Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jonathan Bjerg Møller
Foto: Jonathan Bjerg Møller
Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trods massiv kritik fra forskere: Storbritannien vil helbrede unge, der er afhængige af at spille computer

Nu opretter Storbritannien et nyt center, der skal behandle computerspilsafhængighed, der sidste år blev en psykisk diagnose.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Den britiske nationale sundhedsmyndighed NHS åbner et nyt behandlingscenter, som skal hjælpe børn og unge, der er så optaget af at spille Fortnite, Call of Duty, Counter-Strike og andre computerspil, at de er blevet afhængige af det.

Centret bliver oprettet som en konsekvens af, at flere og flere unge spiller så meget computer, at det påvirker deres mentale helbred og mulighed for at fungere socialt, fordi de for eksempel får angst.

Det skriver The Guardian.

»Computerspilafhængighed er en psykisk lidelse, der kan have en enormt invaliderende virkning på folks liv, både for patienter og deres familier, der kan føle sig fuldstændig hjælpeløse i kølvandet på deres elskedes afhængighed«, siger Henrietta Bowden-Jones, som er direktør for det britiske sundhedsvæsens nye Center for Internet and Gaming Disorder.

Sidste år blev den første brite diagnosticeret med lidelsen computerspilsafhængighed. Der var tale om en 15-årig dreng, som ikke havde været i skole i et år, fordi han havde udviklet angst efter at have spillet for meget computer online.

I 2018 anerkendte FN’s globale sundhedsorganisation, WHO, samtidig computerspilsafhængighed som en officiel psykisk lidelse. En klassificering, som dog har mødt stor modstand fra adskillige internationale forskere. I en forskningsartikel kritiserede 26 forskere med speciale i mental sundhed og computerspil klassificeringen.

»Når vi snakker om afhængighed, skal afhængigheden være den primære sygdom i diagnosen. Men forskning viser, at dem, der kvalificerer sig til diagnosen computerspilafhængighed, ofte har noget andet, de bokser med, som gør, at de opfører sig på en måde, der indikerer, at de er afhængige af at spille computer. Det kan typisk være social angst«, sagde Rune Kristian Lundedal Nielsen, der forsker i computerspil på IT-Universitetet, dengang.

Også på Center for Ludomani i Danmark var man kritisk over for beslutningen om at stemple computerspilsafhængighed som en psykisk lidelse. Center for Ludomani behandler ikke for lidelsen. Det gør en række private klinikker i Danmark til gengæld.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden