Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Fortiden. Med gamle billeder vil Enhedslisten vise, at kun via fællesskabets indsats er det danske samfund blevet bedre.
Foto: Videograb: Enhedslisten

Fortiden. Med gamle billeder vil Enhedslisten vise, at kun via fællesskabets indsats er det danske samfund blevet bedre.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Valgfilm fra Ø gør op med ideen om 'det gode gamle Danmark'

Partiet slår med valgvideoen fast, at de er nutidens svar på Socialdemokraterne.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et sort-hvidt klip med et prægtigt hvidt badehotel signalerer fra første færd fortidighed. Sådan var Danmark engang, formodes man at tænke. Men billedet efterfølges ikke af bølgende kornmarker, cykelpiger og pæne børn, der leger med trillebånd i sommersolen a la en traditionel Morten Korch-idyllisering.

Nej, ret hurtigt er vi ovre i noget med fysisk arbejde og børn, der roder i skarnbøtter. Og speaken forklarer os, at i fortidens Dannevang var frihed ikke for alle, kun for de få, mens den store hob »arbejdede hårdt og levede kort«.

Fra mørke til lys

Det er Johanne Schmidt-Nielsens velkendte, afdæmpede røst, der fortæller historien om, hvordan det gamle klassesamfund med al dets ulighed lidt efter lidt ved arbejdskampens mellemkomst blev forvandlet til velfærdssamfundet. Og for at understrege, at det er en god udvikling, skifter billederne til at være i farve og vise kvindelige studenter og folk, der spiller fodbold og holder ferie.

ANMELDELSE AF V's VALGVIDEO

En enkel tematisk modstilling: Engang var det dårligt. Nu er det godt. Og dynamoen i den udvikling er fællesskabet. Havde det ikke været for arbejderklassens fællesskab, ja, så havde Søren og Lise stadig rodet i affaldsspandene i baggårdene. Det var mørkt. Nu er det lyst.

Den onde finanskapitalisme

Imidlertid er der en slange i det demokratiske paradis: Den internationale finanskapitalisme. Det fortæller Johanne Schmidt-Nielsen os.

Mennesker, »ingen nogensinde har stemt på«, kan afgøre de manges skæbne. Sådan er kapitalismen, og vi ser et billede af Danske Banks Finanscenter i det indre København.

ANMELDELSE AF LA'S VALGVIDEO

Kapitalismen repræsenterer manglen på empati og den kolde økonomiske fornuft, mens velfærdssamfundet er karakteriseret ved omsorg og fællesskab. Fordi, som det hedder, »fællesskab fungerer«.

De sande socialdemokrater

Det er en omvendt version af DF’s verdensbillede, hvor alting var bedre før. Højrepopulisterne søger at fremskrive en degeneration af politiske og menneskelige værdier, mens Enhedslisten skildrer udviklingen lige omvendt. Og ikke med et ord berører Enhedslisten, at partiet faktisk har en socialistisk ideologisk base.

ANMELDELSE AF VALGVIDEO

Selvfremstillingen er fokuseret på menneskeligt fællesskab og solidaritet; man har kastet ideologien over bord, fordi den tynger og appellerer til borgerligt dril om, at man så ikke må eje andet end sin tandbørste. Men dermed har man ret beset også forrådt sin egen historie.

Med sin valgvideo anno 2015 signalerer Enhedslisten, at partiet er vore dages svar på Socialdemokraterne: de svages vogter, fællesskabets beskytter og børnenes sande ven. Dygtigt.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden