Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Carsten Snejbjerg (arkiv)
Foto: Carsten Snejbjerg (arkiv)

Debat. Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade er kede af, at man ikke er i stand til at tjekke modellernes sundhed, som det ellers var planlagt.

Mode
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forening kæmper videre mod sygeligt tynde modeller

Modebranchen skal tage ansvaret for unge pigers trivsel alvorligt, mener landsforening.

Mode
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Modebranchens planer om at indføre et obligatorisk sundhedstjek for at afhjælpe spiseforstyrrelser blandt modeller er netop blevet sat i bero på grund af manglende opbakning fra psykiatrien.

Alligevel agter Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS) ikke at opgive tanken om, at unge modeller skal helbredstestes for at få lov at betræde de københavnske catwalks under modeugen.

LÆS ARTIKEL

Håber fortsat på løsning
At projekt sundhedstjek - og det årelange forabejde der ligger bag - nu er sat i bero, vækker forundring hos Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS)

»Folketinget har bedt os om at komme med det her forslag til et sundhedstjek, og nu er der noget modstand. Men vi skal nok komme igennem med det, og vi vil nu prøve på at angribe temaet fra en anden vinkel«, siger Steen Andersen, generalsekretær i Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS) .

Han håber fortsat på, at initiativet kan gennemføres ved den kommende modeuge til august.

»Det handler om, at arbejdsgiverne i modebranchen skal tage deres ansvar over for modellernes trivsel meget mere alvorligt. Lige nu er det jo en jungle for de her unge piger på 16 år, som bliver presset ned i noget tøj, de ikke kan passe«, siger Steen Andersen.

LÆS ARTIKEL

Flere i branchen bakker op
Han står ikke alene med sin holdning. Flere parter i den danske modebranche vil gerne gå endog rigtig langt for at lave grænser for, hvor hvor tynde modellerne må være under den københavnske modeuge.

Blandt andet støtter modebranchens interesseorganisation Danish Fashion Institute og modellernes fagforening op om at indføre et såkaldt sundhedstjek under den halvårlige modeuge.

Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab Psykiatrien (BUP) vil dog ikke bakke op om testen, som man mener er en dårlig idé. Uden den opbakning bliver projektet ikke til noget netop nu. Men det betyder langt fra, at projektet bliver skrinlagt.

Modstand mod sundshedstjekket
LMS-generalsektretærens holdning står dog i grel modsætning til ytringer de seneste dage fra Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab (BUP).

»For det første mener vi ikke, at et sundhedstjek har nogen værdi i forhold til at opdage spiseforstyrrelser. Undervægt er ikke nødvendigvis lig med spiseforstyrrelser. Og i de interview og de spørgeskemaer, der skulle være en del af sundhedstjekket, kan modellerne jo hurtigt lure, hvad de skal svare for ikke at komme i risikozonen«, har overlæge Jan Jørgensen fra BUPs bestyrelse udtalt.

Også direktøren for modelbureauet Unique Models, Jaqueline Friis-Mikkelsen, der har arbejdet i branchen i mere end 25 år, mener at et sundhedstjek er en dårlig idé.

Hun mener, at sådan et tjek kan være med til at sygeliggøre en masse piger, som blot er modelslanke af natur.

»For mig at se bliver det kriminaliseret bare at være naturlig slank. Jeg har siddet med piger, der måtte skifte skole, fordi de blev anklaget for at have spiseforstyrrelser. Så har jeg sagt til dem, at de må tage hele familiestamtræet med i skole og vise billeder af, at oldemor også var slank som en pind«, sagde Jaqueline Friis-Mikkelsen i går til Politiken.dk.

LÆS ARTIKEL

»Modebranchen skal acceptere problemet«

Dette ændrer dog ikke ved, at Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS) vil arbejde videre for, at sundhedstjekket i den ene eller den anden form kan blive til noget.

»Der er brug for, at modebranchen accepterer, at der er et problem med alt for tynde piger, og at unge piger bliver proppet ned i kjoler i størrelse 34, selv om de er størrelse 38. Det undrer os, at vi ikke kan få gennemført et sundhedstjek, når vi er enige om det med alle andre i modebranchen end Jaqueline Friis-Mikkelsen«, siger Steen Andersen, generalsekretær i LMS.

LÆS ARTIKEL

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden