Foto: Miriam Dalsgaard (arkivfoto)
Medier

Byretten idømmer JP/Politikens Hus og Christian Jensen bøder for at bryde fogedforbud

PET havde krævet 15 millioner kroner i bøde og en fængselsstraf. Københavns Byret idømmer JP/Politikens Hus og Politikens chefredaktør bøder på henholdsvis 100.000 og 50.000 kroner.

Medier

JP/Politikens Hus skal betale en bøde på 100.000 kroner, fordi Politiken trods et fogedforbud valgte at offentliggøre bogen ’Syv år for PET’.

Og Politikens ansvarshavende chefredaktør, Christian Jensen, idømmes en bøde på 50.000 kroner.

Sådan lyder det fra Københavns Byret, der netop har afsagt dom i den civile retssag mod JP/Politikens Hus og Politikens chefredaktør. Udover bøderne skal bladhuset og chefredaktøren betale sagens omkostninger, erklærer byretten.

Med dommen får PET altså rettens ord for, at fogedforbuddet blev brudt. Men det udløser en langt mildere straf, end PET havde lagt op til.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) havde krævet JP/Politikens Hus idømt en bøde på i alt 15 millioner kroner, fordi Politiken 9. oktober 2016 bragte bogen ’Syv år for PET’ i sin fulde længde i et særtillæg i avisen. Christian Jensen, der traf beslutningen, selv om der var nedlagt forbud mod at offentliggøre indhold fra bogen, havde PET krævet idømt fire måneders fængsel.

Med forsæt

I retten har Christian Jensen argumenteret, at han ikke mente, fogedforbuddet var gyldigt, da PET stilede det mod bladhuset JP/Politikens Hus, der udgiver Politiken og en række medier, og ikke selve Politiken og den ansvarshavende chefredaktør, som beslutter - og jævnfør medieansvarsloven er ansvarlig for - hvad der ender i spalterne.

Det spørgsmål har Højesteret dog allerede taget stilling til, da Højesteret i november erklærede, at fremgangsmåden, PET havde fulgt, var efter bogen.

Samtidig præciserede Højesteret i sin dom, at fogedforbud i fremtiden bør stiles til mediernes ansvarshavende chefredaktører og ikke direktøren i de koncerner, der udgiver de pågældende medier.

At reglerne har haft brug for at blive præciseret, er dog ikke nok grund til, at Christian Jensen og JP/Politikens Hus kan fritages for strafansvar, erklærer Københavns Byret med sin dom i dag.

Københavns Byret lægger blandt andet vægt på, at både chefredaktøren og Stig Ørskov, direktøren i JP/Politikens Hus, var i besiddelse af den kendelse fra byretten, hvor det nedlagte fogedforbud stod beskrevet, da Politiken offentliggjorde ’Syv år for PET’.

»Overtrædelsen kan på den baggrund tilregnes begge de sagsøgte som forsætlig«, mener Københavns Byret.


Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce