Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Dom. Henrik Qvortrup blev idømt tre måneders ubetinget og et års betinget fængsel plus 200 timers samfundstjeneste. Anklageren havde krævet to års ubetinget fængsel.
Foto: Tegning: Anne-Marie Steen Pedersen

Dom. Henrik Qvortrup blev idømt tre måneders ubetinget og et års betinget fængsel plus 200 timers samfundstjeneste. Anklageren havde krævet to års ubetinget fængsel.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Qvortrup: Jeg føler et behov for omsider at komme videre i mit liv

Se og Hørs tidligere chefredaktør respekterer sin dom, men overvejer, om han vil anke.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der var stille. Helt stille. Som i en kirke umiddelbart før en højtidelighed, da et stopfyldt retslokale i Glostrup i går ved middagstid ventede på, at retsformand Mette Lyster Knudsen skulle træde ind ad døren bagest i lokalet og afsige dommen i Se og Hør-sagen.

Flere grønne og lilla stole var blevet slæbt ind i retslokalet for at gøre plads til de mere end 60 tilhørere og journalister, der var dukket op til den byretlige finale i det, der er blevet kaldt danmarkshistoriens største medieskandale.

Til højre i lokalet sad specialanklager Morten Frederiksen i en næsten zenagtig ubevægelig stilling og ventede. Over for ham, under vinduerne i venstre side af retslokalet, var den af og til lidt lette og løsslupne stemning blandt de tiltalte og deres forsvarsadvokater også afløst af stilhed.

Klokken blev både 12.00, 12.01, 12.02, 12.03 og 12.04, uden at døren gik op. Og uden at nogen sagde en lyd. Og den blev 12.05, før dommeren og de to domsmænd indfandt sig, og salen rejste sig.

Det var en enig domsmandsret, som var kommet frem til afgørelsen, fortalte retsformand Mette Lyster Knudsen, en lyshåret kvinde med et underspillet smil, der nu læste dommen op for salens publikum:

»Thi kendes for ret«, indledte hun.

Og fortsatte så med at læse op, at retten idømte tys-tys-kilden 1,5 års ubetinget fængsel og vil konfiskere de 395.305 kroner, som den tidligere systemoperatør i Nets har fået udbetalt af Se og Hør. Der var 1 år og 3 måneders fængsel til forhenværende chefredaktør Henrik Qvortrup, hvoraf de tre måneder skal afsones, mens resten er betinget og toppet med 200 timers samfundstjeneste.

Kim Henningsen, der også har været chefredaktør på Se og Hør, fik 1 års betinget fængsel og 200 timers samfundstjeneste, og de to forhenværende journalister Kasper Kopping og Ken B. Rasmussen fik hver 4 måneders betinget fængsel og 100 timers samfundstjeneste. Endelig blev Per Ingdal, som i et halvt år var konstitueret chefredaktør for Se og Hør, frikendt.

Den store flok af fremmødte satte sig nu ned, og over de næste 40 minutter uddybede retsformanden, hvordan retten var kommet frem til de enkelte domme.

Tys-tys i turkis

Tidligere på formiddagen var stemningen anderledes rastløs foran retsbygningen i Glostrup, hvor tiltalte, pårørende, pressefolk og almindeligt nysgerrige dryssede rundt i den lave, skarpe novembersol og ventede på, at noget skulle ske. Der blev uddelt krammere, et større antal held-og-lykker og tændt cigaretter, mens alle ventede på, at klokken skulle blive 12.00.

Tys-tys-kilden var den første af de tiltalte, der dukkede op ved retsbygningen en times tid før domsafsigelsen, klædt i Dolce Gabbana fra top til tå og iført turkise strømper.

En mellemstor klump af mediefolk i solidt overtøj satte i noget, der lignede løb, da Henrik Qvortrup ankom iført sin forsvarer, jakke og et orange halstørklæde. Og vendte næbbene den anden vej igen, da både den tidligere chefredaktør og hans forsvarer Anders Németh afviste at udtale sig, før dommen var afsagt.

Lidt senere dukkede manden op, der har fået det hele til at ske. Nemlig den tidligere journalist på Se og Hør Ken B. Rasmussen, der fik sagen til at rulle, da han i april 2014 udgav bogen ’Livet det forbandede’, hvor han i delvis fiktionaliseret form fortalte, hvordan Se og Hør i årevis betalte en kilde for at hale oplysninger om kendte og kongeliges brug af kreditkort ud af Nets’ systemer og videregive dem til sladderbladet.

Som vanligt ankom Ken B. Rasmussen som den lidt flossede ensomme hævner i en Dirty Harry-film. Med en tændt smøg i munden, øjnene skjult bag dråbeformede solbriller, kasket på toppen af det halvlange hår og i dagens anledning også en Harley Davidson-læderjakke med snore i siderne. Ingen behøvede at løbe efter Ken B. Han stoppede af sig selv i solskinnet foran den murstensgule retsbygning og ventede på mikrofonerne.

Ingen samfundsmæssig betydning

Under retssagen har ingen benægtet, at tys-tys-kilden sendte oplysninger om de kendtes brug af kreditkort til Se og Hør, og at han fik penge for det. Uenighederne har gået på, om tys-tys-kilden havde lovlig adgang til informationerne – altså om det var hacking, når han i 31 tilfælde nulstillede kollegers kodeord og brugte deres profiler til at få adgang til databaser, han ellers ikke havde bemyndigelse til at færdes i.

Da alle havde sat sig, og dommen var læst op, forklarede Mette Lyster Knudsen, at der var tale om hacking.

»Han vidste, at han uberettiget skaffede sig adgang til oplysninger. Han gjorde det for at få betaling, det foregik i tre et halvt år, han tjente 395.305 kroner, og derfor har han under særligt skærpede omstændigheder overtrådt §263 (hackerparagraffen, red.)«, opsummerede retsformanden.

»Når han skal straffes med halvandet års ubetinget fængsel, er det, fordi han groft har forbrudt sig mod den tillid, som samfundet skal have til brugen af betalingskort« uddybede hun. Og forklarede, at tys-tys-kildens læk derudover ikke havde nogen samfundsmæssig betydning, og at han ved at sælge oplysningerne havde krænket en række mennesker.

Til gengæld blev tys-tys-kilden frifundet for anklagen om bestikkelse, da paragraffen kun gælder, hvis den anklagede har varetaget økonomiske forhold for virksomheden – og det havde systemoperatøren kendt som tys-tys-kilden ikke. Dermed blev alle de andre også frikendt for bestikkelse.

En tredje anklage blev også afvist. Den gik på, at Henrik Qvortrup og journalisten Kasper Kopping havde begået hæleri med personlige oplysninger, da de i sommeren 2008 modtog oplysninger om prins Joachims bryllupsrejse fra tys-tys-kilden. Det var inden, Henrik Qvortrup indgik et formelt samarbejde med kilden, og her satte retten altså et skel.

Anklagen om hacking under skærpede omstændigheder var således den eneste, der gik igennem, men det var også den groveste.

Tys-tys-kilden blev altså straffet for hacking og de andre for medvirken til dette. Retten fandt nemlig, at de måtte have vidst, at oplysningerne ikke blev skaffet på legal vis.

Det var ham der lavede aftalen

Når Henrik Qvortrup blev idømt den næsthårdeste straf, er det, fordi retten ikke godtog hans forklaring om, at tys-tys-kilden var en helt almindelig kilde, og at Qvortrup troede, han havde legal adgang.

»Henrik Qvortrup må have anset det som overvejende sandsynligt, at oplysningerne ikke blot var nogen, som tys-tys-kilden kunne falde over eller finde frem ved tryk på en knap«, fastslog retsformanden og dømte ham for medvirken til hacking under skærpede omstændigheder.

»Det var ham, der indgik aftalen og gjorde, at den kunne fortsætte«, uddybede hun og lagde vægt på, at Qvortrup lavede aftalen for at kunne sælge flere blade. Omvendt er Qvortrup ikke tidligere straffet, og han var kun leder af Se og Hør i et halvt år, mens tys-tys-kilden var ansat. Derfor blev et år ud af dommen gjort betinget og tilføjet 200 timers samfundstjeneste.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Når Kim Henningsen, der som chefredaktør benyttede sig af tys-tys-kilden i 2,5 år, slap med en mildere dom end Qvortrup, skyldtes det, at han har haft depressioner og har gennemgået elektrochok, så af hensyn til hans helbred blev dommen »helt undtagelsesvist« til 1 års betinget fængsel og 200 timers samfundstjeneste.

De menige journalister, der havde haft kontakten til kilden, fik endnu mildere og betingede domme – og det var, fordi de netop ikke havde ledelsesansvar og mulighed for at stoppe aftalen.

»Det var ikke en opgave, de tilvalgte, men én, de fik tildelt«, sagde dommeren og gav dem »trods grovheden« 4 måneders betinget fængsel og 100 timers samfundstjeneste. De 4 måneders betinget fængsel afspejlede også, at to mellemledere i august blev idømt 6 måneders betinget fængsel, efter at de tilstod medvirken til akkurat de samme forbrydelser – jo større ansvar, jo højere straf.

Endelig bød afgørelsen på en ren frifindelse til Allers forhenværende udgiverdirektør Per Ingdal, som i et halvt år var konstitueret som chefredaktør på Se og Hør, mens aftalen med tys-tys-kilden kørte. Ingdal har hele tiden fastholdt, at han ikke kendte til kildens eksistens, da han var chefredaktør – og at han i øvrigt kun var chefredaktør af navn, ikke af gavn, og det var retten enig i:

»Kun ét vidne har forklaret, at han har fortalt Per Ingdal om en kilde, der kom med oplysninger om kendtes kreditkort. Vidnet fortalte ikke Ingdal noget om, at det efter hans opfattelse var ulovligt«, forklarede Mette Lyster Knudsen.

»Der er ikke ført det nødvendige bevis for, at tiltalte havde kendskab til aftalen med tys-tys-kilden, eller hvordan det i givet fald fungerede«.

Særdeles hårde straffe

Specialanklager Morten Frederiksen var en meget tilfreds mand efter dagens domsafsigelse. Også selv om han havde bedt om op til to års ubetinget fængsel til de tre chefredaktører.

Frifindelsen af Per Ingdal tog han til efterretning. Og mente, at der var tale om »indiskutabelt særdeles hårde domme« til de to andre chefredaktører.

»Retten lægger vægt på, at de chefredaktører, der er blevet dømt, står til ubetingede straffe. Og det kun helt undtagelsesvist bliver gjort betinget for den enes vedkommende. Det kan vi godt kalde for en særdeles hård straf i den her type sag«, sagde anklageren.

Tidligere chefredaktør Kim Henningsen ophævede i dagens anledning sit eget rygeforbud i medierne og tænde sig en smøg foran de rullende og klikkende kameraer, mens han fortalte, at han respekterede rettens afgørelse. Men også, at han ville gøre det igen.

»Det ville nok være lidt ubegavet af mig at stå og sige, at jeg ville betale en kilde sort igen. Så jeg ville nok gøre det hvidt denne gang. Men ellers ville jeg gøre det igen, ja. Det er enhver journalists opgave at have gode kilder«, sagde han.

Respekt for afgørelsen

Henrik Qvortrup forklarede, at han respekterede rettens afgørelse og nu ville overveje, om han skulle anke:

»Det, jeg er domfældt for i dag, er forhold, der ligger snart ni år tilbage. Det er ikke nogen undskyldning, men det er en måde at sige, at jeg også føler et behov for omsider at komme videre i mit liv«, sagde han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hans advokat, Anders K. Németh, glædede sig trods dommen over, at straffen var langt mildere, end hvad anklageren havde krævet.

Og anførte i øvrigt, at Qvortrup ikke ville komme i fængsel, hvis han modtog dommen, men ville kunne afsone hjemme med fodlænke.

Tys-tys-kildens advokat, Michael Juul Eriksen, var godt klar over »at der var en risiko for«, at hans klient ville blive dømt for hacking.

»Der ligger beviser i sagen, og han har også erkendt, at det er ham, der har givet oplysningerne videre. Men vi er uenige i strafudmålingen. Udmålingen af dommene er måske ikke helt skæv, men man har jo i dag nye regler om, at man hellere giver betingede domme til førstegangsovertrædere«, sagde han.

Tys-tys-kilden var den eneste, der umiddelbart ønskede at anke sin dom til landsretten. De øvrige fire dømte udbad sig betænkningstid.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden