0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Danske pressefolk slået med knipler af hviderussisk politi

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) fordømmer det hviderussiske styre, efter at det lokale politi har overfaldet en dansk fotograf og en dansk journalist.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Emma Sejersen
Foto: Emma Sejersen

Fotograf Asger Ladefoged fra Berlingske blev både slået og sparket af politiet.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fotograf på Berlingske Asger Ladefoged lagde onsdag en video op på Twitter, der viser, hvordan hviderussisk politi først slår ham i ansigtet for derefter at sparke ham i ryggen. Ifølge tweetet konfiskerede politiet efterfølgende hans hukommelseskort til kameraet.

Videoen får nu den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), til at fordømme det hviderussiske styre. På Twitter skriver ministeren, at overfaldet er »fuldstændig uacceptabelt«. Han »fordømmer på det stærkeste det hviderussiske styres overfald på pressen og fredelige demonstranter« og vil nu tage sagen videre i EU.

»Hviderusland er en værdipolitisk kamp på europakortet, og det er en skamplet, der er vokset de seneste par dage. Valget var hverken frit eller fair, og de ugerninger der skete før valget, fortsætter, og det kan vi ikke længere sidde overhørig. Det må og skal vi ikke tolerere. Jeg synes, vi skal reagere skarpt«, siger ministeren til Politiken.

Er der nogen særlig grund til, at du reagerer nu, hvor det er danske pressefolk, der bliver ramt?

»Jeg reagerede allerede før og under valget i søndags. Og jeg har også instrueret Udenrigsministeriet i at undersøge, hvad der yderligere kan gøres. Ikke kun i EU, men også Europarådet – hvor Hviderusland godt nok ikke er medlem – og OECD for at se, om vi kan samle en bred kreds af lande, der kan være med til at reagere, for det er fuldstændig vanvittigt. Og det bliver bare understreget med, hvad der er sket med den danske journalist og den danske fotograf«.

Jeppe Kofod minder om, at hovedstaden ligger tættere på København end Paris.

»Så det her sker jo i vores egen baghave. Det skal der reageres skarpt på. Jeg mener, at vi bør sætte ind mod de ansvarlige for den politivold, der ikke kun rammer danske journalister, men også andre journalister, oppositionspolitikere og ikke mindst demonstranterne«, siger han.

Asger Ladefoged havde ikke tid til et interview med Politiken, da han stadig er på arbejde i Hviderusland. Han bekræfter dog, at det ganske rigtigt er ham med den neongule trafikvest med »Press« trykt med tydelige sorte bogstaver.

Til Berlingske fortæller han, at han senere blev anholdt og sendt hen til en detentionsbil, som var fyldt med andre demonstranter, der var blevet tæsket og anholdt. Ladefoged var ikke alene, men sammen med Berlingskes ruslandskorrespondent, Emil Rottbøl, der blev slået med knipler af politiet, mens begge forsøgte at dække de massive demonstrationer i hovedstaden Minsk.

»Meget bekymrende«

Tusinder af demonstranter har siden søndag protesteret voldsomt mod præsidentvalget, som mange mener var præget at valgsvindel.

Den hviderussiske ambassadør i Finland, der også dækker Danmark, Aleksei Samosuev siger til Politiken, at det er »meget bekymrende«, hvad der sker i Hviderusland i disse dage. Han har også set Asger Ladefogeds opslag.

»Jeg mener det virkelig fra hjertet, når jeg siger, at situationen i mit land er foruroligende. Jeg har ikke hørt om den konkrete sag med de danske pressefolk, men det er foruroligende, hvis politiet virkelig har gjort det, den her fotograf skriver«.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce