Ikon. Steve McCurry foran sit mest berømte fotografi, der omtales som et de mest genkendelige billeder i verden. Det hedder 'Afghan Girl'. (arkivfoto)
Foto: Roman Vondrous/AP

Ikon. Steve McCurry foran sit mest berømte fotografi, der omtales som et de mest genkendelige billeder i verden. Det hedder 'Afghan Girl'. (arkivfoto)

Medier

Fotografen bag 'Pigen med de grønne øjne' anklages for manipulation

Steve McCurry er en af verdens mest kendte fotografer. Nu er han havnet i en kæmpe skandale.

Medier

En af verdens mest berømte rejse- og dokumentarfotografer er blevet midtpunkt i en skandale om manipulation af billeder.

Steve McCurry er kendt for en lang række ikoniske billeder især fra lande i Asien og er blandt National Geographics mest profilerede bidragydere. Hans mest berømte billede er uden sammenligning fotografiet med titlen "Afghan Girl", der er et portræt af en pige med karakteristiske grønne øjne. Billedet blev taget i 1984 i en flygtningelejr tæt på Peshawar i Pakistan og blev bragt på forsiden af National Genographic året efter.

Billedet bliver kaldt et af verdens mest genkendelige billeder.

Nu er han under angreb for at have krydset den tynde røde linje mellem redigering og manipulation af billeder, skriver fotositet Petapixel.

Der er - i første omgang i hvert fald - tale om et billede taget på gaden i Cuba.

Fotografiet har netop været udstillet i Italien, og i den forbindelse studsede fotograf Paolo Viglione over noget ved motivet. Det ser nemlig ud til, at der i baggrunden er blevet flyttet et vejskilt for at skabe et renere motiv, hvor skiltet ikke falder sammen med en mand, der går på fortovet. Problemet er blot, at bunden af skiltet stadig står på sin plads. På det printede og udstillede billede er er der altså et gult vejskilt og lidt til venstre for dét står så bunden af et gult vejskilt.

Det ser underligt og manipuleret ud.

Syede filmruller ind i tøjet

Steve McCurry er født i 1950 og har rejst verden rundt med sine kameraer. Han har vundet en lang række store internationale priser for sine billeder og har dannet skole med sine farvemættede og enkle motiver. Han var den første, som bragte billeder ud fra Afghanistan kort før den sovjetiske invasion. Forklædt som en lokal krydsede han grænsen fra Pakistan og kom tilbage med filmruller syet ind i tøjet.

McCurry er medlem af det hæderkronede fællesskab af fotografer, Magnum, og rejser ni måneder om året rundt i verden og fotograferer.

Hovedpersonen selv er - selvfølgelig, fristes man til at skrive - ude at rejse, men har sendt en længere erklæring til Petapixel, hvor han kort redegør for sin mere end 40 år lange karriere, der begyndte i Afghanistan tilbage i 1979. Han forklarer, at han begyndte som fotojournalist, men i dag betragter sine billeder som »sin kunst« og som »historiefortælling«.

Om han kommer med denne forklaring for at lægge afstand til idealerne for det rene og mere klassiske reportagefotografi vides ikke, men han lægger i hvert fald afstand til det pågældende fotografi fra Cuba. Han skriver i sin erklæring, at dette billede er blevet printet og sendt af sted, mens han var ude at rejse.

»Det siger sig selv, at det, der er sket med dette billede er en fejl, som jeg har ansvaret for«, skriver han og tilføjer, at han har ændret nogle procedurer, så en lignende fejl ikke kommer til at ske igen.

Ifølge Petapixel stemmer Steve McCurrys forklaring overens med, hvad han har sagt i to interview med italienske medier, hvor han bedyrer, at han aldrig ville have godkendt en sådan ændring af billedet, og at den medarbejder, som har begået fejlen, ikke arbejder hos ham længere. I et af de pågældende interview siger han, at det i redigeringen er i orden at tilføre ekstra kontrast til de dele af et motiv, der forstyrrer, men at det ikke er i orden at fjerne elementer fra et billede.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Flere eksempler er dukket op

Spørgsmålet er imidlertid, om den forklaring er nok til at lukke sagen ned.

Efter at det tilsyneladende manipulerede billede fra Cuba blev bragt til offentlighedens kendskab, er der blevet sat spørgsmålstegn ved flere andre af stjernefotografens billeder.

Petapixel bringer selv to eksempler med to udgaver af samme motiv. Det ene viser en flok asiatiske drenge, der i et oversvømmet område løber efter en fodbold i vandmasserne. På den ene udgave er en dreng i baggrunden fjernet, så motivet fremstår mere enkelt.

Det andet billede er også fra Asien og forestiller mænd på en rickshaw. På den ene udgave mangler en lygtepæl, flere personer og andre genstande i baggrunden. Igen fremstår det tilsyneladende manipulerede billede mere enkelt, og her er mistanken, at der er blevet brugt den såkaldte kloningsteknik i programmet Photoshop til at forandre motivet.

Steve McCurry har endnu ikke kommenteret de pågældende billeder, men Petapixel forsøger at få en udtalelse.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce