Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

PIRATERI. På overfladen ser streamingtjenesten Popcorn Time gennemført og lovlig ud, ligesom  den spiller på at ligne lovlige tjenester Netflix. Men under overfladen foregår præcis det samme, som når man piratdownloader film fra eksempelvis Piratebay, fortæller eksperter. Illustration: Screendump af Popcorn Times' logo.

PIRATERI. På overfladen ser streamingtjenesten Popcorn Time gennemført og lovlig ud, ligesom den spiller på at ligne lovlige tjenester Netflix. Men under overfladen foregår præcis det samme, som når man piratdownloader film fra eksempelvis Piratebay, fortæller eksperter. Illustration: Screendump af Popcorn Times' logo.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Eksperter: Opkrævninger til Popcorn Time-brugere er »som at tisse i bukserne«

Filmproducenter forbereder opkrævninger til danskere, der streamer på Popcorn Time. Spild af energi, siger eksperter.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Opkrævninger i postkassen til danske brugere af ulovlig streaming løser ikke problemet.

Faktisk er det en stort set nyttesløs og umulig juridisk kamp, når produktionsselskabet Fridthjof Film i samarbejde med andre danske film-producenter i kampen mod ulovlig streaming vil udskrive opkrævninger på mellem 1.500 og 2.000 kroner til danske brugere af Popcorn Time. Det mener både digital medieanalytiker Claus Bülow Christensen og Niels Brügger, der er professor og leder af Center for Internetforskning på Aarhus Universitet.

Niels Brügger tror ikke på, at ret mange af Popcorn Time-brugerne vil betale opkrævningerne - mens Claus Bülow Christensen kalder indsatsen »totalt spild af ressourcer«.

»Det er som at tisse i bukserne. De får lidt penge ind, og det luner lidt. Men de får en masse bad-will og stimulerer programmørerne til at lave nye versioner af Popcorn Time, hvor det bliver helt umuligt at finde brugerne. Jo mere, man jager folk, jo bedre gør hackerne programmerne til at skjule folks identitet«, siger Claus Bülow.

PORTRÆT

Popcorn Time er ifølge en undersøgelse fra kommunikationsbureauet Mindshare den fjerde mest populære streamingtjeneste blandt 15-29-årige i danskere - kun overgået af Netflix, dr.dk og Viaplay. Og ifølge en helt undersøgelse, som analysevirksomheden Wilke præsenterede under Copenhagen Future TV Conference 2015 i juni, har otte procent af danskerne brugt Popcorn Time.

Popcorn Time ligner Netflix til forveksling, men er til gengæld gratis, fordi den henter og afspiller piratfilm fra nettet. Derfor sammenligner begge eksperter Popcorn Time med ulovlige download-tjenester som Piratebay og Napster, hvor man også kunne hente film og musik gratis, og som har vist sig meget genstridige at komme til livs.

I en debattråd på det sociale medie Reddit diskuterer brugerne heftigt, hvordan man skal forholde sig til en eventuel opkrævning fra Fridthjof Film . Her er de fleste enige om ikke at ville betale, fordi bevisbyrden er for svær at løfte - og fordi de ikke tror på, at man vil retsforfølge alle dem, der undlader at betale.

I en mail til Politiken skriver én af debattørerne, som har en lang, videregående it-uddannelse, at han »ser det som en skræmmekampagne uden klar og saglig information«.

»Jeg ved, på grund af min tekniske indsigt, at det - rent juridisk - er umuligt at kæde mig sammen med, hvad min maskine downloader på internettet. Der foreligger simpelthen et hav at mulige svar på, hvordan min IP-adresse blev fundet i sammenhæng med et ulovligt download. Streaming, til forskel, er meget sværere at spore folk på, så det er ..ja..endnu mere umuligt?«.

Han konkluderer derfor, at »faktum er, at der er intet sagligt grundlag for disse bøder og ingen bør betale dem«.

Brugeren ønsker at være anonym, men hans identitet er kendt af Politiken.

Man er altid bagefter piraterne

Claus Bülow Christensen mener, at indsatsen med opkrævningerne fra brugerne »forslår som en skrædder i helvede«, fordi det provokerer brugerne af Popcorn Time - som trods alt er interesserede i film og dermed en målgruppe for filmbranchen - og fordi man teknisk set umuligt kan finde alle de ulovlige streamere, der altid vil kunne skabe nye måder at skjule deres ulovlige adfærd på.

Og Niels Brügger, der er professor og leder af Center for Internetforskning på Århus Universitet, forklarer, at dem, der går til kamp mod ulovlige downloadsider »altid vil være bagefter«.

»Det fornemmer jeg også omkring de danske filmproducenter og rettighedshavere. De har lidt opgivet den kamp og bruger i stedet soft-power og at overtale folk til at lade være«, siger Niels Brügger.

Begge eksperter understreger dog, at selvom Popcorn Time ser pæn og uskyldig ud, er det en ulovlig måde at se film på.

Ligeså ulovligt som Piratebay

Ulovlig fildeling er en gammelkendt problemstilling, som »er født med nettet og dukker op hver gang, der opstår en ny teknisk mulighed for at dele materialer som musik, film og programmer«, siger Niels Brügger.

Han fortæller, at man først så det med fildeling via Bulletting Board System i slut 80’erne, så med musikdeling på Napster og nu filmdeling på Popcorn Time.

»Problemstillingen er fuldstændigt den samme: Det er ulovligt, og man kan ikke komme uden om, at det er et brud på ophavsretten«, siger han.

Derfor er begge eksperter enige om, at det ikke nytter at slå ned på hverken Popcorn Time eller tjenestens brugere. De mener, at vejen frem er at udvikle lignende og bedre tjenester.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er i min optik den eneste vej frem: At folk får nemmere og enklere ved at se de ting, de nu så gerne vil se. Spotify repræsenterer et tag selv bord af musik, hvor man har det hele. Det samme gør Popcorn time – den er der bare ikke nogen, der tilbyder som lovlig tjeneste endnu. Forbrugerne vil have en tjeneste som popcorn time, som har alle de nye film og serier, men bare som betalingsside«, forklarer Claus Bülow.

»Så de skal ændre måden, de distribuerer film og tv-serier på. Og sørge for et bedre udvalg, at man har filmene til rådighed tidligere, og at streamingen bliver af bedre kvalitet. Og det er naturligvis også en lang og hård proces at skulle ændre radikalt på mangeårige måder at gøre tingene på, men det er den eneste vej frem mod en bedre økonomi i filmbranchen«, siger han.

»Folk, der bruger Popcorn Time er ikke onde, svindleriske eller notoriske gratister. De fleste vil gerne betale«, tilføjer han.

Opkrævninger bunder i afmægtighed

Ronnie Fridthjof, som er stifter og ejer af produktionsselskabet Fridthjof Film, er en af de danske producenter, der bakker op om initiativet med at sende opkrævninger ud til danskere, der har streamet via Popcorn Time. Tanken er, at den samlede, danske filmbranche skal være med i initiativet, fortæller Fridthjof, der dog ikke vil oplyse, hvilke andre produktionsselskaber, der i skrivende stund har sagt ja til at være med. Hvis producentforeningerne når til enighed, vil opkrævningerne blive sendt ud over sommeren og ligge på mellem 1.500-2.000 kroner.

Han fortæller, at opkrævningerne bunder i en afmægtighed over, at politiet ikke griber ind over for de ulovlige downloads.

»Det, politiet har henvist mig til, når jeg har anmeldt det, er, at så måtte jeg køre en sag selv, som privatperson eller virksomhed. Og det gør jeg så nu, selvom det overhovedet ikke er noget, jeg har lyst til«.

»Det handler ikke om, at sagsøge folk ind i helvede, og vi kommer ikke til at tjene en krone på det. De omkostninger, som det koster at lave arbejdet med sende de her breve, bliver knap dækket. Det handler ikke om pengene, det handler om at fortælle folk, at de skal stoppe, fordi det er ulovligt og kan koste dem en opkrævning«.

Hvilke sanktioner vil der være til dem, der ikke betaler?

»Det samme, som hvis ikke man betaler en anden regning fra en hvilken som helst anden virksomhed. Man får nogle opkrævninger og på ét eller andet tidspunkt ender man jo i retten, længere er den ikke«.

Fridthjof: For dyrt med Spotify-løsning

It-eksperter tror ikke på den her løsning med opkrævninger, men mener i stedet, det handler om at lave et bedre alternativ til Popcorn Time..

»Men den bedre løsning eksisterer allerede, og det har ikke stoppet problemet. På iTunes, Blockbuster.dk, ViaPlay, Netflix, HBO og mange andre steder kan du købe, leje eller streame alt fra de nyeste premierefilm til klassikere. Så det argument køber jeg ikke«.

»Og hvis det handler om, at man vil se film samtidig med, at de går i biografen – så er det ikke noget, jeg ønsker for mine film, og det undskylder vel ikke, at man så bare gør det ulovligt«, siger Ronnie Fridthjof.

Hvad med et Spotify-abonnement, hvor man månedligt betaler nogle hundrede kroner?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Igen: You do the math. Du betaler 100 kroner på Spotify, men det er musiknumre, som i produktionsomkostninger koster en hundrededel af en spillefilm. Og film bliver ofte kun set én gang, et musiknummer kan du høre hundrede gange - så du betaler både mindre for musikken og kan bruge den mere. Derfor kan de to ting ikke sammenlignes. Men det er dejlig nemt at sige, at vi bare kan lave en løsning ligesom Spotify«.

Hvis ansvar er det her problem?

»Lige nu siger lovgivningen, at det er forkert, men hvis politiet ikke gør noget ved det, er det jo fuldstændigt lige meget. Og det virker som om, politiet har givet op«.

»Og så synes jeg, det er kritisk, at så mange forbrugere ved, at det er ulovligt, men gør det alligevel. Det er mangel på respekt for andre folks erhverv. Det svarer til, at jeg går ind til en håndværker på en byggeplads og stjæler hans materialer med argumentet, at jeg ikke kan lide hans forretningsmodel. Folk tør ikke tage den egentlige problemstilling op, som handler om at selvfølgelig må man ikke stjæle på internettet«, siger Ronnie Fridthjof, der håber, at debatten vil få folk til at vende blikket indad og ændre syn på ulovligt download og streaming.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden