Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Simon Fals(Arkiv)
Foto: Simon Fals(Arkiv)

Sundhed. Indkøbere, gæster og pressefolk mødes i denne uge til Copenhagen Fashion Week, hvor både de mandlige og kvindelige modellers sundhed atter diskuteres.

Mode
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Økonomisk uenighed forhindrer sundhedstjek af modeller

Myndigheder og branchen er uenige om, hvem der skal betale obligatorisk sundhedstjek.

Mode
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvor tynd er for tynd?

Spørgsmålet er i årevis blevet stillet i – og særligt til – modebranchen, der er blevet kritiseret for at præsentere et uacceptabelt skønhedsideal, når man bruger tynde modeller på catwalken og i billedserier.

Særligt under den halvårlige modeuge i København, der begynder i dag, har diskussionen været ilter. I år tog debatten fart, da modemagasinet Cover i foråret bragte en billedserie af en model, der så ekstraordinært tynd ud, og flere politikere beordrede branchen til at få styr på skønhedsidealerne, og herunder modellernes sundhed.

Siden har modebranchen strammet og udvidet det såkaldte Etiske Charter, der skal sikre modellernes sundhed og arbejdsvilkår. En central del af det regelsæt er et årligt obligatorisk sundhedstjek, som skal foretages af modeller med særligt fokus på at opdage spiseforstyrrelser.

Men når modeller går på catwalken i de kommende tre dage, har langtfra alle fået sundhedstjekket. Indtil videre er det nemlig kun modeller, der har bopæl i Københavns Kommune, der har kunnet få det obligatoriske sundhedstjek.

»Work in progress«

55 modeller er ifølge branchenetværket Danish Fashion Institute (DAFI) enten blevet tjekket eller har aftale om et tjek, mens 73 modeller er blevet afvist, fordi de ikke bor i kommunen.

Mens kommunen siger, at det hele tiden har været planen, at det alene var modeller, der bor i kommunen, der kunne få tjekket – som også tilbydes andre unge i kommunen – beklager DAFI, at der ikke findes en landsdækkende ordning, der kan hjælpe til at gennemføre sundhedstjek for alle.

Derfor DAFI har rettet henvendelse til myndighederne og landets øvrige kommuner for at finde hjælp til at få etableret et landsdækkende tilbud.

»Vi ser det som work in progress og tror naturligvis på, at vi kan etablere en landsdækkende løsning«, siger direktør Eva Kruse.

»Men det er tankevækkende, at når først der ruller en uheldig sag i medierne om en tynd model, så er der ikke grænser for, hvor mange politikere der har en holdning til det. Og når vi så kommer med et hæderligt, redeligt løsningsforslag, så er der ikke så meget trængsel om bordet«.

Borgmester: Hjælpen har grænser

I en skriftlig kommentar til Politiken skriver sundhedsminister Sophie Løhde (V), at det er positivt, at Københavns Kommune har hjulpet projektet i gang. Men hun mener, at det først og fremmest skal finansieres af modebranchen selv.

I Københavns Kommune har sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen tidligere truet med at trække den årlige millionstøtte, som kommunen giver Copenhagen Fashion Week, hvis ikke branchen fik styr på modellernes sundhed og arbejdsvilkår.

Vi har forsøgt at hjælpe branchen, men det kan ikke være vores opgave alene at lave sundhedstjek af alle

Hun understreger, at tjekket har været en håndsrækning til en branche, der ikke selv har evnet at påtage sig opgaven, og afviser, at Københavns Kommune burde tilbyde sundhedstjekket til alle:

»Selvfølgelig har vi modeugen i København, men modellerne arbejder også de øvrige 51 uger i året alle mulige andre steder. Vi har forsøgt at hjælpe branchen, men det kan ikke være vores opgave alene at lave sundhedstjek af alle«, siger hun.

Hun ser to scenarier nu: Enten kan modebranchen vente på, at landets øvrige kommuner efterligner pilotprojektet i København. Eller også kan man selv stable et system på benene. Og selv betale.

Ifølge DAFI har ingen af de modeller, der har været til sundhedstjek, skullet i behandling. Organisationen har ikke kunne få detaljerede oplysninger om tjekkene, da det er personfølsomme data.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Størrelserne skal op«

Generalsekretær i Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade, Steen Andersen, fremhæver, at et af sundhedstjekkets problemer lige nu – ud over at det ikke er landsdækkende – netop er, at det udføres af fagpersoner med tavshedspligt:

»I virkeligheden kan modelbureauet kun få at vide, at modeller har været der«, siger han, men mener dog, at tjekket er den bedste mulighed her og nu.

Den danske indsats lægger et nødvendigt pres på designere – også i udlandet, hvor de færreste lande har lige så meget fokus på området, og hvor tøjstørrelserne, modellerne skal iføre sig, ofte er mindre, siger direktør i modelbureauet 2PM, Peter Damgaard:

Jeg er ikke bekymret for mine modeller, men medierne og omverdenen har malet et hysterisk billede af situationen, og der er så kommet et ønske om et sundhedstjek

»Størrelserne skal op. Og vi er nødt til at lægge et pres på designerne om, at man godt kan være et slankt menneske i god form, uden at man behøver være afpillet«, siger Peter Damgaard.

Ud af 2PMs 44 modeller er en tredjedel blevet sundhedstjekket. Resten er ikke blevet tjekket, fordi de ikke har bopæl i Københavns Kommune.

Hvorfor skal du ikke selv betale for at få sikret dine modellers sundhed?

»Fordi behovet ikke er opstået her. Jeg er ikke bekymret for mine modeller, men medierne og omverdenen har malet et hysterisk billede af situationen, og der er så kommet et ønske om et sundhedstjek«.

Hvem skal betale?

Hos både DAFI, Danske Modeller og LMS lyder det, at indsatsen ikke er fuldendt, førend alle landets modeller kan blive sundhedstjekket.

Modellerne lever af deres udseende, og selv om der ikke findes tal på, hvor mange modeller der reelt har spiseforstyrrelser, er parterne enige om, at de er en særligt udsat gruppe.

Sundhedstjekket, der hidtil har været udført af fagpersoner i Sundhedshuset på Vesterbro, adskiller sig fra et almindeligt læge- eller psykologbesøg ved at være særligt fokuseret på spiseforstyrrelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Målet er, at alle modeller under 18 skal være tjekket inden 2016, mens alle under 25 skal være tjekket inden 2018.

Eva Kruse, I en hvilken som helst anden branche, hvor man taler om sikkerhed, er det virksomheden selv, der skal betale. Hvorfor skal I ikke?

»Modelbureauerne er som sådan også åbne for, at det kan betyde en form for brugerbetaling. Hvis der kommer en offentlig involvering i sundhedstjekket, vil det nok blive et tilbudt til alle unge. Vi har brug for, at myndighederne er med til at tage ansvar for at tjekket bliver ensartet, og at sikre validiteten, så det ikke bliver en intern brancheting, hvor man kan beskylde os for at blåstemple os selv«, siger hun

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden