Pænt. Sådan bør man se ud, hvis man er preppy i 2011. I hvert fald ifølge amerikanske Tommy Hilfiger.
Foto: Seth Wenig/AP

Pænt. Sådan bør man se ud, hvis man er preppy i 2011. I hvert fald ifølge amerikanske Tommy Hilfiger.

Mode

Moden dikterer overklasse-demokrat i The Hamptons

Den amerikanske preppy-stil vender tilbage med ideologisk opbakning i bogform.

Mode

Tænk engang – der findes steder i modeuniverset, hvor tiden synes at stå stille, og tøjet altid ser ens ud.

Preppy, eller preppie, er for eksempel et bevidst konservativt look med tilhørende livsstil, forbilleder og håndbøger. Den ægte vare udspringer af amerikanske kostskoler og eliteuniversiteter (kaldet Ivy League) og er i sin kerne symbolet på afslappet velstand.

Min far gik klædt som selveste mr. Ivy League. Det var tweed, regimentsslips, oxfordskjorter og wingtip-sko.I modesammenhæng bliver preppy ofte reduceret til noget med polotrøjer og lyse kakibukser. Det er striber og tern i klare farver, kabelstrik og cardigan. Preppy er det dna, som flyder i årene på amerikanske designikoner som Ralph Lauren og Brooks Brothers, og Tommy Hilfiger kalder preppy for »fundamentet for amerikansk mode«.

Alt ved det gamle
Normalt passer preppy sig selv, men det sker med mellemrum, at den almindelige modecyklus genopdager stilen. Man så det i 1980’erne med preppy som en del af yuppiegarderoben og pastelfarver til alle.

Nu får det ærkeamerikanske look en ny tur i spotlyset, og det er ikke i en eller anden opdateret udgave. Alt er stort set ved det gamle, for sådan skal det være.

LÆS OGSÅ Som Lisa Birnbach, forfatter til klassikeren ’The Official Preppy Handbook’, udtrykker det: »Preppy handler om at have en uendelig forsyning af tøj, der altid ser ens ud, lige meget hvad moden dikterer«. Det er slow fashion Men hvorfor er tiden igen kommet til preppy?

Designeren Christopher Bastin har været på jagt efter preppy-ånden. Han er chef for Gant Rugger – Gant-firmaets bud på, hvordan man laver moderne herretøj med rødderne plantet i den amerikanske tradition.»Man taler om autenticitet og bæredygtighed i samfundet generelt. Ivy League og preppy er holdbare tendenser. Det er historie og ikke bare en sjov idé. Jeg tror, at folk trættes af omskiftelig mode«, forklarer Christopher Bastin under et besøg i København for at åbne den første Gant Rugger-butik uden for USA.

»Preppy er ikke Yohji Yamamoto eller Alexander Wang. Det er slow fashion, og alle kan tage tøjet på og se godt ud«.

Gant er selv en del af preppy-historien, og den gamle skjortefabrik var særligt kendt for botton down-skjorter, der blev populære blandt studerende på østkystens colleger og universiteter.

Intet før 1980
I nyere tid har mærket mest været kendt fra provinsens gågader med et klientel af midaldrende mænd.

Da Christopher Bastin skulle udtænke Gant Rugger, gik han på jagt i arkiverne. Men han fandt intet.

»Selskabet er blevet handlet en masse gange, og jeg kunne ikke finde Gants historie før 1980. Jeg måtte i gang med at kontakte ældre medarbejdere og tog på markeder og ledte efter de gamle ting. Jeg ville have fingrene i blandt andet de originale rugbytrøjer, som blev populære i 1970’erne«.

Rugger er kælenavnet for rugby.

Selvironisk guidebog
Bastin er langtfra den eneste, der har været på jagt efter gamle fund med duft af Harvard, Yale, Princeton og The Hamptons. Japanske og europæiske preppy-fans har længe dyrket stilen religiøst, og slidte eksemplarer af bøgerne ’Take Ivy’ fra 1965 og ’The Official Preppy Handbook’ fra 1980 har kultstatus.

’Take Ivy’ er netop genoptrykt for første gang, mens Lisa Birnbach, der skrev ’The Official Preppy Handbook’, har opdateret verdensbilledet – ganske lidt! – i ’True Prep’.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Preppy handler om at have en uendelig forsyning af tøj, der altid ser ens ud, lige meget hvad moden dikterer.Mens ’Take Ivy’ primært er en billedbaseret facitliste, leverer Lisa Birnbach et selvironisk billede af hele preppy-universet med tilhørende politik (demokrater), job (noget med penge), livsstil (ferier i Europa er altid smart), musik (Vampire Weekend) og familie (hjertet i alt, også selv om den er i opløsning).

LÆS ANMELDELSE

Bogens undertitel er ’Det er en helt ny gammel verden’.

Når det handler om påklædning, er der kommet få nyheder på hylderne i Birnbachs preppy-familier. Det kan godt være, at man har penge, men derfor behøver man jo ikke smide et par dejlige bukser væk, bare fordi de flosser lidt ved foden, og arvestykker er bare toppen.

Bogen er skrevet med glimt i øjet og rummer en lang række lister over ting, som ægte preppier gør – eller bør holde sig fra. Ingen piercinger her, tak, og tatoveringer kan kun accepteres, hvis man har fået dem i krigstid (bandekrige tæller ikke). Mobiltelefoner er o.k., men aldrig i en bæltetaske (»gælder også dig, præsident Obama!«).

Med Tommy på tur

Garderoben er mildt sagt konservativ og lever op til Birnbachs grundholdning om, at »intet modesignal er det bedste modesignal«. Blandt Lisa Birnbachs entusiastiske tilhængere er designeren Tommy Hilfiger, og nu begynder historien at bide sig selv i halen. Designeren, der leverer preppy til masserne, har nemlig hyret Lisa Birnbach til at fungere som chefideolog på kollektionen ’Prep World’. Den eksklusive kollektion sælges fra en rejsende pop-up-butik. Første stop er Manhattan i april, siden følger Europa.Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ Og tøjet? Det ligner noget, der revet ud af ’True Prep’. Madrastern, dækssko og masser af shorts dekoreret med ankre og striber. Intet nyt er godt nyt, mener Lisa Birnbach. »Folk, der altid vil have det nyeste og mest skinnende, går forgæves til preppy. Det er bare ikke vores stil«.Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce