Medier

Politiken retter stavefejl og hedder nu Politikken

Grundet den globale medieudvikling ændrer Politiken navn til Politikken, der ifølge chefredaktør Christian Jensen er en påkrævet tilretning. Ændringen møder dog kritik internt på avisen.

Medier

Siden 1884 har avisen her båret navnet Politiken, men det er slut fra i dag. Fremover vil der på forsiden af bladet stå Politikken. Dermed bringer avisen sig på linje med gældende dansk retskrivning i en manøvre, som Politikkens chefredaktør, Christian Jensen kalder »en mindre, men stærkt påkrævet tilretning«.

»Med 133 års forsinkelse får vi bragt orden i det budskab, vi hver eneste dag har til det danske samfund, nemlig vores navn«, siger han og forklarer, at den globale medieudvikling har skubbet til processen.

»I en tid med fake news, biased news og alternative fakta må vi gå foran, rydde op og bringe sandheden frem morgen, middag og aften – og det begynder med os selv. Vi kan ikke leve med, at vi påpeger de andres fejl og svigt, mens vi fastholder vores egne fejl som sandheder«.

Den lille ændring er ifølge chefredaktøren helt i den ånd, som Viggo Hørup og Edvard Brandes grundlagde bladet i, nemlig at Politikken var nødvendig for at nå frem til en større oplysning og en højere sandhed.

»Politikkens grundlægger, Viggo Hørup udtalte, at vi skal arbejde for samfundets omvæltning »fra uret til ret og fra ret til større ret««, citerer Christian Jensen og påpeger, at der deri også ligger en stræben mod en større retskrivning.

»Et misforstået knæfald«

Sådanne navneændringer er ikke ukendte i den danske dagbladsbranche. I 2011 droppede Berlingske efternavnet ’Tidende’ og året efter skippede formiddagsavisen B.T. sine punktummer til fordel for det mere moderne BT.

Hos Politikken regner man dog ikke med, at ret mange overhovedet vil opdage skiftet. En analyse forud for beslutningen har vist, at 95 procent af alle facebookkommentarer om nærværende dagblad alligevel benytter den opdaterede stavemåde. Og også det har gjort indtryk på chefredaktøren.

»Den folkelige praksis søger altid mod sandheden«, siger Christian Jensen.

»Når de rækker hånden ud til os og fortæller, at de oplever os som Politikken, så rækker vi hånden tilbage og siger: Det er en aftale«.

Når sandheden træder frem, så rejser Politikken sig op

Ikke alle er dog lige tilfredse med forandringen. Bjørn Bredal, som har skrevet Politikkens historie i bogen ’Politiken mod Politiken’, kalder Christian Jensens argumentation for »fuldstændig misforstået« og navneændringen for »et knæfald«.

»Hørup og Brandes ville aldrig have indrettet noget efter, hvad folkedybet måtte mene eller hvad der foregik på Facebook«, siger Bjørn Bredal og tilføjer, at han udmærket ved, at Facebook ikke fandtes dengang.

På Politikken afviser Christian Jensen imidlertid al snak om, at der skulle være tale om et knæfald.

»Det forholder sig faktisk lige modsat«, siger han.

»Når sandheden træder frem, så rejser Politikken sig op«.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce