Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Digitalt. Ereolen.dk tilbyder bøger gratis på nettet. Branchen håber, at det vil sætte skub i e-bog-markedet.
Foto: TOBIAS SELNÆS MARKUSSEN (arkiv)

Digitalt. Ereolen.dk tilbyder bøger gratis på nettet. Branchen håber, at det vil sætte skub i e-bog-markedet.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Biblioteker skal sparke e-bogen i gang

Salget af e-bøger er forsvindende lille i Danmark. Men nu kan man både låne og købe e-bøger på biblioteket.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mens salget af e-bøger tordner af sted i USA og nu udgør 15-20 procent af det samlede bogsalg, går det langt mere trægt i Danmark.

Her er det kun omkring 1 procent af bøgerne, der bliver solgt som e-bøger, oplyser Lindhardt og Ringhof. Men nu kan læsere gratis låne e-bøger på biblioteket.

LÆS OGSÅ

Det foregår på ereolen.dk, hvor der er 1.820 titler til rådighed fra 63 forskellige danske forlag. Stort set alle kommuner er gået med i tjenesten, der åbnede 1. november. Siden har omkring 6.000 læsere lånt i alt 9.600 e-bøger.

»Vi håber, at ereolen.dk kan sætte skub i e-bogs-markedet herhjemme, og vi forventer, at udlånet stiger i den kommende tid«, siger projektleder på ereolen Susanne Iversen.

»Kæmpe bekymring«
Både Gyldendal og Lindhardt og Ringhof har været med i projektgruppen bag ereolen.dk.

Og for forlagene er det med nogen bekymring, at de er gået med til at udlåne e-bøger. For hvorfor købe en e-bog, når man kan låne den gratis. Den skal jo alligevel ikke stå i reolen hjemme i stuen, men kun ligge på computer, smartphone eller e-reader?»Det er en kæmpe bekymring, der fylder rigtig meget hos os. Omvendt kan ereolen også skubbe positivt til det kommercielle e-marked, der er kommet tungt i gang herhjemme«, siger Elisabeth Fogtdal, juridisk direktør hos Gyldendal.

Erfaringen fra netlydbog.dk er, at bibliotekerne kan være med til at skubbe det kommercielle marked i gang, siger hun:

»Det her er en vigtig eksponering af e-bogen«.

Hvis ikke vi får etableret et dansk marked, risikerer vi, at alle bare læser bøger på engelsk.Også Lindhardt og Ringhof håber på, at ereolen trækker e-bogs-markedet bedre i gang.

»Vi tror, at det vil udbrede kendskabet til e-bøger. Folk får mulighed for at prøve, hvordan det er at læse bøger på en smartphone eller en tablet, og vi håber, at det gør dem til kunder hos os«, siger Cliff Hansen, der er direktør for forretningsudvikling.

Men ifølge Cliff Hansen har forlagene også lavet aftalen, fordi de mener, at bibliotekerne udfylder en vigtig rolle som kulturformidlere. Skal de fortsat gøre det i en digital verden, er man nødt til at afprøve forskellige modeller for, hvordan det kan fungere.

Køb bøger på biblioteket
Ereolen er et forsøg, der løber frem til udgangen af 2012. For hver bog, der bliver udlånt, modtager forlaget 18,50 kroner for nye bøger og 15 kroner for bøger, der er mere end et år gamle. Prisen falder lidt, hvis bøgerne bliver udlånt ofte.

Bibliotekerne bestemmer selv, hvor mange udlån der må være til hver enkelt bruger, og hvor mange de vil betale for i alt. Derfor kan de lukke for adgangen til at låne e-bøger, hvis udgifterne lige pludselig bliver for store.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I København kan biblioteksbrugere låne fem e-bøger om måneden og forlænge lånet en gang. Til gengæld slipper de for bøder, for når lånet udløber, er bogen bare ikke tilgængelig mere.Så kan de til gengæld købe den på ereolen.dk. I løbet af december bliver der åbnet for salget af e-bøger på ereolen. Overskud af bogsalget deles ligeligt mellem forlag og bibliotekerne.

»Købeknappen har vi fået med for at vurdere, om man kan stille digitale bøger til rådighed uden at ødelægge det kommercielle marked. Der er jo et loft på lånetiden, og vi vil gerne registrere, hvor mange der køber, fordi de ikke fik læst bogen færdig, eller fordi de ønsker at have den. På lang sigt ønsker vi, at den trafik skal gå til de almindelige netboghandler«, siger Elisabeth Fogtdal fra Gyldendal.

Hvor billigt skal det være?

Selv om Dansk Forfatterforening er skeptisk over for gratis e-bøger på biblioteket, støtter foreningen forsøget. »Hvis ikke vi får etableret et dansksproget e-bogs-marked, risikerer vi, at alle bare læser bøger på engelsk. Vi skal vænne e-bogs-læserne til at læse dansk, og det er lige nu, slaget står. For vi er overbeviste om, at markedet bliver meget stort«, siger forfatternes formand, Lotte Garbers. Men på længere sigt er vi nødt til at have en mere principiel diskussion om bibliotekernes rolle i en digital verden, mener Garbers. Kommer der abonnementstjenester, hvor man kan streame de bøger, man ønsker at læse, skal det måske være slut med digitale bøger på biblioteket. »Hvor billig skal adgangen til bøger være, før der ikke er socialpolitiske grunde til at gøre dem gratis tilgængelige på bibliotekerne?«, siger Lotte Garbers. FACEBOOKLæs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden