Foto: Jens Dresling
Medier

Borgerlige smæk til Trykkefrihedsselskabet

Også borgerlige debattører vender nu ryggen til Trykkefrihedsselskabet.

Medier

Trykkefrihedsselskabet bliver udsat for massiv borgerlig kritik efter nogle meget bastante udmeldinger fra selskabets formand, Lars Hedegaard, om muslimer og islam.

Flere markante politikere og debattører har valgt at forlade selskabet, siden det i mandags kom frem, at formanden beskyldte muslimer for at voldtage deres børn.

I et længere videointerview til blogsitet Snaphanen, sagde Lars Hedegaard blandt andet, at muslimer ikke har dårlig samvittighed, når de lyver; at de voldtager deres egne børn i stor stil og føler sig i deres gode ret til at massevoldtage skandinaviske piger. Samtidig forudså han en folkelig opstand mod de ledere, som ikke skrider ind over for muslimernes »ikkecivilisation og barbari«.

»Efter den tyske besættelse af Danmark var der en del, som havde samarbejdet med fjenden, som kom i knibe. Det samme kunne ske her. Vore to livsmåder er som ild og vand. En af dem må sejre«, sagde Lars Hedegaard.

LÆS ARTIKEL

Hård medfart Udtalelserne fik en meget hård medfart på den borgerlige netavis 180grader.dk. Chefredaktør Ole Birk Olesen betegnede udtalelserne om muslimske forældre som »absurd ud over alle grænser«.

»Det er – for at sige det ligeud – noget af det mest forrykte, jeg har hørt, i hvert fald i det år, der nu går på hæld«, skrev han i en kommentar.

Og Berlingskes kommentator Niels Krause-Kjær skrev i et indlæg på sin blog under overskriften ’Trykkefrihedsselskabet ved afgrunden’, at selskabets medlemmer kun havde tre muligheder efter Lars Hedegaards udtalelser:

1) De er enige med deres formand.

2) De er uenige og vælter ham omgående.

3) De er uenige og forlader selskabet omgående.

Khader: Underafdeling af DF
Indtil videre har tre prominente politikere og debattører valgt løsning 3.

Præsten Kathrine Lilleør, der var medlem af Trykkefrihedsselskabets rådgivende organ, krævede tirsdag, at Lars Hedegaard gik af, ellers ville hun ikke være med længere. Lars Hedegaard opfordrer til hate speech, mener hun. Men Trykkefrihedsselskabet kom hende i forkøbet og slettede hende som medlem. I en mail til Lilleør skrev selskabets næstformand, præsten Katrine Winkel Holm, at hun godt kunne glemme alt om at få fjernet Lars Hedegaard som formand.

»Vi sætter stor pris på vores formand og har tænkt os at holde fast i ham trods mediehetzen fra de såkaldt anstændige borgerlige, hvortil du altså også åbenbart hører«, skrev hun i en mail, som Kathrine Lilleør offentliggjorde på sin blog på Berlingske Tidende.

Den konservative Naser Khader valgte også at forlade selskabet.

»Det har udviklet sig til en underafdeling af Dansk Folkeparti, og det kan jeg ikke være med til«, forklarede han.

Formand: Svækker ikke selskabet

Venstres Søren Pind, som også sad i det rådgivende organ, meddelte i en kortfattet pressemeddelelse, at han efter udtalelserne ikke længere finder det muligt at sidde i rådet.

Selv om Lars Hedegaard tirsdag udsendte en pressemeddelelse, hvor han modificerede sine udtalelser og sagde, at de ikke gjaldt alle muslimer, men handlede om islam i sin grundform, har det ikke mildnet kritikken.

Og Trykkefrihedsselskabets formand sagde i går til Ritzau, at han ikke fortryder sine udtalelser:

»Vi har fået flere solidaritetstilkendegivelser, og jeg har fået opbakning fra bestyrelsen, så jeg tror ikke, at sagen har svækket selskabets arbejde«.

LÆS ARTIKEL

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Uvidenhed
DF’s Søren Krarup har også udtalt sin uforbeholdne støtte. Lars Hedegaard har fuldstændig ret, når han siger, at piger i muslimske familier bliver voldtaget af deres onkler, fætre eller deres far. Forargelsen over udtalelserne skyldes udelukkende uvidenhed, påpeger Krarup.

Også Søren Espersen fra Dansk Folkeparti bakker Lars Hedegaard op.

Islamkritikken har siden Trykkefrihedsselskabets fødsel for fem år siden været et omdrejningspunkt for selskabet. Det blev etableret af Lars Hedegaard, Søren Krarup, Jesper Langballe, David Gress og Kai Sørlander, fordi skribentorganisationen Dansk PEN nølede med at optage Lars Hedegaard som medlem.

Selskabet mener, at islam er den største trussel mod ytringsfriheden og har uddelt flere priser til islamkritikere. Selskabet har også forsvaret den kontroversielle hollandske politiker Geert Wilders, der har sammenlignet Koranen med Hitlers ’Mein Kampf’ og krævet den forbudt.

Netop samarbejdet med Geert Wilders har fået kritik fra andre borgerlige.

Chefjurist Jacob Mchangama fra den borgerlige tænketank Cepos har sammen med professor Frederik Stjernfelt kritiseret selskabets hyldest til Geert Wilders. For Wilders’ krav om forbud mod Koranen og nye moskeer i Vesteuropa, samt at islam skal undtages fra religionsfrihedens beskyttelse, er forsøg på at begrænse netop den ytringsfrihed, som Trykkefrihedsselskabet ellers hylder, mener de.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce