Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Streaming. Det lækre og uskyldige design på tjenesten Popcorn Time efterlader et - fejlagtigt - indtryk af, at det ikke er ulovligt. Illustration: Kristoffer Løve Østerbye

Streaming. Det lækre og uskyldige design på tjenesten Popcorn Time efterlader et - fejlagtigt - indtryk af, at det ikke er ulovligt. Illustration: Kristoffer Løve Østerbye

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Portræt: Popcorn Time er danskernes foretrukne ulovlige streamingtjeneste

Vi ser nærmere på den gratis og ulovlige Netflix-klon, som danskerne i den grad har taget til sig.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Med et par klik på nettet, kan man nemt og hurtigt installere streamingtjenesten Popcorn Time på sin computer. Herfra kan man gå om bord i tusindvis af danske og udenlandske film- og serier - ofte før de får premiere i Danmark.

Det hele er gratis og lækkert sat op med undertekster, anmeldelser og filmplakater - men det er også ulovligt.

Og trods det uskyldige layout og det uskyldigt udseende logo med en glad lille popcorn virker programmet på helt samme måde som Piratebay og Napster, hvor man kan finde tusindvis af piratkopierede film- og sangtitler.

Næsten hver 10. har brugt Popcorn Time

Ifølge en helt ny undersøgelse, som analysevirksomheden Wilke præsenterede under Copenhagen Future TV Conference 2015 i juni, har 8 procent af danskerne brugt Popcorn Time. Og ifølge en undersøgelse fra kommunikationsbureauet Mindshare er det den fjerde mest populære streamingtjeneste blandt 15-29-årige i danskere, kun overgået af Netflix, dr.dk og Viaplay.

Programmet bruger en såkaldt bit-torrent-teknologi, som betyder, at når du streamer, downloader programmet tusindvis af bittesmå filmstumper - såkaldte torrents - fra andre brugeres computere, som den samler til en hel film på din.

»Så alt det, piraterne før skulle gøre manuelt via Piratebay, er blevet automatiseret og med et lækkert interface ovenpå. Det kan gøre det svært for forbrugerne at gennemskue, at de gør noget ulovligt. Og det, der før kunne få én til at stoppe op og tænke ’Er jeg ikke i gang med at gøre noget suspekt her?’, er sminket væk fra forbrugerne«, forklarer Claus Bülow, der er digital medieanalytiker og udviklingsdirektør hos Zibra Digital Media Group.

»Så på overfladen ligner det Netflix, men under overfladen foregår det samme som på Piratebay. Man downloader ligeså ulovligt«, understreger Claus Bülow, der forklarer, at man også selv aktivt deler filmen videre, når man bruger Popcorn Time.

Han understreger, at man samtidig risikerer at hente vira og lignende »ondskab« ned på sin computer, der er »pivåben«, mens man streamer fra Popcorn Time.

En pendant til Cayman Island

Popcorn Time blev startet af en anonym gruppe programmører fra Argentinas hovedstad, Buenos Aires.

Det er et såkaldt open-source program. Det betyder, at alle kan kigge programmørerne over skulderen, og at koden er til fri afbenyttelse for alle. Det betyder også, at der hverken er nogen officiel styring eller kontrol med Popcorn Time, som efterhånden også er poppet op i utallige udgaver på nettet.

Det er også forklaringen på, at jurister og rettighedshavere har så svært ved at komme ulovlige tjenester som Popcorn Time og Piratebay til livs.

»Selvom man fik ram på Piratebay for nogle år siden, tog folk kopier af Piratebay - og det samme indhold dukkede op andre steder og under andre navne. Så det er virkelig op af bakke at forsøge at lukke de her tjenester, for det er medier, der er enormt hurtige og ikke kræver ret meget teknisk infrastruktur«, forklarer Niels Brügger, der er professor og leder af Center for Internetforskning på Århus Universitet.

Niels Brügger peger på, at den første Popcorn Time-hjemmeside, som dukker op, når man søger på Popcorn Time, har landekoden (punktum) io.

»Det er landekoden for British Indian Ocean Territory, en lille øgruppe i det indiske ocean. Ud af det kan man læse, at de ikke vil ligge på et lands domæne, hvor nogle kan komme efter dem. De vil gerne ligge udenfor lands lov og ret - ligesom nogen i økonomisk forstand gerne vil bo på Cayman Island eller et andet sted, hvor man har lempelige regler«, forklarer Niels Brügger.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden