0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

LuxLeaks og SwissLeaks vinder international pris

Politiken har sammen med organisationen ICIJ vundet »Investigation of the Year« for to artikelserier om skattespekulation.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Victor R. Caivano (arkiv)/AP
Foto: Victor R. Caivano (arkiv)/AP
Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politikens graverredaktion har været en del af to internationale projekter, som torsdag aften tilsammen blev tildelt hvad der anses for den globalt fineste pris for datajournalistik: »Investigation of the year« i klassen »large newsroom«.

Prisvinderne er Luxleaks - historien om de hemmelige skatteaftaler i Luxembourg - og SwissLeaks om en lækage af oplysninger om flere end 100.000 konti i Geneve-afdelingen af verdens næststørste bank, HSBC, som afslørede sorte penge og skatteunddragelse i stor stil.

I begge projekter arbejdede et stort antal medier sammen tværs over landegrænser om at researche i store datamængder.

»Investigation of the year«-prisen uddeles af Global Editors Network, GEN, som er en verdensomspændende organisation for 2.300 medieudviklere, og blev overrakt under GEN’s årsmøde i Barcelona.

LuxLeaks og SwissLeaks på 90 sekunder:

Prisen gives til Washingtonbaserede International Constortium of Investigative Journalists, ICIJ, samt de mange medier verden over, blandt dem Politiken, som arbejdede sammen om de to projekter. Lederen af ICIJ's data- og researchafdeling, spanieren Mar Cabra tog imod hæderen i Barcelona.

Store datamængder

Både LuxLeaks og SwissLeaks begyndte med lækager af store datamængder til ICIJ. Organisationen bearbejdede og organiserede data i sikrede databaser, som gør materialet søgbart for de deltagende journalister over hele kloden. Samarbejdet på tværs af landegrænser foregår i et særligt internetforum.

Samtidig har ICIJ, i så vid udstrækning som muligt, gjort dokumentationen bag afsløringerne tilgængelige for offentligheden. I tilfældet LuxLeaks er alle flere end 500 hemmelige skatteaftaler tilgængelige i en søgbar database.

I artikelserien Luxleaks i november og december 2014 offentliggjorde Politiken og 30 andre medier verden over flere end 500 af hemmelige skatteaftaler mellem Luxembourg og multinationale selskaber. Dokumenterne var primært lækket fra revisionsselskabet PwC.

De medfølgende historier herhjemme og internationalt viste, hvordan Luxembourgs skattevæsen lader store selskaber som Pepsi, Ikea, Skype og Disney slippe med meget lav skat ved at kanalisere pengestrømme gennem det lille storhertugdømme. Andre europæiske lande, hvor selskaberne har haft deres reelle økonomiske aktivitet, er dermed gået glip af enorme skatteindtægter.

Kommissionsformand under pres

Afsløringerne førte til, at den nyudnævnte EU-kommissionsformand, luxembourgske Jean-Claude Juncker, blev sat under et kolossalt pres, eftersom skatteaftalerne var blevet indgået i hans regeringstid. Siden har blandt andre Skat og EU-kommissionen iværksat kulegravninger af det lækkede materiale for at undersøge, om virksomheder har brudt loven, og om Luxembourg har givet ulovlig statsstøtte til store selskaber.

Ledende politikere og analytikere har påpeget, at afsløringerne har givet historisk medvind til indsatsen mod skattely, og Jean-Claude Junckers kommission har sat skub i reformer for at komme den omfattende skattespekulation til livs.

I februar 2015 fulgte artikelserien Swissleaks, hvor Politiken med ICIJ og en lang række internationale medier offentliggjorde historier baseret på verdens største banklæk fra HSBC i Schweiz. Politiken afdækkede, hvordan 314 kunder med tilknytning til Danmark havde placeret 4,8 milliarder kroner i banken, og hvordan flere kunder i samarbejde med banken strakte sig langt for at holde pengene skjult fra skattevæsnet.

Annonce

Skat sad på hænderne

Politiken afslørede desuden, hvordan Skat i årevis ignorerede banklækagen, mens andre landes myndigheder har fået lækagen overleveret fra Frankrig siden 2010. Konsekvensen er, at mange af sagerne om skatteunddragelse dermed kan være forældet.

Skat fik kritik og indførte nye retningslinjer for at undgå gentagelser, og skatteminister Benny Engelbrecht (S) fik en næse for styrelsens fejlhåndtering af denne og en anden tilbudt banklækage.

LÆS OGSÅ:

Både Skat og en række andre landes skattemyndigheder har grundet afsløringerne endelig fået banklækagen fra Frankrig, hvilket kan føre til fældning af skattesvindlere verden over.

Endelig har en række lande indledt retslige skridt over for HSBC for bankens medvirken til skatteunddragelse og hvidvaskning af penge.

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce