Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JENS DRESLING
Foto: JENS DRESLING

netmusik. Danskere kan tilmelde sig Spotify i Sverige og få adgang til millioner af musiknumre.

Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Banebrydende musiktjeneste kommer til Danmark

Nu kan danskere tegne abonnement på den omdiskuterede musiktjenste Spotify.

Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Alle danskere kan nu for 75 kroner om måneden tegne et abonnement på musiktjenesten Spotify og få adgang til millioner og atter millioner af musiknumre.

Svenske Spotify er en af de mest populære musiktjenester i verden og var banebrydende, da den blev lanceret i 2006.

Tjenesten, der hidtil har været forbeholdt udlandet, minder om danske tjenester som TDCs Play og Telenors Wimp. Forskellen og fordelen ved Spotify er, at man ikke er afhængig af sit teleselskab, og man kan både downloade og streame musikken. Helt lovligt.

Koda kan ikke bestemme
Alligevel har komponister og sangskrivere gennem deres fælles forening, Koda, nægtet danskerne adgang til Spotify på deres computer, mobil og mp3-afspiller. På trods af, at både svenskere, nordmænd og finner har adgang.

Men nu viser det sig, at Koda ikke kan bestemme, om danskerne skal have adgang til Spotify. I stedet for at piratkopiere eller downloade musik ulovligt kan man oprette en konto hos Paypal og den vej få adgang til den svenske del af Spotify. Den alternative smutvej for de danske musiklyttere begejstrer langt fra hos Koda, der fortsat ikke har indgået en aftale med Spotify herhjemme

»Det er selvfølgelig en lovlig tjeneste, men den er ikke lovlig herhjemme«, siger Kodas pressechef, Birgitte T. Henriksen til DR Kultur.

LÆS ARTIKEL

Adresse i Sverige via Google
Koda vil gerne tillade Spotifys betalingstjeneste, men bryder sig ikke om selskabets gratistjeneste, hvor det er reklamer, der finansierer musikken. Ifølge Birgitte Henriksen kræver den gratis tjeneste meget »forarbejde«, hvis Koda skal sige ja. Og Spotify vil af princip ikke nøjes med kun at tilbyde betalingstjenesten, fortæller pressechefen.

»Vi har en dialog med Spotify, men der er ingen direkte forhandlinger«, siger Birgitte T. Henriksen til DR Kultur.

Derfor er den alternative løsning den eneste farbare vej for danske musikelskere, og det kræver ikke meget. For et abonnement til Spotify kræver kun to ting. Et kreditkort, der ikke er registreret til en Paypal-konto og en adresse i Sverige, som man eksempelvis bare kan finde på Google.

Strider ikke mod ophavsretsloven
Advokat og partner med speciale i immaterielret hos advokatfirmaet Bender von Haller Dragsted, Kasper Heine, kender til de såkaldte smutveje, der også gør det muligt at få en amerikansk iTunes-konto. Han mener ikke, at man som forbruger begiver sig ind på den kriminelle løbebane, hvis man skaffer sig adgang til Spotify.

»Umiddelbart kan jeg ikke se, at det er ulovligt at skaffe sig adgang til Spotify via en udenlandsk konto. Selv om adgangen er en omgåelse, strider det næppe mod omgåelsesforbuddet § 75c - eller andre bestemmelser - i den danske ophavsretslov«, siger Kasper Heine til DR Kultur.

Og Koda vil i fremtiden få mere end svært ved at blokere for udenlandske musiktjenester. Markedet er globaliseret, og forbrugerne vil forfølge de billigste priser på internettet uanset landegrænser, mener Kasper Heine. Og det vil være umuligt at gendanne de geografiske grænser igen.

LÆS ARTIKEL

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden