Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Mode
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sundhedsborgmester vil se god vilje fra modebranchen omdannet til praksis

Tiltag fra modebranchen efter sag om ultratynd model er positivt, siger borgmester. Men der skal handling bag ordene.

Mode
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ninna Thomsen, sundheds- og omsorgsborgmester i København, er umiddelbart positiv over modebranchens nye etiske charter.

Men inden hun rækker hænderne for højt i vejret, vil hun gerne se de forkromede ideer ført ud i virkeligheden.

»Det er præcis, hvad der skalt til, at branchen selv går ind og vurderer, hvad der er god virksomhedsskik. Nu skal de også leve op til det i virkeligheden og omdanne de gode viljer til en reel praksis«, siger hun.

Modebranchens dokument Etiske Charter er et dokument, der skal sikre, at Danmarks modeller får løn for deres arbejde, og at de er sunde og raske. Ideen er, at aktørerne i modebranchen skriver under på charteret, for på den måde at blive blåstempet som bæredygtige leverandører til modeverdenen på samme måde som vi kender det med fødevarer.

Skriver modelbureauer, modeblade eller designvirksomheder ikke under på charteret, ryger de på en sort liste, der vil blive offentligt tilgængelig.

Kun én sundhedstjekket model

Alle kan indberette modeller eller praksis i modeverdenen, der ser usund ud. Et særligt panel vurderer så klagerne og har mulighed for at smide underskrivere af charteret ud, hvis de ikke lever op til retningslinjerne - som blandt andet er, at modebranchen ikke skal være med til at fremme et usundt kropsideal ved at bruge syletynde modeller.

At modellerne er sunde skal sikres gennem et sundhedstjek. Den mulighed findes allerede i København, hvor kommunen har aftalt med brancheorganisationen Copenhagen Fashion Institute, at 100 modeller skal tjekkes om året.

»Da sagen om Cover-modellen brød ud, havde der kun været én model til sundhedstjek. Nu har vi nogle stykker, der venter, men der er meget langt til de 100«, siger Ninna Thomsen.

DEBAT

Den omtalte sag drejede sig om en model i modebladet Cover, du kan se billedet her til højre, der er meget tynd. Modellen var ikke syg, men at et modeblad promoverede et ultraslankt kropsideal mødte stærk kritik fra blandt andre politikere og 'Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade'.

Covers chefredaktør har siden selv sagt, at modeserien med den tynde model aldrig burde være bragt.

Vil have landsdækkende ordning

Danish Fashion Institute slår til lyd for, at der skal laves landsdækkende muligheder for at modellerne kan blive tjekket, men sundhedsborgmesteren mener i første omgang, at branchen skal tage at bruge den mulighed, der ligger i København.

»På sigt må det være branchens eget ansvar at holde styr på deres medarbejderes sundhed, på samme måde som vi ser det i sportsverdenen«, siger hun.

Muligheden med det gratis kommunale sundhedstjek blev indført som en udstrakt hånd til en modebranche med ondt i etikken, siger borgmesteren, som dog ikke mener, at det er et offentligt anliggende at holde styr på landets modellers sundhed over tid.

»Men indtil videre synes jeg, at branchen skal anvende den mulighed, der ligger i København. Hvis der bliver problemer efter de 100 modeller, må vi se på det, men indtil nu har vi som sagt kun haft én«, siger borgmesteren, der overordnet set er positiv over ideerne i det etiske charter.

Modebranchen har haft et etisk charter siden 2007, men det er først med denne opdaterede udgave, at det er muligt at straffe de dele af branchen, der ikke lever op til reglerne.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden