0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Radio24syv klager til EU over udflytning

Radio24syv mener, at det er i strid med EU-reglerne at tvinge radiostationen til at have hovedsæde vest for Storebælt.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Radio24syv har længe argumenteret imod beslutningen om, at stationen skal flytte til Vestdanmark.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Regeringen og Dansk Folkeparti blev i forbindelse med medieforliget i juni enige om, at Radio24syv fremover skal have hovedsæde vest for Storebælt.

Forliget indebærer, at alle administrative medarbejdere og mindst halvdelen af de redaktionelle medarbejdere »skal være ansat vest for Storebælt«, som det hedder i aftaleteksten.

Men den beslutning har Radio24syv nu valgt at udfordre. Stationen forsøger at få EU til at gribe ind.

»Vi udfordrer det på to trin. Dels helt grundlæggende, men især på kravet om, at administrationen, som jo slet ikke har nogen kulturel funktion, skal ligge der. Vi har udliciteret en lang række opgaver, og det at tvinge os at til at løse dem på en bestemt geografisk lokation kan vi ikke se har noget at gøre med den redaktionelle dækning«, siger radioens direktør, Jørgen Ramskov.

Hvis en virksomhed mener, at den kan løse opgaven fra Belgien, er det sådan set legitimt, for man kan som udgangspunkt ikke stille krav om, at virksomheden skal ligge et bestemt sted

Radio24syv er trods årlig offentlig støtte på små 95 millioner kroner privatejet. Det er Berlingske og People Group, der ejer og driver radiokanalen. Og derfor kan regeringen og Folketinget ikke udflytte stationen på samme måde, som den kan flytte statslige arbejdspladser, mener Radio24Syv.

»Selv hvis du argumenterer for, at der mediemæssigt er mulighed for at fastlægge, hvor noget skal placeres af hensyn til en geografisk og kulturel dækning af landet, er den argumentation i hvert fald helt tom i forhold til den administrative del. Hvor vi får lavet vores lønregnskab, har jo ingen indflydelse på dækningen af landet«, siger Jørgen Ramskov.

Mandag sendte Radio24syvs advokat, Morten Stadil fra Bruun & Hjejle, en 8 sider lang advokatskrivelse til EU-Kommissionens generaldirektorat for konkurrence.

Heri opfordrer han generaldirektoratet til at gribe ind over for kravet om, at hovedsædet skal ligge vest for Storebælt. Kravet er i strid med EU’s regler om statsstøtte, skriver Morten Stadil.

Dårligere public service-kvalitet

Formelt udløber Radio24Syvs aftale om at drive radiostationen på FM4-frekvensen i 2019. Ønsker radioen at fortsætte, skal den søge om det på lige fod med andre aktører, der ønsker at drive radioen.

Men alt peger på, at Radio24syv får lov til at fortsætte, hvis den søger. For der er stor tilfredshed med stationen blandt alle Folketingets partier. Den har været en vigtig fornyer af dansk taleradio, lyder det både fra højre og venstre.

Advokat Morten Stadil skriver i sit brev til EU-Kommissionen, at kravet om at radioen skal ligge vest for Storebælt vil »resultere dårligere public service-kvalitet af den service, der leveres på FM4-båndet og til højere omkostninger«.

Han fremhæver samtidig, at kravet er diskriminerende, fordi det favoriserer bydere på radioopgaven, der bor vest for Storebælt.

»Det vil være nemmere og billige for dem at opfylde kravene om geografisk beliggenhed – især hvad angår den del, der omhandler administrative medarbejdere«, skriver advokaten.

Professor i EU-ret Michael Steinicke fra Aarhus Universitet vurderede i foråret, at kravet om, at stationen skulle flytte til Aarhus, kunne være i strid med EU-reglerne om den fri bevægelighed af tjenesteydelser.

»Hvis en virksomhed mener, at den kan løse opgaven fra Belgien, er det sådan set legitimt, for man kan som udgangspunkt ikke stille krav om, at virksomheden skal ligge et bestemt sted«, sagde han til Politiken.

I første omgang er det EU-Kommissionen, der skal vurdere spørgsmålet, men den kan kun komme med en udtalelse og ikke fastslå, hvad der er bindende ret, forklarede han. Det kan kun EU-Domstolen.

»Og det kan gå både den ene og den anden vej«, lød Michael Steinickes vurdering dengang. Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra professoren til den nye udvikling i sagen.

Heller ikke kulturminister Mette Bock (LA) havde i går mulighed for at kommentere sagen. Men hun har ikke lagt skjul på, at udflytningen af Radio24syv ikke var hendes eller regeringens ønske. Tværtimod har hun flere gange forklaret, at hun og regeringen var imod, men måtte bøje sig for Dansk Folkepartis krav for at få et samlet medieforlig med partiet.

Ministeren har udlagt det som en lille sejr, at det trods alt lykkedes regeringen at formindske udflytningen, så det kun var halvdelen af de redaktionelle medarbejdere, der skulle flytte med.

Dansk Folkepartis medieordfører, Morten Marinus, »kan ikke forestille sig, at man ikke kan stille de her krav, når det er staten, der udbyder FM-frekvensen«.

»Jeg tror, Radio24syv og Berlingske griber efter et halmstrå«, siger han.

Morten Marinus beklager, hvis det ender med, at Radio24syv helt opgiver radiokanalen.

»Det vil være meget ærgerligt, hvis de kaster håndklædet i ringen. Jeg ser rigtig gerne, at de fortsætter. Men vil de ikke byde ind under de vilkår, der er, må der være andre, der er interesserede. Der er jo andre mediehuse i Danmark«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts