Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Nikita Klæstrup fra Konservativ Ungdom er træt af, at tynde pige udstilles og hånes i debatten om skønhedsidealer Kilde: politiken.tv / Producer: Henrik Haupt

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politikere vil lovgive mod ultratynde idealer i modebranchen

Supertynde modeller skal koste en bøde, mener Özlem Cekic (SF).

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flere af Folketingets partier kræver, at modebranchen tager ansvar, efter et billede af en supertynd dansk model i modemagasinet Cover har givet ramaskrig på de sociale medier.

»Jeg må også indrømme, at jeg er rasende og kommer ALDRIG til at købe jeres blad igen. Og så kig også lige på jeres coverbillede her på FB. Hvor fanden er de helt naturlige kvindelige former?? Helt ærligt !??? Det ser da også totalt sygeligt ud.«, skriver en af mange kvinder Covers Facebookside.

Og selvom flere advarer mod at hænge den pågældende model ud, og Covers chefredaktør Malene Malling har undskyldt, raser læserne stadigvæk.

Også politikere blander sig i debatten. En af dem er Özlem Cekic, sundhedsordfører for SF. Hun pointerer, at debatten har været i gang i flere år og mener, at den vil fortsætte, indtil modebranchen tager ansvar. Det vil hun nu tvinge den til.

»Jeg har det sådan nu, at branchen må komme til den erkendelse, at de ikke ser ud til at kunne løfte den her opgave. Og derfor mener jeg, at vi fra Folketinget skal pålægge branchen at komme med et bud på, hvad det sunde modelbillede er«, siger hun.

LÆS OGSÅ

Helt konkret foreslår hun, at nedsætte en arbejdsgruppe, som kan komme med et bud på, hvordan modebranchen kan gøre sit til at komme de ultratynde idealer til livs. Når emnet tidligere har været på dagsordenen, har man diskuteret en grænse for, hvor lavt et BMI (en beregningsform, der bruges til at finde en persons idealvægt red.), en model må have. Ligesom indførsel af en aldersgrænse eller krav om et sundhedstjek har været oppe og vende.

Og står det til Özlem Cekic skal de muligheder diskuteres igen. Og så vil hun se på muligheden for at straffe de bureauer og magasiner, der gør brug af de helt tynde modeller.

»Det er grotesk, at dem, der har besluttet det her, rent etisk kan stå inde for det, og at det ikke får nogen konsekvenser. Derfor mener jeg godt, at man kan gå videre og sige, at hvis man bruger så tynde modeller, får man en bøde«, siger Özlem Cekic.

DF: Billedet viser, at etisk charter ikke virker

Hun får opbakning af Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt. De to politikere har tidligere givet hinanden håndslag på, at de ville sætte ind, hvis ikke modebranchen levede op til det etiske charter, som skal sikre, at modellerne i den danske modebranche er sunde og ikke sygeligt tynde.

Liselott Blixt har bedt sundhedsminister Nick Hækkerup (S) tage fat i modebranchen for at få svar på, om det etiske charter har haft en effekt.

»Det her billede viser i hvert fald, at det ikke virker. Og der er i hvert fald noget, der er lige så uacceptabelt, som det også var for et par år siden. Så når jeg har fået svar, vil jeg gå videre og måske se på en lovændring«, siger hun.

SE TV

Nikita Klæstrup fra Konservativ Ungdom er træt af, at tynde pige udstilles og hånes i debatten om skønhedsidealer Kilde: politiken.tv / Producer: Henrik Haupt

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Både Liselott Blixt og Özlem Cekic så helst, at branchen selv havde fundet løsninger, men fordi de ekstremt tynde idealer både går ud over unge modeller i modebranchen og helt almindelige unges selvbillede, mener politikerne, at det er på tide at gribe ind.

»I sundhedsvæsenet slås vi jo med problemet og udfordringerne omkring de her piger og drenge, som får anoreksi. Vi ser gentagne gange, at der er nogle, der dør, fordi de ikke får noget hjælp«, siger Liselott Blixt og fortsætter:

»Der er et skønhedsideal, som man går op i, og vi ved, at når nogle af de her modelbureauer skal have modeller, skal de helst være så tynde som muligt. Ved at sætte en BMI-grænse forhindrer man, at pigerne synes, at de skal ned på et livsfarligt BMI for at blive modeller. Så lige præcis som vi gør med andre ting, der er livsfarlige for den enkelte, og her er det altså vores børn og unge, vi skal beskytte«, siger hun.

S og V vil ikke lovgive

Også Socialdemokraternes sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen mener, at det er på tide, at modebranchen bliver holdt op på de etiske spørgsmål.

»Det allerbedste ville være, hvis vi i sundhedsudvalget og sammen med andre udvalg tog et lukket ekspertmøde og drøftede, hvad der rent faktisk er sket på det her område, og om det er et reelt problem eller bare nogle enkelte forsider, som vækker vores forundring«, siger Flemming Møller Mortensen, der håber, at modebranchen tager debatten som »et vink med en vognstang«.

Han mener dog, at det vil være problematisk at indføre love, som forbyder tynde modeller og påpeger, at det vil være vanskeligt at kontrollere.

DEBAT

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Også Venstres psykiatriordfører Jane Heitmann vil gerne være med at rejse debatten. Hun understreger, at forældre, skoler og andre, der omgås unge, også har et ansvar for at tage snakken og synes, at decideret lovgivning på området vil være et skråplan.

»Det er jo svært at lovgive om, hvor tykke eller tynde mennesker må være. Det er vigtigt at gå i dialog, men jeg har svært ved at se, at man skal lave lovgivning på området. Så ender vi jo i en etisk diskussion om, hvordan ideal-mennesket skal se ud«, siger hun.

Andre steder i Europa har politikerne taget konsekvensen af modebranchens brug af esktremt tynde piger og drenge. I Spanien er det under landets modeuge forbudt at bruge modeller med et BMI under 16, og i 2008 indførte Frankrig en lov, der gjorde det forbudt at fremstille sygeligt tynde modeller som skønhedsidealer. En overtrædelse af den franske lovgivning på området kan give op til to års fængsel og bøder på flere hundrede tusinde kroner.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden