Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

ØKO-MODE. Designmuseum Danmark åbner pop-up-udstilling om bæredygtig mode under modeugen.
Foto: EMILE SADRIA

ØKO-MODE. Designmuseum Danmark åbner pop-up-udstilling om bæredygtig mode under modeugen.

Mode
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fremtidens mode skal laves af mælk, hamp og korn

Klimaminister Martin Lidegaard åbner bæredygtig modeudstilling og shopper øko-habit.

Mode
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Vores mode er praktisk, demokratisk og æstetisk på samme tid. Men det siger de altså også om moden i Belgien og i Holland og alle mulige andre steder«.

Sådan lød dommen fra direktøren i brancheorganisationen Danish Fashion Institute, Eva Kruse, da hun i dag åbnede udstillingen Ny Nordisk Mode på Designmuseum Danmark.

Derfor har den danske modebranche i de seneste to år forsøgt at gøre det, der er vigtigst i modeverdenen: skille sig ud.

Danmark fik blandt andet værtsrollen for verdens største topmøde for bæredygtig mode – Copenhagen Fashion Summit – der blev afholdt i maj i år i samarbejde med FN's Global Compact-program, ligesom CNN og flere andre internationale medier har omtalt af det grønne, danske modefokus.

Danmark i førertrøjen
»Danmark har positioneret sig som en global frontløber, når det handler om bæredygtig mode,« fortæller Eva Kruse til politiken.dk og bakkes op af klimamister- og energiminister Martin Lidegaard (R), der kom for at åbne udstillingen.

»Vi har et kæmpe fortrin, når vi taler om at brande dansk mode som bæredygtig, fordi vi forener to DNA-molekyler i vores kultur, nemlig godt design og grøn tankegang«.

Korn, hamp og mælk
I den kommende uge kan danskerne så opleve de konkrete bud på den forkromede frontløber-snak.

15 nordiske modehuse har tidligere på året fået til opgave at bruge nye innovative materialer og teknikker til at skabe bæredygtig mode. Nu vises 30 forskellige styles på en pop-up-udstilling på Designmuseum Danmark i forbindelse med denne uges Copenhagen Fashion Week.

På udstillingen kan man blandt andet opleve Susanne Rützous draperede kjole i 100 procent økologisk bomuld, ligesom man kan se Day Birger et Mikkelsens herreoutfit lavet i hamp, mælkefibre og økologisk uld.

Nul spild
På andre giner hænger tøj og tasker lavet af kornfibre og økologisk læder. Og så fremviser den danske designer David Andersen sit zero waste-projekt, hvor han har forsøgt at bruge hver en kvadratcentimeter af sine metervarer i et forsøg på at undgå spild.

»Det beviser, at der er mange indgange til at beskæftige sig med bæredygtig mode,« lød det fra Eva Kruse.

Selv indrømmer klimaministeren, at hans garderobe indeholder et minimum af bæredygtigt tøj.

»Det er rigtigt svært at købe bæredygtigt tøj lige nu, og det er hele pointen. Vi skal have flere virksomheder og danskere til at indse, at bæredygtigt tøj er fremtiden, og at det ikke behøver at være være fodformet,« forklarer ministeren til politiken.dk.

Copenhagen Fashion Week har netop offentlig en såkaldt Green Walk, der er en rute til nogle af Københavns bæredygtige butikker ud på sin hjemmeside. En rute, som Martin Lidegaard godt kender til:»Jeg er faktisk på vej ud for at købe mit første økologiske jakkesæt hos David Andersen«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden