Politiken lancerer nyt historiemagasinLæs mere

Skuespilleren Lars Mikkelsen er den gennemgående fortæller i serien om Danmark. Der er planlagt i alt 10 afsnit.
Foto: Morten Krüger/pr-foto, DR

Skuespilleren Lars Mikkelsen er den gennemgående fortæller i serien om Danmark. Der er planlagt i alt 10 afsnit.

Medier

Kulturdirektør: Kun DR kan lave ’Historien om Danmark’

Kulturdirektør i DR Tine Smedegaard Andersen, afviser, at ny historieserie er politisk bestillingsarbejde.

Medier

'Historien om Danmark’ er en kæmpe satsning for DR, faktisk den største nogensinde, når det kommer til danmarkshistorie. Ud over en tv-serie på 10 afsnit, skal projektet have liv online, i radioen og på museer, biblioteker og i skolerne.

DR’s kulturdirektør, Tine Smedegaard Andersen’ er øverste ansvarlige for projektet, som har strakt sig over flere år.

Hvad er ideen med ’Historien om Danmark’?

»Det er at fortælle danmarkshistorien fra stenalderen til i dag til moderne mennesker. Vores kendskab til og forståelse for historien er en væsentlig forudsætning for at forstå både os selv og den tid, vi lever i«.

Er det her et politisk bestilt projekt?

»Ideen er nogle år gammel i DR, og den kommer ud fra grundoplevelsen af, hvad public service-opgaven for DR er: At oplyse, udfordre og samle. Et stærkt svar på det er jo bringe en forståelse for vores fælles historie frem. Den er absolut sprunget ud af DR’s egen ambitioner«.

Historiens hvepserede

Hvorfor skal vi have en danmarkshistorie i 2017 og ikke for eksempel en europahistorie eller verdenshistorie?

»Det kunne man også have valgt. Men danmarkshistorien er et udtryk for, hvad vi som nation og folk har tilfælles. Derfor er det en særlig opgave for DR, og der er helt sikkert ikke andre, der laver det. Desuden er det faktisk 35 år siden, DR gjorde det her i den skala sidst. Vi synes, at en ny generation af danskere skulle have mulighed for at møde deres egen historie formidlet på nye måder«.

Magthavere har jo altid brugt historieskrivning til at legitimere sig selv og magten. Hvad vil I gerne opnå med serien?

»Det har været vores store sigte at vække nysgerrigheden og at få folk til at fornemme, at seeren selv er en del af historien. Det er hovedformålet med det«.

En sidegevinst kunne jo være, at serien legitimerer DR som en vigtig institution for nationen?

»Serien har til formål at fortælle danskerne en sammenhængende historie om Danmark og at give mennesker en forståelse af, at den verden og det samfund, vi lever i, står på skuldrene af andre. Det ligger i kernen af public service at give borgerne en baggrund for deres tilværelse i det demokratiske samfund, vi lever i – med særlig vægt på dansk sprog og kultur. Det er vores særlige opgave«.

I 2015 sagde du, at der ville komme 12 afsnit. Nu kommer der kun 10. Betyder det, at I går en sjettedel under budget?

»Det er helt naturligt, at som man nærmer sig den mere præcise gestaltning, så er der produktionelle og redaktionelle til- og fravalg og ændringer i selve udkommet«.

Så produktionsprisen er altså steget?

»Vi har ønsket at holde fast ved et ambitiøst projekt, som kunne fortælle danmarkshistorien stort og flot for hele befolkningen«.

Vi vil gerne vække engagement og nysgerrighed, så folk har lyst til at sætte sig ind i historien – og forstår, at den kan udlægges på forskellige måder

Og det kunne ikke gøres på 12 afsnit?

»Når man står med sådan en stor produktion, så sker der nogle fravalg indimellem, hvor man ser, hvad der fungerer, og så er der nogle produktionelle hensyn, som siger, at nu har vi 10 afsnit, og det bliver godt«.

Når man tænker på, hvor meget ballade, dramaserien ’1864’ skabte om DR, hvorfor vil I så gerne debattere historie igen?

»De to ting kan ikke sammenlignes. Her har vi en faktaserie, hvor dramatiseringer fungerer som levende illustration af faktiske begivenheder. Vi vil gerne vække engagement og nysgerrighed, så folk har lyst til at sætte sig ind i historien – og forstår, at den kan udlægges på forskellige måder«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce