Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Foto: JØRN VILLUMSEN/Politiken-Tegning
Medier

Yahya Hassan-interview skaber serie af møgfald på Facebook

»Jeg håber ikke, I tager mine eksempler alt for ilde op ...«, siger digteren om debatten.

Medier

ADVARSEL: Gå ikke ind på Facebook lige nu, der lugter af lort! Det er dele af landets kulturelle elite, som siden weekenden har moret sig med at møge hinanden til på grund af et interview med Yahya Hassan i Politiken.

LÆS INTERVIEW

I interviewet hævdede den unge digter blandt andet, at det er islamkritikere og Muhammedtegnere, der definerer ytringsfriheden. Og Yahya Hassan er selv en drivkraft i udvekslingen af møgfald på Facebook.

Han skriver for eksempel til forfatteren og journalisten Kristian Ditlev Jensen:

»Du deler virkelig meget højreorienteret lort. Hvad med at tage dig sammen eller i det mindste tørre dig i røven i stedet for at gå rundt og lugte af lort og lade som om du er så diplomatisk og velsoigneret og venlig når du i virkeligheden skammer dig over dig selv når du skider mens du skammer dig over at du skammer dig over det ...«.

Den 19-årige digter Yahya Hassans debutsamling fra 2013, der alene bærer hans navn, solgte mere end 100.000 eksemplarer. Han er dermed landets bedst sælgende digter, og nu er han snart klar med den svære to’er. Kilde: politiken.tv / Producer: Nima Hajarzadeh

Formodentlig forståelse

Det begynder ellers ret fredsommeligt lørdag morgen, da Henrik Dahl, folketingskandidat for Liberal Alliance, læser interviewet i Politiken, hvori Yahya Hassan udtrykker en vis forståelse for Omar Abdel Hamid el-Hussein, som skød en del mennesker ugen før.

»Den formodede digter forstår den formodede gerningsmand. Formodentlig«, noterer Henrik Dahl på sin Facebook-væg.

Så er det, at Yahya Hassan finder saksen frem og monterer Henrik Dahls hoved på en naziuniform. Han hænger kollagen op på Facebook og skriver:

»YTRINGSFRIHED! Igen må jeg konstatere, at et højreorienteret svin har delt mine holdninger halvt«.

Henrik Dahl svarer:

»Der var engang en ung digter, man kunne have en vis respekt for«. Og lidt senere udbygger Dahl med:

Guds straf! Hvad stiller jeg mon op uden bankmandens opbakning?! Jo flere af din type, der hopper fra jo bedre for min nattesøvn

»Det samfund, jeg kæmper for, er et samfund, hvor en ung mand, der har opnået en vis berømmelse, som efterfølgende er steget ham til hovedet, har ret til at sammenligne magthaverne med nazister ...«.

LÆS ARTIKEL

Efter at have sovet på dette, sætter Yahya Hassan sig søndag morgen igen til tastaturet:

»Gælder ytringsfriheden og satiren udelukkende når Muhammed står for skud med en bombe i sin turban? og hvad er så forskellen på det og Henrik Dahl i nazidragt? Bomben indikerer at muslimerne er terrorister, mens nazidragten indikerer at højreorienterede er nazister. Begge dele er forkerte og det måtte jeg illustrere ved at illustrere det ...«.

Herfra udvikler affæren sig i flere retninger.

En bankmand blander sig

Allerede på dette tidspunkt er Mads Brügger gået ind i debatten. Han er programchef på Radio24syv.

»Er man både nazist og et højreorienteret svin hvis man deler links på en upassende måde i forhold til Yahya's præferencer?«, spørger Brügger.

Vi befinder os stadig på Facebook. Det er her, det hele udspiller sig.

Mads Brügger refererer til en telefonsamtale for cirka et halvt år siden og skriver til Yahya Hassan:

»I øvrigt, mens jeg har dig, den eller de personer som ville ringe til mig og forklare mig hvem Yahya Hassan er, dem hørte jeg aldrig fra – men hils dem fra mig hvis du møder dem :-)«.

Yahya Hassan beklager jokende, at han ikke har svaret Brügger tidligere, men det skyldes, at han »har været beskæftiget med nogle andre middelmådige journalister og gemene klaphatte ...«.

»Du er ikke glemt, op til flere fætre er allerede blevet orienteret om dine ugerninger, og de glæder sig til at få en pædagogisk snak med dig ...«, skriver Hassan.

»I øvrigt har jeg jo fortalt dig at mine fætre har forsøgt at komme i kontakt med dig gennem facebooksiden Propagator, med fredelig dialog og satiriske billeder, men de måtte sande at du ikke var til at tale med, uagtet at de hidsede sig lidt op over dit tunnelsyn, har de forsikret mig om at de ikke vil ridse din isse«.

»Jeg håber, det bare er en joke«, siger Mads Brügger i telefonen til Politiken. »Men jeg kan ikke sige mig fri for også at føle et ubehag«.

Idiot i telefonen

Dette ubehag skyldes den gamle telefonsamtale, hvor Yahya Hassan forsøgte at standse et program, han selv var med i. Den telefonsamtale gør Brügger usikker på, om digteren nu også bare laver sjov.

»Og hvis han også forsøger at trykteste ytringsfriheden ved at true journalister og redaktører, så er vi ude i en metodik, jeg på det kraftigste vil stille spørgsmålstegn ved«, siger Mads Brügger.

»Radioprogrammet blev vinklet meget islamkritisk og fremmedfjendsk«, forklarer Yahya Hassan til Politiken. »Derfor ville jeg trække mig. Det kunne ikke lade sig gøre, sagde Brügger, hvorfor jeg kaldte ham idiot og smækkede røret på. Hvis Brügger mener, jeg har truet ham, skal han være velkommen til at melde mig til politiet«.

Uanset om det hele nu er fis og ballade eller ej, så er der rigtig mange, der gerne være med i debatten. Det vælter ind med kommentarer. Og ikke så få af dem er fra andre medlemmer af samfundets top. Lars Seier Christensen, direktør for Saxo Bank, skriver eksempelvis om Yahya Hassan:

»Lad ham endeligt ødelægge sin oppustede status på parnasset – men mon ikke den dreng har fået opmærksomhed nok nu? Han virker ikke som en person, der håndterer den slags særligt godt«.

»Guds straf! Hvad stiller jeg mon op uden bankmandens opbakning?! Jo flere af din type, der hopper fra jo bedre for min nattesøvn«, udbryder digteren.

Der var engang en ung digter, man kunne have en vis respekt for

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Et forsøg på mægling

Nu dukker også Anders Samuelsen op. Og formanden for Liberal Alliance forsøger sig i første omgang med smiger og noget, der ligner sympati for Yahya Hassan.

»Lad mig starte med at sige at jeg faktisk har et godt øje til dig og respektere dit mod, din skarphed og ja, er meget ofte er imponeret af din evne til at formulere dig ...«, skriver Anders Samuelsen.

Han gennemgår så sagen for Yahya Hassan. I punktform. Ingen anfægter digterens ret til at bringe et frækt billede af Henrik Dahl. Men Dahl er altså overhovedet ikke nazist eller nogen trussel, og derfor er det ikke helt fair. Eller som Samuelsen formulerer det:

»Kort sagt: din parallel holder ikke. Nogle gange skal man bare erkende at man tog fejl og komme videre. Du vælger at slås med de forkerte«.

»Det skal siges Samuelsen«, svarer Hassan, »at jeg oplever lige så mange voldelige danskere som arabere når jeg bevæger mig rundt. Visse folk synes det er mere forkasteligt med Henrik Dahl i nazidragt end Muhammed med en bombe i sin turban, og hvorfor nu det når begge dele er usande og stigmatiserende? Det er det hykleri jeg påpeger og ikke så meget reaktionerne ...«

»Jeg forsøgte at række hånden frem ...«, responderer Anders Samuelsen.

Injurierende ord

Her er det, at Kristian Ditlev Jensen forsøger at forklare, hvad det egentlig var, Henrik Dahl mente med sit oprindelige opslag. Det var en ren mediekommentar, som efterabede det groteske i, at flere medier fortsat kalder Omar Abdel Hamid El-Hussein for ’den formodede gerningsmand’, udreder forfatteren.

»Derimod lå der i Dahls opdatering ingen kritik af det, Yahya sagde i interviewet – overhovedet. Derfor må Yahyas billede og tekst, som tilmed indeholder det klart injurierende ord ’svin’, siges at være skudt over målet«, skriver Ditlev Jensen.

Yahya Hassan svarer med sin pædagoiske demonstration af, hvad ytringsfriheden kan bruges til. Først kommer hans overvejelser om, at Kristian Ditlev Jensen lugter af lort. Derefter kalder han ham i flere varianter for idiot. Og så kommer dette:

»Jeg er pisse ligeglad med dine likes og dine falske venner, hvis tilfældighederne flasker sig bliver du ikke spor sur over dette fordi det bare er ytringsfrihed. Hvis du er lige så dum som Henrik Dahl hjælper du mig med at illustrere hykleriet. Hvis du spiller flink og overbærende kan du stadig ikke bære din egen overvægt og bliver alligevel hyklerisk og til grin ...«.

Vi ringer til Yahya Hassan og hører, hvad det hele går ud på.

»Jeg prøver at vise, at de bliver sure over deres egen procedurer ...«, svarer Yahya Hassan.

Du bruger deres egen medicin til at få din pointe frem?

»Yes. Jeg kan ikke gøre det på andre måder. De forstår det jo ikke med argumenter ...«.

Sætter tanker i gang

Umiddelbart efter svadaen mod Kristian Ditlev Jensen skriver Yahya Hassan på Facebook:

»Det skal bekendtgøres at denne sjofle tekst ikke er et kæmpe statement, blot en sidebemærkning som kommer i forlængelse af en kommentar af Kristian Ditlev Jensen hvor han argumenterer for "fuld ytringsfrihed". Denne tekst er et eksempel på fuld ytringsfrihed, og hvor idiotisk noget sådant er. Men konteksten er ikke længere til at finde på Kristians side. Jeg kender ikke Kristian personligt og har aldrig læst hans bøger. Han er sikkert et fint menneske og en god forfatter. Jeg håber ikke I tager mine eksempler alt for ilde op, jeg giver ikke udtryk for mine holdninger, hverken hvad angår Henrik Dahl billedet eller denne tekst, jeg forsøger blot at eksemplificere egen argumentation ...«.

Men er det løsningen at blive ved på denne måde?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg tror i hvert fald helt sikkert, det sætter nogle tanker i gang ... Men det her et jo et enkelt stunt«, siger Hassan.

Og den bedste illustration af, hvad det hele handler om, den har han netop lagt ud på Facebook, fortæller han. Det er en bearbejdning af en Dan Park-kollage, hvor man ser hovederne af Henrik Dahl, Lars Hedegaard og Mads Brügger. Med løkker om halsen.

»Det er dem, der sætter en grænse for ytringsfriheden. Og når den ikke længere passer dem, så er det bare vås og ballade og provokation ...«, siger Yahya Hassan.

Og så slutter han med at citere lidt fra sit nyeste langdigt:

»JEG STOLER IKKE PÅ VOLDSHANDLINGERNE. JEG STOLER IKKE PÅ ARGUMENTERNE ... Fordi begge dele er noget vås ...«.

Den 19-årige digter Yahya Hassans debutsamling fra 2013, der alene bærer hans navn, solgte mere end 100.000 eksemplarer. Han er dermed landets bedst sælgende digter, og nu er han snart klar med den svære to’er. Kilde: politiken.tv / Producer: Nima Hajarzadeh

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce