Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
hat. Schoolboy Q er blandt de kunstnere, der er set med en bøllehat. Her fra en koncert i Austin Music Hall i Texas sidste år.
Foto: AP

hat. Schoolboy Q er blandt de kunstnere, der er set med en bøllehat. Her fra en koncert i Austin Music Hall i Texas sidste år.

Mode
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Grin I bare - bøllehatten er blevet cool igen

Den ofte hånede hovedbeklædning oplever endnu en revival i moden

Mode
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er Claus Meyers skyld, at jeg skriver disse ord.

Han ved det ikke selv, men et billede af ham ved en bod på Roskilde Festival satte gang i en ophidset diskussion blandt mine venner om bøllehattens rolle og placering i modebilledet.

Madiværksætteren solgte bøllehatte – Bøllemeyeren – på festivalen. 200 kroner stykket.

De er hæklet af hans svigermor, Anne Grethe Ørberg, og han blev selv spottet iført en af de slaskede kreationer i mange farver.

Kokken har åbenbart dyrket bøllehatten i nogle år og har nu sat sit kendetegn i produktion.

Er en holdningsdeler Jeg er sikker på, at Bøllemeyeren er praktisk, når man skal ud og sanke ukrudt til det nye nordiske køkken, men at dømme efter reaktioner fra mit festivalslæng, kan synet af en voksen mand i bøllehat virke mere stødende end en ammende mødregruppe på café.

Bøllehatten er en holdningsdeler. Den har sine opture og nedture i modebilledet, og i år er den faktisk kommet ud af skyggen og har fået en plads i solen.

Bøllehatten gør for gud ved hvilken gang comeback og ses ikke kun på hovedet af babyer, campister og kokke.

Den er synlig langt ind i modebladene og på hitlisten.

Bøllehat, bh og jeans
På Roskilde Festival kunne man f.eks. opleve den unge amerikanske rapstjerne Joey Bada$$, der ofte optræder i bøllehat og senest er blevet hyret som konsulent af streetwearmærket Ecko.

Han var uden hat på festivalen, men bærer ellers modeller i alt fra kamuflage til skrigende orange.

I hans ende af musiklivet dyrkes bøllehatten lige nu intenst af folk som Earl Sweatshirt, Schoolboy Q, Kid Cudi, J. Cole, Mac Miller, og selv den elegante soulpopstjerne Usher rocker i år bøllen hårdt.

Det samme gælder en anden roskildegæst, Rihanna, som har vist sig frem i bøllehat, bh og afklippede jeans i en billedserie af topfotografen Terry Richardson.

Rappens urbane krigere
Rap og hiphop har en særlig historie med bøllehatten, og man knytter bånd til genrens gamle skole ved at bære den omvendte spand (på engelsk: bucket hat).

For mere end 30 år siden gik Sugarhill Gangs Big Bank Hank med bøllehat, og i rappens formative år i 1980’erne sad Kangolbøllerne fast på hovedet af hårde gutter som LL Cool J, MC Shan, Run DMC, Rakim og EPMD.

Senere har ikke mindst de mange medlemmer af Wu-Tang Clan, der næste weekend optræder i København, været standhaftige fans af bøllehatten.

Også i perioder hvor den ikke har været moderne, forklarer hiphopeksperten Peter Trier Aagaard (PTA).

Han husker en særlig bøllehat, som Puma producerede til MC Shan i forbindelse med en Yo! MTV Raps-kollektion.

Som rapper kan man sagtens være sej i bøllehat, og den er en naturlig del af garderoben for kunstnere, der gerne vil ligne urbane opdagelsesrejsende eller en bykriger, hvis bøllehatten kombineres med armytøj.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Fiskerhatten
Det er samme indtryk, man får, når man stikker sit nøgne hoved ind i butikker med speciale i gadesmart påklædning.

Der er bøllehatte på markedet fra trendbevidste mærker som Supreme, og hos Norse Projects i København kan man få dækket issen af f.eks. en hvid bøllehat med polkaprikker.

Her er man ikke bange for at få bymænd til at ligne fiskere.

Louis Vuitton designer bøllehatte i læder, mens Kangol har lavet en hel kollektion af funky hatte sammen med skuespilleren Samuel L. Jackson.

Der er flere bøllehatte i samlingen, helt traditionelle og med stort logo i panden. Mest tænkt til golfbanen, men bestemt værdige til en tur i byen.Det er ikke tilfældigt, at man altid kan finde bøllehatte hos britiske firmaer som Kangol og Barbour.

Begge havde en lang historie med at klæde landadel og provinspensionister på, inden forskellige ungdoms- og musikkulturer begyndte at plukke i kataloget og score udvalgte produkter.

Bøllehatten stammer, så vidt man ved, fra De Britiske Øer, og er oprindelig knyttet til fiskeri og jagt (se boks). Mange steder kender man den som fiskerhatten. Den svenske mössa


I Sverige har bøllehatten en helt særlig placering i populærkulturen. Svenskerne kalder den en ’beppemössa’, opkaldt efter Beppe Wolgers.

Han var i starten af 1970’erne en populær vært i børne-tv og bar altid bøllehat, når han nynnede og læste historier i programmer som ’Beppes godnattstund’.

Derfra gled beppemössan ind i det svenske sprog. Det er dog værd at huske Beppe Wolgers for andet end afslappede huer.

Som skuespiller var han Pippi Langstrømpes far, og så var han ikke mindst en af Sveriges bedste tekstforfattere og oversatte en række jazzstandarder.

Manden med bøllehatten skrev ordene til ’Monicas vals’ med Monica Zetterlund.

Bøllebølgen fortsætter

Sådan kan selv den blødeste hue rumme en hård hjerne. Man kan i øvrigt rolig regne med, at bøllebølgen kommer til at fortsætte lidt endnu.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det københavnske modefirma Wood Wood slap forleden nogle billeder på Instagram fra næste års sommerkollektion, og modellerne havde bøllehatte på.

SE OGSÅ Og har man stadig brug for andre modeforbilleder end Claus ’Bølle’ Meyer, så er det værd at huske, at såvel gonzojournalisten Hunter S. Thompson som Indiana Jones’ far, spillet af Sean Connery, var absolut urørlige og stilfulde, selv om de havde hovedet langt oppe i en bøllehat.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden