Skrivende. Villy Sørensen førte brevkorrespondancer med flere psykisk syge. En af dem har nu fortalt sin historie om et særligt pennevenskab.
Foto: Erik Gleie

Skrivende. Villy Sørensen førte brevkorrespondancer med flere psykisk syge. En af dem har nu fortalt sin historie om et særligt pennevenskab.

Medier

Radiomontage: Breve fra den forgudede Villy Sørensens er blevet til fremragende radio

'Er der brev fra Villy?' beskriver en årelang brevkorrespondance mellem Villy Sørensen og den psykisk syge Anders Gantriis.

Medier

Forfatteren og filosoffen Villy Sørensen stod som intellektuelt forbillede for en generation af moderne forfattere, der beundrede ham for hans dybe indsigt i historien, i verden, i litteraturen og i menneskets væsen. Sørensen var forgudet og derfor også urørlig. Men måske var det også med til at gøre ham ensom? Den fornemmelse kan man få, når man lytter til den fremragende montage, P1 sendte i går. I den møder vi den psykisk syge Anders Gantriis, som har tilbragt en del af sit voksne liv på en psykiatrisk afdeling i Aarhus. Da han i 1996 står foran udskrivelse, skriver han et brev til Villy Sørensen.

Gantriis har behov for »livsvejledning af en vís mand« og henvender sig derfor til Sørensen, som han kender til som forfatter og offentlig person. Det bliver indledningen til en 6 år lang brevkorrespondance mellem de to, der først stopper, da også Villys liv gør det.

Det er på mange måder glædeligt, at tilrettelægger Annette Holm er kommet på sporet af den historie og siden har skabt en grundig og velkomponeret montage. Det viser, at der stadig er mulighed for at bruge en time af sendefladen, når man har en historie, der holder til det.

Den årelange brevveksling er et gribende møde mellem stjerne og vandbærer

Ud over Gantriis hører vi enkelte arkivklip med Sørensen og ganske korte interviews med relevante personer. Udvalgte steder understreger musikken en gribende pointe. Den smukt tilbageholdte stil giver plads til, at fortællingen kan folde sig ud, så lytteren aldrig mistes. Vi har at gøre med en sjældent veldrejet udsendelse.

Det særegne pennevenskab er en hyldest til skriften og dens potentiale. Gantriis skriver alenlange breve i hånden, mens Villy Sørensen skriver et par sider på maskine tilbage. Den årelange brevveksling er et gribende møde mellem stjerne og vandbærer. I brevene vendes dybe personlige og eksistentielle emner.

Anders Gantriis står i gæld til Villy Sørensen, der i nogen grad lykkedes med at vejlede ham. Som Gantriis siger: »Han kendte til psykens ydre grænser og kunne sætte sig ind i det, jeg oplevede. Enten via det, han havde læst, eller egne erfaringer«.

Der er næppe tvivl om, at Sørensen også har fået noget ud af korrespondancen. I Gantriis har han haft en intens læser og en lejlighed til at nærstudere sindets afkroge. Og han har kunnet lette sit hjerte til en, der stod helt uden for det litterære miljø. Men dybest set handler deres fælles fortælling om næstekærlighed.

Fortællingen om en person som Villy Sørensen vil nemt blive defineret af kolleger og eksperter. Men med afvigeren Gantriis’ historie får Sørensens eftermæle en smuk og vigtig nuance. Dermed har han betalt sin gæld på flotteste vis.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce