hat. Schoolboy Q er blandt de kunstnere, der er set med en bøllehat. Her fra en koncert i Austin Music Hall i Texas sidste år.
Foto: AP

hat. Schoolboy Q er blandt de kunstnere, der er set med en bøllehat. Her fra en koncert i Austin Music Hall i Texas sidste år.

Mode

Grin I bare - bøllehatten er blevet cool igen

Den ofte hånede hovedbeklædning oplever endnu en revival i moden

Mode

Det er Claus Meyers skyld, at jeg skriver disse ord.

Han ved det ikke selv, men et billede af ham ved en bod på Roskilde Festival satte gang i en ophidset diskussion blandt mine venner om bøllehattens rolle og placering i modebilledet.

Madiværksætteren solgte bøllehatte – Bøllemeyeren – på festivalen. 200 kroner stykket.

De er hæklet af hans svigermor, Anne Grethe Ørberg, og han blev selv spottet iført en af de slaskede kreationer i mange farver.

Kokken har åbenbart dyrket bøllehatten i nogle år og har nu sat sit kendetegn i produktion.

Er en holdningsdeler Jeg er sikker på, at Bøllemeyeren er praktisk, når man skal ud og sanke ukrudt til det nye nordiske køkken, men at dømme efter reaktioner fra mit festivalslæng, kan synet af en voksen mand i bøllehat virke mere stødende end en ammende mødregruppe på café.

Bøllehatten er en holdningsdeler. Den har sine opture og nedture i modebilledet, og i år er den faktisk kommet ud af skyggen og har fået en plads i solen.

Bøllehatten gør for gud ved hvilken gang comeback og ses ikke kun på hovedet af babyer, campister og kokke.

Den er synlig langt ind i modebladene og på hitlisten.

Bøllehat, bh og jeans
På Roskilde Festival kunne man f.eks. opleve den unge amerikanske rapstjerne Joey Bada$$, der ofte optræder i bøllehat og senest er blevet hyret som konsulent af streetwearmærket Ecko.

Han var uden hat på festivalen, men bærer ellers modeller i alt fra kamuflage til skrigende orange.

I hans ende af musiklivet dyrkes bøllehatten lige nu intenst af folk som Earl Sweatshirt, Schoolboy Q, Kid Cudi, J. Cole, Mac Miller, og selv den elegante soulpopstjerne Usher rocker i år bøllen hårdt.

Det samme gælder en anden roskildegæst, Rihanna, som har vist sig frem i bøllehat, bh og afklippede jeans i en billedserie af topfotografen Terry Richardson.

Rappens urbane krigere
Rap og hiphop har en særlig historie med bøllehatten, og man knytter bånd til genrens gamle skole ved at bære den omvendte spand (på engelsk: bucket hat).

For mere end 30 år siden gik Sugarhill Gangs Big Bank Hank med bøllehat, og i rappens formative år i 1980’erne sad Kangolbøllerne fast på hovedet af hårde gutter som LL Cool J, MC Shan, Run DMC, Rakim og EPMD.

Senere har ikke mindst de mange medlemmer af Wu-Tang Clan, der næste weekend optræder i København, været standhaftige fans af bøllehatten.

Også i perioder hvor den ikke har været moderne, forklarer hiphopeksperten Peter Trier Aagaard (PTA).

Han husker en særlig bøllehat, som Puma producerede til MC Shan i forbindelse med en Yo! MTV Raps-kollektion.

Som rapper kan man sagtens være sej i bøllehat, og den er en naturlig del af garderoben for kunstnere, der gerne vil ligne urbane opdagelsesrejsende eller en bykriger, hvis bøllehatten kombineres med armytøj.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Fiskerhatten
Det er samme indtryk, man får, når man stikker sit nøgne hoved ind i butikker med speciale i gadesmart påklædning.

Der er bøllehatte på markedet fra trendbevidste mærker som Supreme, og hos Norse Projects i København kan man få dækket issen af f.eks. en hvid bøllehat med polkaprikker.

Her er man ikke bange for at få bymænd til at ligne fiskere.

Louis Vuitton designer bøllehatte i læder, mens Kangol har lavet en hel kollektion af funky hatte sammen med skuespilleren Samuel L. Jackson.

Der er flere bøllehatte i samlingen, helt traditionelle og med stort logo i panden. Mest tænkt til golfbanen, men bestemt værdige til en tur i byen.Det er ikke tilfældigt, at man altid kan finde bøllehatte hos britiske firmaer som Kangol og Barbour.

Begge havde en lang historie med at klæde landadel og provinspensionister på, inden forskellige ungdoms- og musikkulturer begyndte at plukke i kataloget og score udvalgte produkter.

Bøllehatten stammer, så vidt man ved, fra De Britiske Øer, og er oprindelig knyttet til fiskeri og jagt (se boks). Mange steder kender man den som fiskerhatten. Den svenske mössa


I Sverige har bøllehatten en helt særlig placering i populærkulturen. Svenskerne kalder den en ’beppemössa’, opkaldt efter Beppe Wolgers.

Han var i starten af 1970’erne en populær vært i børne-tv og bar altid bøllehat, når han nynnede og læste historier i programmer som ’Beppes godnattstund’.

Derfra gled beppemössan ind i det svenske sprog. Det er dog værd at huske Beppe Wolgers for andet end afslappede huer.

Som skuespiller var han Pippi Langstrømpes far, og så var han ikke mindst en af Sveriges bedste tekstforfattere og oversatte en række jazzstandarder.

Manden med bøllehatten skrev ordene til ’Monicas vals’ med Monica Zetterlund.

Bøllebølgen fortsætter

Sådan kan selv den blødeste hue rumme en hård hjerne. Man kan i øvrigt rolig regne med, at bøllebølgen kommer til at fortsætte lidt endnu.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det københavnske modefirma Wood Wood slap forleden nogle billeder på Instagram fra næste års sommerkollektion, og modellerne havde bøllehatte på.

SE OGSÅ Og har man stadig brug for andre modeforbilleder end Claus ’Bølle’ Meyer, så er det værd at huske, at såvel gonzojournalisten Hunter S. Thompson som Indiana Jones’ far, spillet af Sean Connery, var absolut urørlige og stilfulde, selv om de havde hovedet langt oppe i en bøllehat.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce