Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning: Jørn Villumsen

Tegning: Jørn Villumsen

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Google Books er strandet

Googles verdensbibliotek er sat på standby. Dermed ryger politisk håb om en hjælpende hånd til at digitalisere danske bøger.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvem sørger for at digitalisere de mange hyldekilometer bøger, der står på de nationale arkiver?

Skiftende regeringer har i årevis talt om behovet for at bevare, beskytte og gøre danske bøger tilgængelige online.

I den forbindelse har flere danske kulturpolitikere henvist til, at private aktører som Google kunne hjælpe med det scanningsarbejde, der anslås at kunne løbe op i flere hundrede millioner kroner.

Men Google har i al stilhed sat sit skanningsprogram Google Books på standby, efter at have brændt sig på retssager om ophavsret internationalt.

I foråret kaldte flere kulturinstitutioner og litteraturforskere den danske digitaliseringsstrategi for ufokuseret og kritiserede, at midlerne til digitaliseringsarbejdet er for få.

Det fik et politisk flertal i Folketinget til at blive enige om at lave en overordnet strategi.

Store kommunale biblioteker som København forsøger overgang til primært digital betjening, og de statslige biblioteker arbejder med digitalisering af deres historiske samlinger

Men kulturminister Bertel Haarder (V) oplyser nu i en mail til Politiken, at han har »tillid til, at institutionerne selv har en velbegrundet digitaliseringsstrategi« og ikke ser fordele ved en national plan.

»Sådan en top-down tankegang løfter ikke, medmindre man afsætter en stor pose nye penge. Og det er nok ikke det første, jeg vil prioritere«, skriver han.

Socialdemokraternes kulturordfører mener, at ministeren løber fra sit ansvar:

»Landets kulturminister er nødt til at få skabt et overblik, lave en prioriteret rækkefølge og arbejde på at finde ressourcerne«, siger Mogens Jensen.

Kritikken er jo ikke ny. I havde godt nok selv nævnt det i jeres regeringsgrundlag, og det har flere andre også gjort før jer. Men der er jo ikke for alvor nogen, der har gjort noget ved det. Hvad er det, I selv foreslår?

»Vi har ikke fremlagt vores finanslovsforslag, og det kommer jeg heller ikke til at gøre her. Men det er regeringens opgave at komme med et bud på det her«, siger Mogens Jensen.

Også Dansk Folkeparti mener, at der er behov for en kortlægning og national strategi på området for digitalisering:

»Vi er nødt til at få et overblik over, hvordan man gør det på den bedst mulige måde. Vores udkast er at afsætte 10 millioner om året på finansloven og omprioritere andre steder«, siger kulturordfører Alex Ahrendtsen.

Landets kulturminister er nødt til at få skabt et overblik

Kommer vi langt nok for 10 millioner kroner?

»Det er da bedre end i dag. Og hvis det kommer på finansloven er det en fortløbende indsats, og i løbet af ti år bliver det til 100 millioner. Det er mange penge«.

Hvor skal pengene tages fra?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Fra kulturministeriets pulje til internationale aktiviteter. Det er jeg ved at få et overblik over, hvor meget vi bruger i 2015-kroner. I 2008 brugte vi 188 millioner kroner om året«.

I mailen til Politiken skriver kulturminister Bertel Haarder, at »det virker besnærende at tale om store, samlede strategier«, men at en sådan strategi ikke giver mening uden nye penge. Penge, ministeren ikke har på nuværende tidspunkt.

Skal de ikke-eksisterende planer i regeringsgrundlaget opfattes sådan, at der ingen visioner er for digitalisering af kulturarven?

»Regeringsgrundlaget er kortfattet, og det er jeg glad for. (...) Der er masser af visioner i digitalisering. Men det er ikke noget vi kan løfte centralt ved at sige, at nu laver vi én vision og afsætter en stor pose penge. For det første fordi digitaliseringen griber ned i hver eneste detalje af arbejdet i kultursektoren. Og for det andet fordi vi ikke har den luksus, at vi bare kan løse en ny udfordring med en ny pose penge«, skriver ministen og påpeger:

»Der findes en hel række aktører, der enkeltvis og i samarbejde er i gang med forskellige digitaliseringsbestræbelser. De store forlag er ved at overgå til digital distribution, store kommunale biblioteker som København forsøger overgang til primært digital betjening, og de statslige biblioteker arbejder med digitalisering af deres historiske samlinger. Der foregår også en række forhandlinger mellem de forskellige aktører, hvor man afsøger samarbejdsmuligheder og forretningsmodeller. F.eks. digitaliserer Det Kongelige Bibliotek danske bøger fra før år 1700 og digitaliserer danske bøger fra 1701-1900 on demand«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden