Farvet? DR's dramachef Piv Bernth er kommet i modvind for at have udtalt sig om dansk politik på newzealandsk radio.
Foto: MARTIN BUBANDT/POLFOTO

Farvet? DR's dramachef Piv Bernth er kommet i modvind for at have udtalt sig om dansk politik på newzealandsk radio.

Medier

»Vi skal ikke have sindelagskontrol i DR. Det er udansk«

Dramachefs holdninger er ikke et problem, så længe de bliver uden for klipperummet, mener DR's kulturdirektør.

Medier

DR's dramachef må gerne have politiske holdninger, hvis bare hun ikke tager dem med ind i klipperummet.

Sådan lyder meldingen fra DR's kulturdirektør, Tine Smedegaard Andersen.

Det har ellers vakt kritik, at DR's dramachef, Piv Bernth, i november måned udtalte sig om dansk politik på newzealandsk radio. I udsendelsen sagde hun blandt andet, at Dansk Folkeparti »ikke kan lide immigranter«, at hun ikke forstår, at Helle Thorning-Schmidt ikke vandt valget, og at hun »ikke har respekt« for, at partiet ikke gik med i regering, kunne Radio 24Syv tidligere i dag fortælle.

Men set med kulturdirektør Tine Smedegaard Andersens øjne er det altså ikke et problem, at dramachefen har en holdning, så længe den ikke påvirker det produkt, hun laver.

»Det er vigtigt at slå fast, at vi ikke skal have sindelagskontrol i DR. Det er udansk. Men det er selvfølgelig også vigtigt, at man er i stand til at lade sin personlige holdning træde i baggrunden når man udfører sit job, og det har jeg ingen som helst grund til at tro andet, end at Piv Bernth kan«, siger hun.

Udtalelser bekræfter »felttog«

Kritikken af Piv Bernths udtalelser lægger sig i slipstrømmen på en debat om DR's dramaserier, der har raset de seneste uger. Den blev kickstartet, da tidligere dramachef Ingolf Gabold udtalte i Politiken, at flere serier under hans ledelse var politiske projekter for ham.

Det har fået politikere fra blandt andet Dansk Folkeparti til at kritisere DR for at have været politisk uden at ville stå ved det, og det var også reaktionen fra partiets medlemmer i dag.

»Det bekræfter det felttog, der har været ført mod Dansk Folkeparti fra DR's side«, sagde partiets næstformand, Søren Espersen, tidligere i dag til Ritzau.

Den holdning deler Katrine Winkel Holm, der er medlem af DR's bestyrelse og udpeget af Dansk Folkeparti.

»Jeg synes, det her er tegn på, at den kritik, der har været rettet imod DR Drama på det seneste, viser sig at være rigtig og ikke forældet«, siger hun.

Hun er enig med Tine Smedegaard Andersen i, at Piv Bernth er i sin gode ret til at have holdninger og udtrykke dem, men hun er bekymret over, om den samme holdning ensidigt dominerer i DR Drama.

»Når man har bestemte sympatier og antipatier, så betyder det, at man får nogle blinde vinkler, og sådan har vi det alle sammen. Det, som er problemet, er, når en bestemt vinkel kommer til at dominere. Så bliver resultatet slagside, og det er det, vi ser i DR Drama«, siger hun.

Må gerne have personlig holdning

Kulturdirektør Tine Smedegaard Andersen mener ikke, at der er hold i beskyldningerne - heller ikke oven på Piv Bernths udtalelser.

»Vi driver ikke nogen bestemt politisk dagsorden i DR. Det, synes jeg, er rigtig vigtigt at få sagt. Jeg synes også, det er vigtigt at slå fast, at vi ikke skal have sindelagskontrol, men det er selvfølgelig også vigtigt, at man er i stand til at lade sin personlige holdning træde i baggrunden, når man udfører sit job. Jeg har ingen som helst grund til at tro andet, end at Piv Bernth kan det. Jeg har fuld tillid til hende.«, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men i interviewet udtaler hun sig vel i arbejdsøjemed, og hun udtaler sig politisk. Er det i overensstemmelse med, hvad man må som DR’s dramachef?

»Nu synes jeg lige, vi skal holde fast i, hvad det er, hun siger. Hun sidder der lige efter valget og bliver altså spurgt, og så siger hun, at hendes helt principielle holdning i alle sammenhænge er, at med indflydelse følger ansvar. Det er der, hvor hun giver sin personlige holdning til kende. Så spørger du mig, om hun må have den holdning, og der siger jeg, at det må hun gerne – vi skal ikke have sindelagskontrol i DR. Det vigtige er for mig, at hun ikke tager sin private overbevisning med ind i klipperummet«, siger hun.

Du siger, det er en principiel holdning, men hun går jo også ind direkte og siger, at hun ikke forstår, at Helle Thorning-Schmidt ikke vandt valget, og at Dansk Folkeparti ikke kan lide indvandrere. Det er vel ret direkte politisk?

»Hun udlægger valget og siger om Dansk Folkeparti på sit bedste skoleengelsk, at det er et indvandrerkritisk parti. Det er der vel ingen, der er uenige i – ikke engang Dansk Folkeparti. Jeg hæfter mig ved, at hun i går har udtalt, at det godt kan være, hun skulle have holdt sin mund. Men samtidig vil jeg sige – må hun have en holdning? Ja, det må hun gerne. Hun må bare ikke lade det få indflydelse på redaktionelt arbejde. Det er jeg også helt sikker på, hun ikke gør«.

Men hvordan kan man være sikker på, at hun ikke gør det?

»Man må jo se på, hvad der kommer ud af klipperummet og bliver sendt i fjernsynet. Og så skal vi ikke have sindelagskontrol. Piv Bernth tager ikke sine personlige holdninger med ind i klipperummet, det er jeg fuldstændig sikker på«.

Hvad er det, der får dig til at sige, at du er så sikker på det?

»Jeg ser vores dramaserier, ligesom alle andre gør, og så taler jeg i øvrigt med Piv Bernth hver dag. Jeg har helt og fuld tillid til, at hun forvalter det ansvar med kæmpestor integritet«.

DR skal have større bevidsthed

Tine Smedegaard Andersen mener heller ikke, at Piv Bernths udtalelser som dramachef giver anledning til at ændre noget i praksissen omkring dramaserierne.

»Vi driver ikke en bestemt politisk dagsorden i DR Drama. Det står vi på mål for, og vi værner om den professionalisme, som giver de resultater, den gør. Og selvfølgelig er vi uafbrudt opmærksomme på det at være professionelle. Og det skal vi også være. Og det er jeg fuldstændig sikker på, at Piv Bernth er«, siger kulturdirektøren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Står det til Katrine Winkel Holm, bør hele sagen om politisk slagside give anledning til selvransagelse i DR. Hun har bedt om at få det på dagsordenen til DR's næste bestyrelsesmøde og vil have en redegørelse om sagen.

»Det er klart, det kalder på en reaktion, for det her er meget alvorligt for DR’s troværdighed og status. Hvis DR skal være hele Danmarks DR, så er det fuldstændig uholdbart bare at reproducere det segments fordomme, og det vil så sige, at man skal have en langt større bevidsthed om det her problem, end man har«, siger hun.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce