Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Arv. Under diktaturet var nøgne kvinder ikke velset i Spanien. Så efter Francos tid blev nøgenhed en vigtig udtryksform for feministerne. Det er grunden til, at der er flere topløse kvinder i Spanien end så mange andre steder, siger eksperter. Her er vi på en strand ved Barcelona i midten af juli i år.
Foto: MANU FERNANDEZ / AP (arkiv)/AP

Arv. Under diktaturet var nøgne kvinder ikke velset i Spanien. Så efter Francos tid blev nøgenhed en vigtig udtryksform for feministerne. Det er grunden til, at der er flere topløse kvinder i Spanien end så mange andre steder, siger eksperter. Her er vi på en strand ved Barcelona i midten af juli i år.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tyskerne er europæiske mestre i topløshed - spanierne er lige efter

I visse lande er det stadig normalt for kvinder at smide toppen.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gud skabte kvinden. En af dem hedder Brigitte Bardot, og i 1953 gjorde hun bikinien moderne.

Nogle år senere løsnede hun toppens to sløjfer, og også denne gang fulgte kvinderne på Côte d’Azur hendes eksempel. Den topløse kultur vandt udbredelse og blev tolket som frigørende og særligt europæisk. Amerikanerne så målløse til.

Men så gik tiden. Den gudskabte kvinde blev dyreværnsforkæmper, islamkritiker og viser sig på sine ældre dage tit i sort blazer.

Og nu tildækker mesdames og mesdemoiselles sig i højere grad på den franske riviera.

Et tildækket Frankrig

Ligesom i Danmark er topløsheden på retur rundtomkring i Europa. Mens det i årtierne, der fulgte ungdomsoprøret og kvindefrigørelsen, i flere vestlige lande blev betragtet som normalt for kvinder at vise sig uden top på stranden, er det nu i højere grad undtagelsen.

4 procent af danske kvinder solbader ifølge Politikens Megafonundersøgelse topløs altid eller for det meste. I Frankrig er det – ifølge en undersøgelse refereret i det franske magasin Marie Claire – kun 2 procent af kvinderne, der solbader topløs.

Det er en udvikling, som har fået Elle, et andet fransk magasin, til beklagende at stille spørgsmålet:

»La fin du topless sur la plage (slut med topløshed på stranden)?«.

Afslappede tyskere

Også den seneste europæiske undersøgelse af 6.000 personer i Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Spanien og Italien publiceret af den engelske rejseportal Lastminute.com bestyrker billedet af et Europa, der er ved at droppe monokinien (som bikinien uden top blev døbt i 1960’erne).

Her er briterne de mest blufærdige. 20 procent foretrækker ligefrem at iklæde sig et håndklæde eller en T-shirt på stranden, mens det kun er 4 procent af spanierne og italienerne, der føler behov for samme grad af tækkelighed.

Men der er fortsat frigjorte zoner på Europakortet. Ifølge en undersøgelse publiceret af den globale rejseudbyder Expedia af 11.165 personer i 24 lande afviger Tyskland og Spanien ved stadig at fastholde en større afslappethed i forhold til både topløshed og nøgenhed.

Og som det tyske magasin Der Spiegel stolt kunne konstatere, står Tyskland på sejrsskamlen, idet en tredjedel af de adspurgte mænd og kvinder har dyrket solbadning nøgen, mens det i Spanien er cirka hver femte.

DDR får æren

Forklaringen på tyskernes ubestridte førsteplads er den tyske tradition for nøgenbadning.

I DDR-tiden voksede traditionen for nudisme (Freikörperkultur) sig stor ved især de østtyske søer, hvor det var normen at smide alt tøjet.

Det forklarer Maren Möhring, der er professor i moderne kultur- og samfundshistorie ved universitetet i Leipzig :

»Den unge generation i Tyskland er ikke interesseret i nudisme, men topløshed og selv nøgenbadning er stadig meget mere populær her end i andre lande, især i det tidligere DDR. Den særlige tyske kropskultur har stadig betydning for folks adfærd«, siger hun.

Topløshed og selv nøgenbadning er stadig meget mere populær her end i andre lande, især i det tidligere DDR

Den tyske forening for naturisme har da også oplevet en tilbagegang i medlemstallet de seneste år. Den kropskultur, som de unge oplever på internettet og sociale netværk, har også en afsmitning på de unge tyskeres blufærdighed, mener Maren Möhring.

»Jo yngre folk er, desto mere følger de de internationale tendenser. Derfor holder flere teenagere nøgenhed for dem selv«, siger hun.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Franco og kvindeundertrykkelsen

Forklaringen på, at topløsheden stadig er udbredt i Spanien, er en helt anden end i Tyskland.

Professor Morten Heiberg ved Københavns Universitet, der forsker i spanske samfundsforhold, peger på, at tendensen skal ses som en politisk kulturel reaktion på general Francos systematiske kvindeundertrykkelse fra slutningen af 1930’erne til midten af 70’erne:

»Kvinders badedragter var forsynet med skørter og måtte kun fremvises, når kvinden befandt sig i vandet. Når hun kom op på stranden, skulle hun straks iføre sig badekåbe og dernæst skifte til noget mere anstændigt. Nøgenhed blev derfor efter Francos død i 1975 en vigtig udtryksform for især feminister, men også for frihedshungrende spaniere generelt«.

Det kan forklare, hvorfor topløshed stadig er mere udbredt i Spanien, siger lektor i spanske samfundsforhold ved CBS Carsten Jacob Humlebæk, der for tiden bor i landet.

»Da først Franco dør, blomstrer frigørelsen især op omkring bevægelsen La Movida. Den får stor kulturel betydning og berører både film og litteratur, men har også et aspekt af seksuel frigørelse ved bryde med de rigide normer og gøre Madrid til et vigtigt sted for homoseksuelle. Frigørelsen i Spanien er anderledes, fordi den bliver knyttet sammen med, at landet får demokrati igen«, siger han.

Og selv om der i dag næppe er mange, der tænker på general Franco, når de ser topløse kvinder kaste sig i Middelhavets bølger, er det reaktionen på hans forbudspolitik, der gør sig gældende, vurderer professor Morten Heiberg.

»At være topløs på stranden i Spanien i dag er acceptabelt på samme måde, som det var i Danmark i 70’erne og 80’erne«, siger han.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden