Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Miriam Dalsgaard (arkivfoto)
Foto: Miriam Dalsgaard (arkivfoto)
Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Byretten idømmer JP/Politikens Hus og Christian Jensen bøder for at bryde fogedforbud

PET havde krævet 15 millioner kroner i bøde og en fængselsstraf. Københavns Byret idømmer JP/Politikens Hus og Politikens chefredaktør bøder på henholdsvis 100.000 og 50.000 kroner.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

JP/Politikens Hus skal betale en bøde på 100.000 kroner, fordi Politiken trods et fogedforbud valgte at offentliggøre bogen ’Syv år for PET’.

Og Politikens ansvarshavende chefredaktør, Christian Jensen, idømmes en bøde på 50.000 kroner.

Sådan lyder det fra Københavns Byret, der netop har afsagt dom i den civile retssag mod JP/Politikens Hus og Politikens chefredaktør. Udover bøderne skal bladhuset og chefredaktøren betale sagens omkostninger, erklærer byretten.

Med dommen får PET altså rettens ord for, at fogedforbuddet blev brudt. Men det udløser en langt mildere straf, end PET havde lagt op til.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) havde krævet JP/Politikens Hus idømt en bøde på i alt 15 millioner kroner, fordi Politiken 9. oktober 2016 bragte bogen ’Syv år for PET’ i sin fulde længde i et særtillæg i avisen. Christian Jensen, der traf beslutningen, selv om der var nedlagt forbud mod at offentliggøre indhold fra bogen, havde PET krævet idømt fire måneders fængsel.

Med forsæt

I retten har Christian Jensen argumenteret, at han ikke mente, fogedforbuddet var gyldigt, da PET stilede det mod bladhuset JP/Politikens Hus, der udgiver Politiken og en række medier, og ikke selve Politiken og den ansvarshavende chefredaktør, som beslutter - og jævnfør medieansvarsloven er ansvarlig for - hvad der ender i spalterne.

Det spørgsmål har Højesteret dog allerede taget stilling til, da Højesteret i november erklærede, at fremgangsmåden, PET havde fulgt, var efter bogen.

Samtidig præciserede Højesteret i sin dom, at fogedforbud i fremtiden bør stiles til mediernes ansvarshavende chefredaktører og ikke direktøren i de koncerner, der udgiver de pågældende medier.

At reglerne har haft brug for at blive præciseret, er dog ikke nok grund til, at Christian Jensen og JP/Politikens Hus kan fritages for strafansvar, erklærer Københavns Byret med sin dom i dag.

Københavns Byret lægger blandt andet vægt på, at både chefredaktøren og Stig Ørskov, direktøren i JP/Politikens Hus, var i besiddelse af den kendelse fra byretten, hvor det nedlagte fogedforbud stod beskrevet, da Politiken offentliggjorde ’Syv år for PET’.

»Overtrædelsen kan på den baggrund tilregnes begge de sagsøgte som forsætlig«, mener Københavns Byret.


Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Eric Thayer/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Pete Buttigieg er ung og kvik. Men kan han slå både Sanders og Trump?
  Hør podcast: Pete Buttigieg er ung og kvik. Men kan han slå både Sanders og Trump?

  Henter…

  Pete Buttigieg er en af favoritterne i kampen om at blive demokraternes præsidentkandidat. Det er gået hurtigt, for det gør det for borgmesteren fra South Bend, Indiana. Men er USA klar til at vælge en præsident, der er homoseksuel?

 • Jonathan Ernst/Ritzau Scanpix

  Trods rigsretssag og en splittet nation er Donald Trump mere populær end nogensinde før. Måske har han ligefrem haft den fedeste uge i sin tid som præsident. Så er lektien fra tre år med Trump, at han er en ny slags politiker, der bliver stærkere af det, der ville gøre andre svagere?

 • Jack Plunkett/AP/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Billie Eilish giver stemme til en hel generation af følsomme unge
  Fik du hørt: Billie Eilish giver stemme til en hel generation af følsomme unge

  Henter…

  Søndag aften vandt Billie Eilish de fire største Grammy-priser - som den yngste musiker nogensinde. Den 18-årige amerikaner skriver om selvmord og om døde venner og om en verden, de voksne har efterladt i krise. Men hvem er den teenager, som kom ind fra siden og ændrede musikbranchen for altid?

Forsiden