Usikkerhed. Ved siden af debatten om betingelserne for at få en dab-kanal findes en generel usikkerhed om det digitale formats langtidsholdbarhed.
Foto: Lærke Posselt

Usikkerhed. Ved siden af debatten om betingelserne for at få en dab-kanal findes en generel usikkerhed om det digitale formats langtidsholdbarhed.

Medier

Politikere vil lave ny aftale om dab-radio

Efter at en række aktører har klaget, forhandler Folketingets medieordførere om fremtidens radio.

Medier

Folketingets medieordførere har mødtes for at drøfte fremtiden for digital radio i Danmark.

Blandt andet skal de diskutere, om det er let nok for nye radiokanaler at søge plads på det kommende dab-netværk.

Diskussionen er ikke mindre aktuel, efter at dj og iværksætter Le Gammeltoft har skrevet en Kronik i Politiken, hvor hun fortalte om forhindringerne ved at flytte sin netbaserede radiostation Heartbeats over på dab – en idé, hun har droppet på grund af for høje udgifter.

LÆS KRONIKEN

Det førte til en generel kritik af, at systemet favoriserer de eksisterende virksomheder, men holder nye ildsjæle ude – stik mod den politiske intention om at skabe en mere mangfoldig radio. Fidusen ved dab-radio er nemlig, at der er plads til langt flere kanaler, men ved udbuddet af lokale frekvenser er det mest af alt eksisterende kommercielle radioer, der har søgt.

Men kulturminister Marianne Jelved (R) vil ikke konkludere noget på den baggrund:

»Kulturstyrelsen gennemgår i øjeblikket de ansøgninger, der er kommet i første runde. Det er endnu for tidligt at sige noget om, hvilke radiostationer der kommer til at tegne fremtidens lokalradio i Danmark«, skriver hun i en kommentar til Politiken.

Men ideen om at skabe et mere mangfoldigt radiomarked er også del af den politiske diskussion, fortæller Dansk Folkepartis medieordfører, Morten Marinus:

»Jeg kender til kritikken og er enig i, at vi ikke får den mangfoldighed på radiomarkedet, som vi ønsker. Det skyldes måske også kravet om en bankgaranti«, siger han. Hvis man vil søge om sendetilladelse i en af Danmarks 13 regioner, skal man nemlig i dag kunne stille en bankgaranti på 250.000 kroner.

»Og det er noget, vi kigger på, om vi skal fjerne«, siger han.

Le Gammeltoft ville lave en dab-radio kanal for ny musik. Men det viste sig, at det koster en krig at få lov at sende på dab. Det betyder, at danske radiolyttere hver dag går glip af ny og spændende musik Kilde: politiken.tv/ Christoffer Emil Bruun ,producer: Peter Vintergaard

»Det virker dumdristigt«

I de seneste måneder har både radiovirksomheder og rettighedsorganisationer sat spørgsmålstegn ved, om det digitale dab-format virkelig hører fremtiden til.

Politikernes målsætning er lige nu, at al radiolytning skal overgå til dab-nettet fra 2019, hvis ellers danskerne tager teknologien til sig senest midt i 2018. Der er et stykke vej, for kun 11,1 procent af radiolytningen foregår på dab.

Skiftet til dab-radio er da heller ingen billig affære. Det anslås, at skiftet kommer til at koste forbrugere, samfund og radiostationer 4-5 milliarder kroner at gennemføre.

Den diskussion spiller også en rolle, og selv om Folketingets medieordførere generelt er forsigtige med at udtale sig på grund af forhandlingerne, vil SF’s Özlem Cekic gerne lufte sin grundlæggende skepsis over for at satse på dab:

»Det virker dumdristigt, for der er ikke noget, der tyder på, at det vil lykkes. Det virker, som om teknologien har overhalet os indenom, og derfor mener jeg, at vi skal sætte det hele i bero«, siger hun.

Cekic foreslår konkret at holde pause til 2019 og i mellemtiden holde godt øje med, hvordan radioteknologien udvikler sig i udlandet.

Ikke for at snakke sort

Hos Venstre ønsker man en grundig undersøgelse af dab-markedet og af de spørgsmål, som aktørerne rejser.

»Tiden er inde til at lytte«, siger medieordfører Ellen Trane Nørby.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Lytterne begynder at høre mere og mere digitalt radio, og de eksisterende kanaler begynder at komme ind i en ny virkelighed. Men hvordan får vi så udnyttet, at vi har flere frekvenser til stede til at få en større mangfoldighed i æteren?«.

Det er jo det, jeg ringer for at spørge dig om?

»Lad os få samlet alle de forskellige synspunkter, så vi får analyseret, hvor vi står, før vi træffer nye beslutninger. Det er ikke for at tale sort, og jeg ved, at I ikke bryder jer så meget om processer og vil have konklusioner, men lige nu er der en lytteperiode, hvor der er behov for, at alle, fra Le Gammeltoft til alle andre, kommer på banen og fortæller, hvilke udfordringer de oplever«.

Hos Socialdemokraterne er medieordfører Troels Ravn heller ikke meget for at gå i detaljer:

»Det skal ikke mudre til med alle mulige udmeldinger, mens vi forhandler«, siger han.

»Vi skal have fundet nogle holdbare løsninger, og efter min opfattelse er dab en del af det. Vi skal finde balancen mellem dab-radio, netradio og fm-radio«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce