Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Miriam Dalsgaard (arkivfoto)
Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Byretten idømmer JP/Politikens Hus og Christian Jensen bøder for at bryde fogedforbud

PET havde krævet 15 millioner kroner i bøde og en fængselsstraf. Københavns Byret idømmer JP/Politikens Hus og Politikens chefredaktør bøder på henholdsvis 100.000 og 50.000 kroner.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

JP/Politikens Hus skal betale en bøde på 100.000 kroner, fordi Politiken trods et fogedforbud valgte at offentliggøre bogen ’Syv år for PET’.

Og Politikens ansvarshavende chefredaktør, Christian Jensen, idømmes en bøde på 50.000 kroner.

Sådan lyder det fra Københavns Byret, der netop har afsagt dom i den civile retssag mod JP/Politikens Hus og Politikens chefredaktør. Udover bøderne skal bladhuset og chefredaktøren betale sagens omkostninger, erklærer byretten.

Med dommen får PET altså rettens ord for, at fogedforbuddet blev brudt. Men det udløser en langt mildere straf, end PET havde lagt op til.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) havde krævet JP/Politikens Hus idømt en bøde på i alt 15 millioner kroner, fordi Politiken 9. oktober 2016 bragte bogen ’Syv år for PET’ i sin fulde længde i et særtillæg i avisen. Christian Jensen, der traf beslutningen, selv om der var nedlagt forbud mod at offentliggøre indhold fra bogen, havde PET krævet idømt fire måneders fængsel.

Med forsæt

I retten har Christian Jensen argumenteret, at han ikke mente, fogedforbuddet var gyldigt, da PET stilede det mod bladhuset JP/Politikens Hus, der udgiver Politiken og en række medier, og ikke selve Politiken og den ansvarshavende chefredaktør, som beslutter - og jævnfør medieansvarsloven er ansvarlig for - hvad der ender i spalterne.

Det spørgsmål har Højesteret dog allerede taget stilling til, da Højesteret i november erklærede, at fremgangsmåden, PET havde fulgt, var efter bogen.

Samtidig præciserede Højesteret i sin dom, at fogedforbud i fremtiden bør stiles til mediernes ansvarshavende chefredaktører og ikke direktøren i de koncerner, der udgiver de pågældende medier.

At reglerne har haft brug for at blive præciseret, er dog ikke nok grund til, at Christian Jensen og JP/Politikens Hus kan fritages for strafansvar, erklærer Københavns Byret med sin dom i dag.

Københavns Byret lægger blandt andet vægt på, at både chefredaktøren og Stig Ørskov, direktøren i JP/Politikens Hus, var i besiddelse af den kendelse fra byretten, hvor det nedlagte fogedforbud stod beskrevet, da Politiken offentliggjorde ’Syv år for PET’.

»Overtrædelsen kan på den baggrund tilregnes begge de sagsøgte som forsætlig«, mener Københavns Byret.


Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden