Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tilknappet. Danmarks Radios ledelse bør være mere åbne i spørgsmål, der handler om statsradiofonien selv, mener kritikere.

Tilknappet. Danmarks Radios ledelse bør være mere åbne i spørgsmål, der handler om statsradiofonien selv, mener kritikere.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kritikere: DR er lukket og arrogant

Flere iagttagere og medieeksperter udtrykker heftig kritik af DR, som kom i søgelyset fire gange i det forgangne år.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

DR er kommet skidt ud af en række skandalesager det seneste år.

Sagerne afslører en mediemastodont, der gør, som den vil, uden at lytte til kritik eller forsøge at forklare sig, og som ikke har forstået sin egen rolle, siger en række kommentatorer og medieforskere.

»Magtfuldkommen«, »arrogant« og »lukket«, kalder de blandt andet ’hele Danmarks Radio’.

»DR har gjort sig til den femte statsmagt, der står over både medier, Folketing og regering«, siger kulturpolitisk kommentator og tidligere professor ved Aarhus Universitet Jørn Langsted.

Minder om DBU for nogle år siden

Især fire sager i det forgangne år får kritik: For det første Eurovision Song Contest, der kom til at koste over 300 millioner kroner. En sag, som DR først forsøgte at mørklægge ved at nægte at udlevere centrale dokumenter i sagen, selv om de andre parter gerne ville offentliggøre dem. Først efter massivt pres fra kulturminister Marianne Jelved (R) gav DR sig. Skandalen kulegraves nu af Rigsrevisionen.

For det andet sagen om underholdningsorkestret, der blev nedlagt trods folkelig, faglig og politisk modstand. Her har DR kun udtalt sig sparsomt og ikke argumenteret tilstrækkeligt for, hvorfor orkestret skulle lukke, lyder kritikken.

For det tredje sagen om tv-serien ’1864’ – den dyreste danske tv-produktion nogensinde med en pris på 173 millioner kroner – som hovedsagelig blev dårligt modtaget, og hvor DR kritiseres for at agere lukket og fornærmet.

Og endelig er der DR’s forsøg på at knægte studievært Adam Holms ytringsfrihed.

»DR minder om Dansk Boldspil Union for nogle år siden, hvor man var i sin egen lille verden og mente, at det skulle resten af verden rette ind efter. Men DR er nødt til at forklare sine beslutninger og forholde sig til, at institutionen er folkeeje, at det er dine og mine penge, der betaler for DR«, siger kommunikationsrådgiver og tidligere DR-medarbejder Poul Guldborg.

Større og mere lukket

Medieforsker på RUC Michael Bruun Andersen mener, at DR er blevet langt mere lukket end tidligere – ikke bare over for andre medier, men også over for forskere.

»DR’s legitimitet står og falder ikke bare med, hvad de sender ud, men også hvordan de opfører sig. DR er en stor offentlig institution, der beskæftiger sig med ting, der er vigtige for Danmark. Derfor bør de foregå med så stor åbenhed som overhovedet muligt. Folk bør have indsigt i, hvad de foretager sig redaktionelt, hvorfor de gør det, og hvad det koster«, siger han.

Selv om DR har fået mere konkurrence fra andre tv-stationer, så er DR større end nogensinde, fordi de breder sig på alle platforme og via nettet har taget konkurrencen op med de trykte medier.

»De har mange flere ressourcer end alle andre medier i Danmark, og de er blevet mere magtfulde, fordi de er stærke på alle platforme. Så er det problematisk, at de lukker sig om sig selv og er dårlige til at diskutere deres dispositioner. Hvis DR fastholder den arrogante stil, vil det hævne sig. Så vil et politisk flertal forsøge at fratage dem noget af deres magt«, siger politisk kommentator Hans Engell.

Afviser kritik

Generaldirektør Maria Rørbye Rønn genkender ikke kritikernes billede.

»Vi har kontakt med 96 procent af befolkningen hver uge. Jeg synes ikke, man kan klandre os for at være lukkede. Jeg kender ingen virksomhed, som deltager så meget i debatterne både i pressen og på sociale medier og møder befolkningen på alle niveauer. De her fire sager er ikke kendetegnende for det generelle billede af DR«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden