 udsendelser, hvor Kristian Leth og Ralf Christensen spillede og gennemgik nogle af den rytmiske musikhistories store albums. Da DR ikke ville fortsætte, besluttede de to radioværter i stedet for at lade ideen falde, at ty til crowdfunding, hvor private betaler for at sikre, at en ide – typisk et kulturprojekt – kan realiseres.

De to musikfolk beskrev deres ide på internetportalen kickstarter.com, der er et forum for crowd funding, og dage før fristen kunne værterne og partnerne på internetradioen The Lake pludselig se, at de anslået nødvendige 110.000 kroner var mere end i hus. Tre fans har betalt 10.000 kroner og mere for at sikre flere udsendelser om god musik, mens de fleste har betalt mindre beløb. Minimum de kan skyde ind er 100 kroner.

»Vi er målløse og mildt sagt lykkelige«, siger Ralf Christensen.

Vi er målløse og mildt sagt lykkelige

»Vi havde selvfølgelig et håb om, at det kunne lykkes, men vi troede faktisk ikke rigtig på, at så mange vil bidrage til at skabe moderne radiokultur. Det gør os meget ydmyge – og svulmende af ansvarsfølelse«.

Ralf Christensen og Kristian Leth forventer at de første udsendelser kommer til maj, men altså på The Lake og ikke på DR.

Blind vinkel

»Det her viser, at der findes en tredje vej mellem DR’s og Radio 24Syvs radioformidling på den ene side og de kommercielle radiostationer på den anden. Her har vi crowd fundet public service kulturformidling af den fordybende variant. Den kan ikke leve på de gængse kommercielle præmisser, men den har nu vist sig at den kan leve på direkte støtte fra dedikerede fans. I den verden har de licensfinansierede radiostationer en blind vinkel. Og i den blinde vinkel kan vi præstere noget«, siger Ralf Christensen.

Rasmus Stolberg fra The Lake og fra bandet Efterklang, som er medstiftere af The Lake, er temmelig imponeret, siger han.

»Jeg er selv fan og ved, »Album« rummer store kvaliteter, men det er et ambitiøst projekt, og jeg er meget overrasket over, at det er lykkedes for dem«.

Radiostationen var ikke i tvivl om, at man ville indgå i samarbejdet:

»Når to af Danmarks største radiopersonligheder kommer og spørger, om vi vil lægge platform til, så er det bare at give et stort ja«, siger Rasmus Stolberg.

Han spørger nu sig selv, om crowdfunding i større format kan være en vej frem for truede radioprogrammer:

»Det skal blive spændende at se, hvor stort potentialet er, også når det ikke som her er et relativt kendt program med mange fans. Men det her er inspirerende for os, og det åbner for flere ideer. Tænk, hvis vi for eksempel kunne få finansieret to deltidsansatte til at varetage alle de gode ideer til radioprogrammer, folk kommer til os med«, siger Rasmus Stolberg.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er godt klaret«

Ralf Christensen fortæller, at flere har spurgt, hvorfor det skal koste 110.000 kroner at lave ti radioudsendelser.

Men det er tidskrævende at holde en kampagne på Kickstarter i gang i en måned. Dels er værterne så småt gået i gang med at tyvstarte de reelle program-planlægninger. Dels er der gebyrer til sitet, og der skal foretages research til programmerne, optagelser til 20-30 timers radio, redigering, efterbehandling og kommunikation. Og dels lover man på Kickstarter bidragyderne små goder, og folkene bag »Album« har blandt andet forpligtet sig til at tage ud med »Album« live shows for de tre største bidragydere hvilket også er en omkostning, forklarer Ralf Christensen..

Tidligere har også DR's Underholdningsorkester forsøgt sig med crowdfunding på kickstarter. Da fristen udløb for godt tre uger siden, var der indsamlet 1.058.547 kroner ud af de nødvendige 3 millioner, og indsamlingen lukkede, uden at orkestret fik noget ud af det.

Cand.comm. Troels Pleimert, der arbejder med at rådgive om crowd funding hos Identitet & Design, er da også imponeret over Kristian Leth og Ralf Christensens indsamling.

»Wauw! Det er godt klaret«, udbryder han ved nyheden om de 110.000 kroner til »Album«.

Indspilning begynder i marts

Det er ikke beløbet i sig selv, han er imponeret over. I USA indsamlede en enkeltperson over 55.000 $ til at lave kartoffelsalat for (!) og der er eksempler på større millionindsamlinger. Men i Danmark er kickstarter og crowdfunding af kulturprojekter relativt nyt, siger Troels Pleimert.

»Det er først for alvor i de sidste måneder af 2014, at det her kom på radaren i hr og fru Danmarks øjne, og folk begyndte at tage metoden alvorligt. Den store støtte til radioprogrammet viser, at der nu er ved at være tillid til metoden«, siger Troels Pleimert.

»Samtidig er Danmark et lille land, og det er imponerende at få så mange til at betale. Når folk er villige til at give i det her tilfælde op til 10.000 dask for at få et radioprogram op at stå, er det, fordi de savner det. Og det her viser, at der er en vej frem her«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Troels Pleimert beskriver »det tomme blik«, bankrådgivere og andre investorer kan få, når Ole Opfindere præsenterer deres fantasifulde ideer. Idemagerne kan tydeligt mærke, når pengefolkene tvivler på, at der er bred interessere for en ide.

»De løber ofte panden mod en mur. Men her kan de direkte efterprøve, om der er nogen, der er så interesseret i de fikse ideer, at de er villige til at betale for at få dem realiseret. Man kan roligt sige, at det her er i vækst, og der er stort potentiale«.

Kristian Leth og Ralf Christensen regner med, at de i marts kan begynde at indspille de ti nye programmer, som de har forpligtet sig til, hvis de fik penge. Bidragyderne er med til at udvælge udsendelsernes ti albums fra værternes bruttoliste, og de første programmer lægges på The Lake til maj.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce