Foto: DRESLING JENS
Medier

Rune Lykkeberg: Flemming Roses aktivisme var en forbløffende præstation

Flemming Rose gjorde Jyllands-Posten til en avis, som var kendt i hele verden og blev taget alvorligt af intellektuelle. Men måske blev det til et problem for avisen selv.

Medier

Flemming Rose gjorde Jyllands-Posten til noget, som avisen egentlig ikke er. Han gjorde Jyllands-Posten til en aktivistisk avis.

Politiken hylder sig selv som en aktivistisk avis, der kæmper for oplysning mod formørkelse, og Information har den stærkeste aktivistiske historie som det illegale organ for modstandskampen under besættelsen. Men da Flemming Rose for ti år siden bad 12 tegnere lave satire over profeten Muhammed og trykte dem som aktion i avisen, tog han fanen fra de gamle aktivister og gjorde Jyllands-Posten til organ for en kamp for ytringsfrihed.

Det var en aktivisme, som satte mere på spil og udfordrede både læsere og omverden langt mere end de sædvanlige indsamlinger til gode sager og uddeling af priser til dem, der mener det samme som avisen.

Det udviklede sig til en aktivisme, som splittede Danmark, mødte enorm modstand og blev brugt af både tilhængere og modstandere til alle mulige former for kulturkamp. Men det var også en aktion, som gjorde Jyllands-Posten til aktør i en global konflikt. Flemming Rose satte således den største danske provinsavis på verdenskortet.

Mange underkendte fra starten, at der overhovedet var en kamp, og ikke så få regnede dengang Flemming Rose for en forvirret fanatiker.

Nu underkender ingen, at der er en kamp, og langt de fleste anerkender Flemming Roses forsøg på at forstå og fortolke konflikten som et omdrejningspunkt i den globale offentlighed.

Aktivismen blev undsagt af tidligere chef

Det var en voldsom skæbne for Jyllands-Posten og Flemming Rose at blive gjort til genstand for had, trusler og attentater. Men det var også en overraskende skæbne for Jyllands-Posten, fordi avisen i sin selvforståelse bestemt ikke er aktivistisk, snarere tværtimod. Jyllands-Posten hævder stolt sin uafhængighed af hovedstadens bedre borgerskab og kræver puritansk redelighed af avisens journalister.

Pludselig blev den avis til centrum for en global frihedskamp. Det startede kaotisk, fortsatte farligt og turbulent, men efterhånden blev Flemming Rose til den intellektuelle i Danmark, som var i stand til både at fastholde kampen og analysere konfliktens positioner åbent. Han gjorde Jyllands-Posten til en aktivistisk avis, som intellektuelle blev nødt at tage alvorligt. Det er en forbløffende præstation.

Men det blev måske et problem for Jyllands-Posten selv, fordi avisen blev til noget, som mange sandsynligvis ikke ønskede.

Det er således ganske bemærkelsesværdigt, at Flemming Rose er blevet hyldet med publicistpris og indstilling til Cavlingpris uden for Jyllands-Posten, mens hans aktivisme for et par måneder siden blev undsagt af den forhenværende chefredaktør på avisen og daværende bestyrelsesformand Jørgen Ejbøl.

I et interview til Politiken forklarede Ejbøl, at han ikke opfattede optrykningen af tegninger som et spørgsmål om ytringsfrihed eller selvcensur: »Det her er en helt unik situation, hvor vi trues af en lillebitte gruppe militante jihadister. Den problemstilling kan ikke håndteres af journalister og redaktører«.

LÆS INTERVIEWET

Ejbøl tilføjede en kritik, der syntes rettet direkte mod Flemming Rose:

»Jeg finder det ulykkeligt, at man i én sætning taler om hån, spot og latterliggørelse. I min tid som chefredaktør har de tre ord aldrig nogensinde været ledestjerner«.

Den kamp, som omverdenen efterhånden har anerkendt som væsentlig, blev således undsagt af en af dem, som gennem årtier har betydet mest for Jyllands-Posten. Flemming Rose har vundet for det store publikum og forlader en avis, som aldrig igen kan blive det, den oprindelig var.

Politikens kulturredaktør Rune Lykkeberg er en blandt 28 personer, der for nylig har indstillet Flemming Rose til den journalistiske Cavlingpris. Rose er indstillet for debatbogen 'Hymne til friheden'.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce