secondhand. Det er alle typer mennesker, som køber genbrugstøj, siger modeblogger Henriette Kirkegaard (th.), som her er på udkig efter tøjfund sammen med sin medblogger Jane Pejtersen i Røde Kors’ genbrugsbutik i Vestergade i det indre København.
Foto: Finn Frandsen

secondhand. Det er alle typer mennesker, som køber genbrugstøj, siger modeblogger Henriette Kirkegaard (th.), som her er på udkig efter tøjfund sammen med sin medblogger Jane Pejtersen i Røde Kors’ genbrugsbutik i Vestergade i det indre København.

Mode

Røde Kors har lavet modeblog om genbrugstøj

Modebloggen sætter spot på de kvalitetsvarer, der havner i brugtbutikkerne.

Mode

For nylig fandt Henriette Kirkegaard en fin hvid skjorte i en genbrugsbutik. Den har blonder ved kraven og smukt broderi på brystet og ligner noget, som en ældre kvinde kan have haft på til en rund fødselsdag.

»Skjorten kostede kun 38 kroner, og den kan nemt få et nyt liv kombineret med et par jeans. Det er et scoop, hver gang jeg falder over den slags«.

Hun viser og beskriver sit fund på Røde Kors Modeblog, hvor hun sammen med fire andre kvinder med samme interesse for secondhandtøj prøver at finde det guld, som gemmer sig i genbrugsbutikker.

»Genbrug er andet end forvaskede T-shirts. I brug-og-smid-væk-samfundet ryger meget godt tøj til genbrug. Nogle af mine ting, som jeg får flest komplimenter for, er genbrugsfund«, siger hun og viser en elegant ruskindsjakke frem.

Henriette Kirkegaard sidder i baglokalet i Røde Kors-butikken i Vestergade i det indre København sammen med med blogger Jane Pejtersen.

Omkring dem vimser en række af de modne kvinder, som passer boden og sørger for, at tøjet er i god stand. Der bliver dampet og vasket og ikke mindst sorteret i de indleverede varer.

Røde Kors har 236 af den slags genbrugsbutikker i Danmark, og de drives af 7.700 frivillige.

God kvalitet

Blandt de senest tilkomne frivillige i organisationen er de fem modebloggere. Ideen til at skrive om brugt tøj opstod, da Jane Pejtersen havde været på studieophold i Ungarn. Hun boede i en mindre by med billige secondhandbutikker, og da hun kom tilbage til Danmark, fortsatte hun med at handle brugt.

Hun skrev om sine opdagelser på Facebook under overskriften ’Vintage m’ Twist’, og tog siden kontakt til Røde Kors for at høre, om nødhjælpsorganisationen med den store omsætning af brugt tøj ville lege med.

»Tidligere købte jeg kun nyt tøj. I dag er to tredjedele fra genbrug. Til gengæld betaler jeg gerne lidt ekstra, når jeg køber f.eks. nye sko af god kvalitet«, forklarer Jane Pejtersen, der til hverdag læser til lærer.

For Henriette Kirkegaard er secondhand-shopping noget, der er kommet tilbage i hendes liv.

»Da jeg var yngre købte, jeg meget brugt tøj, men efter jeg fik job som journalist og fast indtægt, begyndte jeg at handle nyt. Nu er jeg igen på jagt i brugtbutikkerne og er imponeret over, hvad man kan finde«.

Tanken med bloggen er at inspirere andre og hjælpe med at spotte de gode fund. Inspirationselementet er vigtigt, for i modsætning til konventionelle modeblogs, der typisk viser massefremstillet tøj, er der den detalje ved brugtbloggen, at man ikke kan være sikker på at få fat i de viste varer, da stort set alle opdagelser er unikke.

»At handle secondhand er noget andet end at gå i Topshop og plukke ned fra hylderne«, som Henriette Kirkegaard udtrykker det.

Blandt de aktuelle indslag på bloggen er en festkjole fra netop Topshop. Den er fundet brugt til 55 kr.

De gode fund

Vi går ud i butikken for at se på varerne. Der er en konstant strøm af kunder, der leder efter vinterfrakker, striktrøjer, jeans og kjoler, som er klar til en tur mere i manegen – og til at spare miljøet for yderligere slitage.

Røde Kors-afdelingen i Vestergade ligger midt i kvarteret omkring Strøget, der er rigt på tøjboder, og indretningen er tilpasset, så den minder mere om en modeforretning end en marskandiser. Tøjet er således sorteret i farver.

Henriette undersøger en kort jakke fra Margit Brandt og falder for en COS-skjorte, der ser ny ud. Prisen er 65 kr. Jane tjekker en vinrød bluse med fine detaljer på skulderen, som hun mener kan peppe hverdagen op. Hun udpeger også en blomstret silkebluse til en halvtredser som et godt fund.

Bloggerne taler i det hele taget meget om gode fund. Jane Pejtersen forklarer:

»Et godt fund er en blanding af noget unikt i god kvalitet til en god pris. Den skjorte, jeg har på, har kostet 25 kr., og jeg møder næppe andre, der har en magen til«.

Henriette Kirkegaard:

»Det kan også betyde noget, at tingen har en historie. Jeg ser en hel del hjemmestrik i butikkerne, og det er dejligt at vide, at nogen har gjort sig umage, da de lavede tøjet«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

At en historie kan være med til at gøre brugt tøj ekstra spændende, oplevede Røde Kors i denne uge, da et udvalg af tøj doneret af sangerinden Oh Land skabte kø i flere timer i Vestergade. Salget førte til butikkens største dagsomsætning nogensinde.

Byens variation

Mens vi jagter guldet, bærer en mand tre store, sorte sække med tøj ind i forretningen. Det stopper aldrig. Røde Kors indsamler 6.000 tons tøj om året.

Hvad der ligger i sådan en sæk, kan variere fra bydel til bydel. Fra by til land.

Bloggerne har lært, at man på Frederiksberg kan finde flere mærkevarer som Versace eller Burberry end i Brønshøj. Til gengæld gøres de virkelige fund tit væk fra strøggaderne.

Det sker, at guldet i sækkene virkelig skinner. Som dengang en dame mødte op i Vestergade og donerede en pels med en nypris på 41.000 kr. Efter et par dage var den solgt, og der gik 10.000 kr. i Røde Kors’ kasse.

»Det viser, at det i dag er alle typer af folk, der handler brugt«, mener Henriette Kirkegaard.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden