Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

FORFATTERSPIRE. Selv om man er marinesoldat i krig, kan man godt slappe af med et par genstande og søge inspiration i en roman af Ernest Hemingway.
Foto: Warner

FORFATTERSPIRE. Selv om man er marinesoldat i krig, kan man godt slappe af med et par genstande og søge inspiration i en roman af Ernest Hemingway.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spielbergs Stillehavskrig er solid tv-underholdning

Krig er ikke kønt, men behøver ikke ligne lort - det har Hollywood altid vidst.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De fleste familier er velsignet med et medlem, der går mere end almindeligt op i Anden Verdenskrig, og som evindelig er på jagt efter materiale: bøger, film, dokumentarer og billeder.

Hvis det bare har noget med WW II at gøre, så er det interessant.

Den første gode nyhed er, at nu foreligger årets julegave til sådanne:

Bokssættet med alle ti afsnit af den storladne HBO-serie ’The Pacific’ plus ekstramateriale, således at der i den madkasselignende blikæske findes i alt 521 minutter om amerikanernes strabadser i kampen mod de halsstarrige japanere i Stillehavet i årene fra 1941, hvor angrebet på Pearl Harbour fandt sted, og til 6. august 1945, hvor atombomben ramte Hiroshima og indledte den kolde krig.

LÆS OGSÅ

Men der er en god nyhed til, nemlig at serien ikke kun er interessant for verdenskrigsnørder; den er for alle og et flot, velproduceret stykke underholdning af den slags, de er så infamt dygtige til i Amerika i disse år.

Forvandling til soldat
Clint Eastwood stillede i sine to film om krigen i Stillehavet, ’Flags of Our Fathers’ og ’Letters from Iwo Jima’, skarpt på, hvordan krigen blev formidlet på de forskellige fronter.

Men det er ikke det, ’The Pacific’ interesserer sig for.

LÆS OGSÅ I stedet følger serien en marinebataljon og fokuserer på, hvordan dens medlemmer forvandles fra civilpersoner til soldater på godt og ondt, og de enkelte episoder beskæftiger sig så godt som alle med bestemte kamphandlinger og de omkransende begivenheder. Det er forståeligt set fra et tv-mæssigt perspektiv; men det gør desværre, at serien ikke er helt så velegnet til at æde i en lang køre som så mange andre af HBO’s fiktioner.

Selvfølgelig er der en overordnet handling i og med den tidslige ramme og personernes ’dannelseshistorier’, men episodisk set er det lidt wham bam thank you mam igen og igen.

Høj klasse

Rent håndværksmæssigt er ’The Pacific’ af høj klasse.

Manuskriptforfatterne tæller blandt andre den internationalt berømmede krimiforfatter George Pelecanos og Bruce McKenna, der også skrev afsnit af ’The Pacific’s storebror: ’Band of Brothers’ fra 2001.

Og der er i hver enkelt replikskifte og hver enkelt scene en sikkerhed, det er en fornøjelse at have med at gøre. LÆS OGSÅ Skuespillet fejler heller ingenting.Instruktionen er sikker, og fotograferingen balancerer fint mellem det episk lækre og det realistisk uhumske.

Krig er ikke kønt, det ved vi. Men derfor behøver det jo heller ikke ligne lort – det har Hollywood altid vidst.

Det er ikke kunst på linje med ’De nøgne og de døde’ af Norman Mailer. Det er er i orden og særdeles godt fjernsyn.

LÆS MERE

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden