0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Højesteret skal kigge på bøde til pressefotograf

Fotograf afviste at forlade ulykkessted og blev i landsretten idømt en bøde. Nu går han i Højesteret.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

En pressefotograf har fået særlig tilladelse til at anke en dom for at fotografere ved et ulykkessted til Højesteret. I landsretten blev han i januar idømt en bøde på 3000 kroner for ikke at efterkomme påbud om at flytte sig fra stedet.

Ved en alvorlig trafikulykke i Nylars på Bornholm i 2017 var fotografen til stede for at tage billeder. På stedet fik han besked af politi og redningsmandskab om at forlade stedet.

Det nægtede fotografen. Et pressekort giver nemlig i udgangspunktet adgang til at gå bag politiafspærringer.

Det fremgår af 'cirkulære om adgang for journalister og pressefotografer m.fl. til at passere gennem politiafspærringer'.

I cirkulæret står der imidlertid, at pressen skal rette sig efter politiets anvisninger. Politiet har også ret til i særlige tilfælde at nægte pressen adgang.

I januar vurderede Østre Landsret, at fotografen overtrådte beredskabslovens bestemmelse om, at enhver skal efterkomme politiets og redningsberedskabets anvisninger ved et afspærret område.

Landsretten mente, at udrykningskøretøjerne udgjorde en afspærring af ulykkesstedet, og at fotografen ikke efterkom påbuddene fra politi og redningsmandskab.

Landsretten tillagde det ikke afgørende betydning, at der var tale om en medarbejder for pressen.

Gik efter fængselsdom

I forbindelse med dommen sagde Tine Johansen, der er formand for Dansk Journalistforbund:

»Jeg er overrasket over dommen, og jeg synes, at man i det konkrete tilfælde har reageret meget hårdt over for pressefotografen. Derfor håber jeg ikke, at denne dom får politiet til at være mere afvisende over for pressen«.

Anklagemyndigheden var i udgangspunktet slet ikke tilfreds med en bøde. I både by- og landsret gik man efter en fængselsdom til fotografen.

Ud over en tiltale for overtrædelse af beredskabsloven var fotografen nemlig anklaget for overtrædelse af straffeloven.

Anklagemyndigheden mente, at fotografen havde lagt hindringer i vejen for, at personer i offentlig tjeneste kunne udføre deres arbejde. Det ville dog hverken by- eller landsret dømme for.

Da retten i Rønne i sin tid behandlede sagen, blev fotografen pure frifundet, men anklagemyndigheden gik altså videre med sagen til landsretten.

Det er endnu ikke bestemt, hvornår sagen bliver behandlet i Højesteret.

ritzau

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne

  Henter…

Forsiden