Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
THOMAS BORBERG
Foto: THOMAS BORBERG

Dagsorden. I løbet af få dage kom flygtningestrømmen tæt på. I virkeligheden og i medierne.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fra spyttemanden til politimandens varme jakke - fem markante medieøjeblikke

Flygtningestrømmen nåede for alvor Danmark i weekenden og skabte dramatiske dage. Også i medierne.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I sidste uge så vi syriske flygtninge vandre i flok på europæiske motorveje eller ankomme i tog til tyske banegårde, men siden er den europæiske flygtningekrise blevet en del af den danske hverdag, og siden søndag har flygtningene domineret den danske mediedagsorden.

Live fra Rødby

I løbet af søndagen blev det for alvor klart, at flygtningestrømmen er nået ind over de danske grænser, da kameraerne fra TV2 dokumenterede , hvordan en større gruppe flygtninge flygtede ud over markerne ved Rødby Færgehavn Station. De var ankommet med tog fra Tyskland, men de tog flugten, da det gik op for dem, at de kunne risikere at blive sendt tilbage til Tyskland.

I lommen havde flere af dem en billet, der skulle bringe dem videre til Sverige.

Ros til Tyskland fra JP

Mandag skrev Jyllands-Posten en leder om Tysklands rolle i den aktuelle flygtningesituation, og avisen roste den tyske kansler, Angela Merkel, for, at hun har været helt klar i mælet.

At Tyskland har et helt særligt ansvar, og at Tyskland også vil leve op til dette ansvar. Og at Merkel også har sat yderliggående kritikere af indvandringen på plads.

»Europas hovedstæder ånder hørbart lettet op over, at Tyskland ikke gør som de fleste andre; nemlig forsøger at gelejde flygtningene uden om deres lande. Dette er det Tyskland, der tager ansvar og lederskab, og som alle har efterlyst i de seneste 25 år. Dette er det Tyskland, som de fleste tidligere blev bange for, men som ingen nu kan klare sig foruden. Gamle dæmoner er endegyldigt pakket væk. Det er godt for Tyskland og Europa. Æren tilfalder alene tyskerne«, skrev avisen.

Brospytteren: »Jeg spyttede ikke.«Lili Vilhelmsen (som ikke er brospytterens kone): »Vel gjorde han så«

Posted by Dagbladet Information on Wednesday, September 9, 2015

Spyttemanden

Helt så positivt var det ikke alle, der så på flygtningestrømmen, da den nåede Danmark. Mandag kunne Information fortælle , at det, avisen kaldte den danske skræmmekampagne, så ud til at virke. Hovedparten af flygtningene ville videre til Sverige. Nogle af flygtningene var så ivrige for at komme videre, at de i hast krydsede togskinnerne i Rødby for at komme ud på motorvejen. I stedet for at blive registreret i Danmark ønskede de at gå til Sverige.

Mandag kl. 13.30 stod Information på en bro over motorvej E47. På broen stod bl.a. en mand og en kvinde og så flygtningene nærme sig. De forreste i gruppen råbte 'Malmoe! Malmoe!' Avisens fotograf fangede, hvordan manden pludselig spyttede ud over broen, hvorefter han ifølge avisen råbte til menneskemængden, at de skulle skride hjem. En kvinde stod ved siden af spyttemanden, da han blev fotograferet. Kvinden fik senere understreget, at hun på ingen måde havde noget med manden at gøre. Det var ikke hende, der var mandens hustru. Den 66-årige Lili Vilhelmsen er derimod frivillig i Røde Kors-butikken i Rødbyhavn og stod på broen for at dokumentere det, der foregik på motorvejen.

De har været på flugt i 42 dage, siden de forlod Syrien, og selvom de meget hellere vil fortsætte mod Sverige, bliver de...

Posted by Berlingske ? Billedredaktionen on Monday, September 7, 2015

»Han stod og råbte: 'Muslim-svin, skrid hjem til jeres land', og så spyttede han flere gange på dem, indtil hans kone bad ham stoppe. Men så var min fotografering også forbi. Dér havde jeg ikke lyst til at være«, sagde hun til TV2 Nyhederne .

Efterfølgende afviste manden, at han skulle have spyttet på flygtningene fra motorvejsbroen. Da BT ringede til ham tirsdag formiddag, var han ikke klar over, at han optrådte på et billede, der florerede på de sociale medier. Til BT fortalte han tirsdag, at Rødbyhavn havde været et stort kaos, og han kun havde været ude for at kigge på. Og ikke havde spyttet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Og så var der et fandens svineri dernede jo. De var nede på Sleep Hotel (Stop'n Sleep Hotel, red.), og da min kone og jeg var ude at cykle, fandt vi ikke mindre end tre håndklæder fra Sleep Hotel på vejen hjem, som de bare havde taget dernede fra«, sagde han til avisen.

Informations fotograf Sigrid Nygaard fastholdt imidlertid, at manden faktisk spyttede på flygtningemængden.

»Jeg blev rasende over, at han kunne finde på at gøre det mod mennesker, der er på flugt og sårbare. Der havde jeg bare en følelse af, at billedet selvfølgelig skulle ud. Det er vigtigt at få fortalt, at sådan noget også sker. At der var en mand, der begyndte at råbe ned mod dem, og at han også spyttede ned på dem flere gange«, fortalte Sigrid Nygaard.

Rørende billede

Tirsdag fortsatte den intensive mediedækning af flygtningestrømmen. Berlingske kunne bringe en historie om, at flere hundrede flygtninge stadig var forsvundet, efter de ankom til Rødbyhavn søndag og mandag. Avisen kunne imidlertid samtidig bringe et foto, der lå så langt fra den spyttende mand, som det overhovedet var muligt.

Fotograf Mathias Løvgreen Bojesen fangede femårige Muhammed, der i 42 dage havde været på flugt med sin far Mahmud. De var flygtet fra Syrien og ville gerne videre til Sverige. Men de mange dages flugt havde sat sig, så de var nødt til at hvile. Opholdet på togperronen blev også et møde med de meget beherskede danske sensommertemperaturer, og en dansk politimand lånte ham sin jakke som varmende dyne.

"Gamle dæmoner er endegyldigt pakket væk. Det er godt for Tyskland og Europa. Æren tilfalder alene tyskerne," står der i dagens leder.

Posted by Jyllands-Posten on 7. september 2015

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

All in

Efter flere dages intens dækning af flygtningene i Danmark gik Politiken i den printede onsdagsavis all in.

Hele 2. sektion er i dag fokuseret på flygtningene og deres situation i Danmark. Hele forsiden er prydet af et aktuelt digt af Henrik Norbrandt, og alle andre dagsordener i sektionen for kultur og debat er suspenderet. Bortset fra navnestoffet handler alt om flygtningene - fra reportagerne og kroniken til læserbrevene, dagens tegning, tv-omtalerne, Maren Uthaugs stribe - til vejrudsigten. I dagens anledning fra Rødby.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden