Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
BEN MARGOT/AP
Foto: BEN MARGOT/AP

MUSIK. Borgere i Københavns Kommune får ikke adgang til et overflødighedshorn af musik-streams på bibzoom.dk.

Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Københavnere går glip af ny musiktjeneste

Københavns Biblioteker tør ikke tilmelde sig banebrydende musik-tjeneste af frygt for overforbrug.

Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Borgerne i Københavns Kommune får ikke adgang til den nye banebrydende musiktjeneste, bibzoom.dk, der vil kunne konkurrere med en udskældt tjeneste som Spotify.

Sammen med halvdelen af landets andre biblioteker har Københavns Biblioteker nemlig ikke turdet hoppe med på den nye biblioteks-tjeneste.

Også for mac-brugere Hvis du bor i en kommune som Frederiksberg, Odense, Aalborg eller 48 andre kan du til gengæld nu streame 2,5 millioner musiknumre gratis fra din computer, og der kommer flere numre til.

Det betyder, at du kan høre din yndlingsmusik uden først at skulle downloade musikken, men blot med et enkelt klik. Og det vil fungere på alle computere - også en mac, som ellers tidligere har været udelukket fra at kunne bruge bibliotekernes musiktjeneste.

I løbet af efteråret bliver det også muligt at streame musikken direkte via en mobiltelefon. Men altså kun, hvis kommunens bibliotek tilmelder sig streaming.

Helt ny tjeneste
Musiktjenesten er oprettet af Statsbiblioteket og åbnede 1. juli. Hjemmesiden er en sammenlægning af netmusik.dk og musikbibliotek.dk og tilbyder brugerne musikdownload, nyheder og musikstreaming.

Sidstnævnte er et tillægsabonnement, som kommunerne skal tilmelde sig.

Og det har Københavns Biblioteker ikke ønsket. Biblioteksgruppen frygter nemlig, at forbruget kan eksplodere, så det vil blive for dyrt for kommunens biblioteker.

»Det er uklart for os, hvad det vil koste. Og vi har ikke set indholdet, før vi skulle tegne aftalen, så vi stod med et produkt, som vi ikke kendte, og det var ikke rimeligt at bruge borgernes skattepenge på«, siger Trine Ulleriks, biblioteksfaglig konsulent i Københavns Biblioteker.

Men Else Retstrup, sektionsleder i Statsbiblioteket, mener ikke, at der er grund til, at bibliotekerne skal være nervøse for økonomien.

For at tilmelde sig streamingtjenesten skal bibliotekerne betale en fast pris afhængigt af, hvor mange borgere der er i kommunen. Bibzoom giver derefter et loft til bibliotekerne over, hvor meget borgerne kan streame.

Sikker betalingsmodel
Hvis forbruget eksploderer og brugerne streamer mere end det, skal bibliotekerne betale for det, der overstiger loftet.

»Det er næsten 100 procent sikkert, at det ikke overstiger det loft, som vi har sat. Derudover har vi et overvågningssystem, som følger med i, hvor meget en kommunes borgere streamer, og så kan de faktisk melde sig ud af det igen, hvis det bliver for dyrt«, siger Else Refstrup.

Hun vil dog ikke garantere, at biblioteket ikke kan få en lille ekstraregning, men det vil ikke blive noget af betydning, siger hun.

Ingen planer om at gå med

Københavns borgere skal dog alligevel ikke forvente lige foreløbigt at få adgang til tjenesten.

»Hvis vi kan se, at det ikke eksploderer i forhold til forbruget, og hvis bibzoom.dks rammer er de rigtige, vil vi gå med, men så længe der er så mange ukendte ting, så vil vi ikke være med«, siger Trine Ulleriks fra Københavns Biblioteker.

Da bibliotekernes tidligere musiktjeneste netmusik.dk blev lanceret, var betalingsmodellen opbygget, så bibliotekerne betalte pr. download og med mulighed for at begrænse den enkelte brugers antal download.

LÆS ARTIKEL

Københavnerne kan stadig bruge bibzoom.dk til at downloade gratis musik og læse musiknyheder, men på grund af filformatet vil det stadig ikke være muligt for mac-brugere at afspille musikken.

Læs flere kulturnyheder på pol.dk

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden