Venner. Simon Kvamm og Peter Sommer har langt om længe startet det band, de altid har snakket om. Her følger udpluk fra den årelange mailkorrespondance, der dannede grundlaget for projektets lyd og sprog.

Venner. Simon Kvamm og Peter Sommer har langt om længe startet det band, de altid har snakket om. Her følger udpluk fra den årelange mailkorrespondance, der dannede grundlaget for projektets lyd og sprog.

Musik

Danske rockikoner offentliggør mailkorrespondance

Simon Kvamm og Peter Sommers årelange udveksling af mail endte med pladen 'De Eneste To'.

Musik

MAILTRÅD: ’De Eneste To’ bliver så aldeles ganske småt til PERIODE: Juni 2007Vores venskab er efterhånden ti år gammelt, og for fem-seks år siden begyndte vi at fortolke hinandens sange og gæsteoptræde på kryds og tværs af vores vanlige konstellationer. For eksempel fik Nephew besøg af Peter under en hel Grøn Koncert-turné. Vi begyndte også at prøve vores ideer til nye sange af på hinanden, men det var først i 2008, at vi for alvor gjorde noget ved snakken om at lave musik sammen. Det var blevet helt nødvendigt for os, fordi vi fik noget andet frem hos hinanden, end andre har været i stand til. Men de første drøje og i hvert fald ædruelige spadestik til vores lille sammenbragte og endnu ikke samspilsramte orkester udspillede sig reelt i denne mail fra juni 2007. Vi havde været på en ordentlig hærger gennem Århus by night efter Spot Festival, og mens vi slikkede vores sår i familiernes, dukkede nogle pænt seriøse snakke om endelig at gøre noget ved det op fra den grumme underbevidsthed. Peter var først på aftrækkeren og fulgte op på de tiltagende fuldemandssnakke, men måtte også lige disclaime, hvis han havde lovet for meget – han havde jo sådan set et album på trapperne, der (trods en bronzespådom) endte med at sælge til guldstatus og blive et mindre folkeligt gennembrud. At vi allerede var begyndt at diskutere mulige sparringspartnere, er lidt sjovt at se tilbage på nu. Især at filmmanden Michael Noer var i spil så tidligt. Selv om han aldrig fik en producerrolle på den poul bruunske måde, er han jo rent faktisk endt med at instruere vores novellefilm ’Østjylland Dreaming’, der blandt andet inkluderer en tryllekunstner og en slagter og følger lidt senere på dette herrens år. Men det er jo en helt anden sag.Den 04/06/2007 kl. 12.06 skrev PETER SOMMER: hej sim, delgadovitsj her, tak for sidsten. stadig træt som en bryggerhest, der har været til bryggerfest. den var vel halv 4 inden jeg var hjemme og så var ivan fresh kl 6.15. - lang søndag indeed. tænker lidt på det vi, i tågerne, talte om mht kvamm/sommer duo(!). vi må virkli lægge hovederne iblød for at finde det 3. hjul, der kender os og kan presse os udover den kant vi i allerede har. men måske der lå en større udfordring, samt gevinst, i at finde en, der så os helt frisk. alt kan og vil lade sig gøre, men lad os da prøve at lave en pulje m lutter gode kræfter. som jeg har det i hovedet lige nu, vil jeg gerne høre os lave det varmeste, mest knugende elektro-akustiske dansksprogede album. ever to be made. ham mikkel filminstruktør vi mødte til efterfezzen kunne evt være executive producer på det. han virker som om han har gode øjne - kansje ørerne osse var gode. seriøst. nå, lad os få sparket denne uge igang - nu vil jeg løbe mig en tur. ha det bedst du fine ven. kh peta samma ps: har vedhft en demo, som jeg tænkte du sku høre. som en opsummering af alt det kærestebullshit jeg har fyldt dig med på det seneste. Simon Kvamm wrote:

hej galis den pedro

Ja satme tak sir jeg osse. Husker intet af min hjemtur fra Studenten til SAS Hotel, men kan konstatere at mit venstre baglår er nærmest sort af blodansamlinger! Men for satan...sådan en hel dag med kolde fadøl, lækker musik fra skillful friends og århus som legeplads...det blir seriøst ikke meget bedre!

Mht projektet tror jeg osse at det er vigtigt med en producer, der kan samle vore kræfter og som vi har respekt for. Mht filminstruktør mener du Michael Noer?...ham med dokumentar-filmene? Han er en fin fætter med god smag og sans for det fine i ting, men summer lige videre, nu skal vi jo lige gøre det grundigt, og vi har vist nok tid...

Spændende at høre demo’en...kan godt høre vinden suse igennem Jeres forhold i den. Tungt og stærkt. Rart at tænke på, at I jo faktisk har kunnet Jeres kram!

Er den tænkt som noget til vores projekt?....kan ikke helt se mig selv spille en rolle i dette nummer....og tænker osse umiddelbart vores ting som mindre ballade-prægede og lidt mere pumpede. Men på den elektro-akkustiske måde, som du skriver..."varm, knugende elektro-akkustik" - god beskrivelse. Ved ikke hvad du tænker..... det er nok vigtigt at have fælles fodslag på et konkret plan.

Under alle omstændigheder går der en rum tid før jeg personligt er klar til at gå ind i det med konkret deadline og al den slags. Men indtil vil jeg da lige sende en demo på sådan som JEG tænker Simon Peter ku give sit bud på....med vokaler der synger overfor hinanden i vers og oveni hinanden i omkvæd.

Tekst-mæssigt er det stadig lidt noget volapyk...og ikke specielt velovervejet med det engelske.

Hepe og heps....glæder mig til vi ses igen

KH Siminito


From: Peter Sommer
Subject: Re: vi ka vores kram!
To: Simon Kvamm
Date: Wednesday, June 6, 2007, 9:33 PM

hallo kvammstein,

naicze track you got there. omkvædet flytter sig fanama godt. mere akustisk spade på det, hvis du spør mig. det gjorde du ikk I know:-)

det nummer jeg sendte var kun ment til almindelig vennesæl musikdialog - det skal med på den næste sommerskive, som pt har arbejdstitlen: "Til rotterne. Til kragerne. Til hundene" .. den skal nok gå bronze mate!!!

det med noer, var ment som en sjov rolle a la poul bruun, der producerer kimm larsens plader på en meget usædvanlig måde - har jeg hørt.. han siger bare hvad han kan li og hvad han ikke kan li. når han ikke kan lide det - laver larsen det om. efter et voldsomt skænderi. lyder hyggeligt ikke?? nej, det jeg tænkte var at vi begge to er så produceragtige i hovederne, at det kunne være en sjov slags rolle at have i projektet.

Og i øvrigt. Hvis vi skal se solen gå ned over tidshorisonten, kunne jeg ikke være mere enig. vi skal et godt stykke hen i næste år, før vi kan tage rigtig fat. jeg håber at få en plade ud selv, i starten af året. ha det ace mein freund.

pets


MAILTRÅD: ’Alle Har En Fortid’ og ’Den Lige Vej Hjem’
PERIODE: Juni 2008
’Alle har en fortid’ var en af vores første vellykkede sange. Tilblivelsen af en sang fungerer typisk sådan, at Simon kommer på antydningen af et omkvæd, og når han så går død i inspirationen, sender han tekst eller lynhurtigt indspillet lydfil per mail til Peter, der skriver lidt om i teksten eller får nogle vers på sangen. Og sådan kan det køre frem og tilbage en række gange, før vi bliver helt enige og rammer den rigtigt. Det tog os ret lang tid at ramme vores egen lyd, så den ikke mindede om, hvad vi hver især lavede i forvejen. Men det var vigtigt at definere vores eget og forhåbentlig langtidsholdbare univers, fordi vi er kommet for at blive og for at blive bedre. Dette er ikke et fritidsband. Da først vi havde defineret vores lyd, gik det til gengæld ret let med sangskrivningen, fordi ingen af os længere behøver at kæmpe med stoffet. Når man er gået død, sender man jo bare lorten videre til den anden eneste ene ...

27/06/08 skrev Simon Kvamm

...og her er så det foreløbige største hit fra D-E-T... dette er jo det, vi har arbejdet mest med og spillet mest...så vi synger den væsentligt bedre end det andet nummer....hvilket jeg syns man kan høre er vigtigt i dette meget vokal- og stemme-bårne univers. Stine går allerede og synger den :-) har lagt memotronen i et ekstra lag, hvilket virkelig fungerer syns jeg... Hep Sim 27/06/08 skrev peter sommer yeah my friend. og endnu et www.yeah!! lise syns vi er så verdammt rå! så indtil videre 2, dog knapt så købesikre, fans, men derimod lyttestærke som ind i paradis. vi kan synge det hele lidt bedre ja. og med teksterne igennem vores hjerner og hjerter et par gange er det sgu tæt på at være det. Ikke nær det. nej helt sikkert fucking DET!!!!! khp 27. jun. 2008 23.00 skrev peter sommer yo sims, blev så opturet af at høre de 2 tracks, at jeg sang denne lille melodi ind. måske FOR inspireret, idet den starter i a-mol -og klart lægger sig lidt op af mit vers til fortidssangen. vil bare lige høre om du synes denne melodi og stemningen i den er noget for os? jeg tror den ku blive brmc-agtig på en DET-agtig endnu bedre måde. 7 kram p 28/06/08 skrev Simon Kvamm godt at høre, at opturen er begge veje....og osse fra lises side – betyder sgu noget! ja det er rigtigt at teksterne osse skal gennem hjerner og hjerter flere gang....tænkte selv på, om det overhovedet er det rigtige at være abstrakt og slogan-agtig???...eller om man fx sku være helt direkte og uden omsvøb????...kan man finde en vej frem, der i endnu mindre grad hverken minder om det du eller jeg ’plejer’ at lave????....på en måde syns eg vi ER langt, men tænker bare højt. syns "lige vej hjem" er en fed skitse...tror faktisk det er en rigtig god vej frem at du sender noget så skitse-agtigt, som jeg går videre med (lissom"fortid"). Og ja den minder lidt om i harmonik og måde at blive spillet på, men det kan jeg jo bare lege lidt med. Det vigtige er, at stemningen er der...og D-E-T er den! KH Sim Flim Timmi Kim Fra:peter sommer Dato: 28. jun. 2008 14.37 Emne: Re: alle har en fortid Til: Simon Kvamm hej simmi gonzales, den slags skitser har jeg en del af, så fedt hvis du synes det virker for dig at modtage sådanne. mht tekster. I see what you are swaying brother. det må vi lige føle os frem over isen med hvordan det funger. energien mellem abstraktion og slogans- hvilket er noget vi hver især mestrer – kan måske kanaliseres ud på en måde vi endnu ikke heeeeeeelt har luret. one love. på tirsdag er lis ude af billedet mellem 16 og 21 ca. måske vi kan mødeholde derefter hos jer. når unger sover etc... Khp MAILTRÅD: Om albumtitlen og ’Hell Yeah’ PERIODE: Juni 2010 Efter Nephews fjerde album ramte og for en tid krævede al Simons opmærksomhed, øjnede vi muligheden for kombineret ferie- og arbejdsophold i San Francisco, hvor produceren Chuck Gonzalez holder til. Vi tog vores små familier med derover, og det blev nogle rigtigintense uger, hvor vi lagde kimen til mange numre. Ikke mindst ’Hvem springer du for’, som både er en opsang og en støtteerklæring til alle de mennesker, der springer ud fra Golden Gate Bridge i så store tal, at der er placeret antiselvmordstelefoner ved hver anden bropille. Vi skrev den sang lige efter en cykeltur over Golden Gate Bridge med børnene bag på cyklen. Den følgende mailkorrespondance var en af de sidste, inden vi lukkede pladen over sommeren 2010. Og den dannede ramme om en af de beslutninger, der gjorde os mest uenige. Man kan sige, at vores venskab er præget af mange alvorlige snakke, der venter på os, når vores små familier er gået i seng – for Peters vedkommende i Skanderborg, for Simons på Frederiksberg – og vi kan gribe knoglen og åbne en god importøl og hælde sorger og bekymringer ud, hvis ikke lige vi nøjes med at diskutere landsholdets seneste spillemæssige krise. Men musikalsk supplerer vi hinanden, og mens Peter måske lærer Simon at slappe lidt af og gradbøje sangstrukturerne, så har Peter lige pludselig fået smag for at lave omkvæd, der lyder af omkvæd! Det gik da også meget godt med at skrive ’R D Oz’, som siden blev omdøbt til ’Hell Yeah’ og lukker albummet af og viser, hvem der er de originale partykonger af provinsen … Til gengæld havde vi en af processens største uenigheder, der gik på, hvad vi skulle kalde vores debutalbum. Peter tændte lidt på en Allan Olsensk reference, det gjorde Simon ikke. Han ville (ganske symptomatisk) have det mere stramt og signalere kontinuitet. Det endte med vores hidtil største kompromis – ingen titel overhovedet. Og heller ikke nogen badebillet til og fri bar på Roskilde Festival for De Eneste To, i øvrigt. Too fucking bad.Den 9. jun. 2010 15.29 skrev Simon Kvamm Oy peets her er den i gennemarbejdet version.....og tilføjet et bette snare-build-up og med noget effekt-gejl på åhåh. egentlig ku den i mine ører godt køre lidt mere rundt til sidst...hvad tænker du? vi skal osse lige ta stilling til om vi synger "hunden" og "er det os" i samme høje leje, eller du synger noget nede.....syns begge dele har noget fedt, men tror jeg stemmer for at du synger "hunden" oppe og "er det os" nede (skal være lidt mindre pumpet)....hva tycks dy? det blir sgu pænt ace det her! Sim Fra: peter sommer Dato: 9. jun. 2010 16.27 Emne: Re: R D OZ...fra bunden Til: Simon Kvamm yo bro, fedt med snare build uppet. claro. fedt i det hele taget. lad os tage et par omgange mere med den sørgeligt mærkelig åhh-åhh stemme. den er ret spas. i broen trækker jeg det der "fandme ja" til mig igen. det fungerer ej rent taktmæssigt. og det har ikke noget at gøre med, at du kører lidt AG stil der. vi skal bare få os en bedre idé. ka ej helt gennemskue det der med højt og lavt leje i omkvæd. vil gerne instrueres af dig. det stoler jeg på. du sir ace, jeg sir 4 aces!! khp Den 28. jun. 2010 10.42 skrev peter sommer hallow min ven, således kunne teksten dispes: (der er et par alternativer angivet histen und her). kram p RDOS det er lang tid siden vi gik sultne i seng, nu står vi op for at få noget at æde vi har beregnet hvor den næste flade kommer fra vi vender kinderne til med glæde har vi det tjah, tjah vi har det hell yeah! Men er det os, der går med hunden, eller er det hunden, der går med os. er det os, der tar med jer, eller er det jer, der tar med os. ER DET OS vi samler op, taler ud og hvad fanden det nu hedder gir en hånd på idealernes gård...... / alt. vi hjælper til på idéernes gård vi har fornemmelse for sange og for business I ved og det er af sån noget stjerner/hjertet består har vi det tjah, tjah vi har det hell yeah! men er det os der trækker fra eller er det os der lægger til er vi konger for en dag/ alt: dem der vælter alt eller er vi kegler i et spil og er det os, der går med hunden, eller er det hunden, der går med os. og er det os, der tar med jer, eller er det jer, der tar med os ER DET OS, Den 28. jun. 2010 11.31 skrev Simon Kvamm Jeg syns det er mega!!!....fedt med konger for en dag - kegler i et spil....ace! Tror du gerne du vil på roskilde eller? sim Den 28. jun. 2010 13.12 skrev peter sommer yo buddy, fed at du liker. hvasså med det der tjah, tjah i broen?... det skal tænkes og synges rimeligt lydligt, tænker jeg.. siger mange mange nej tak til billetten i solidaritet med min bedste ven, der hellerikke skal se gorilaerne svanse. og så har noget jeg skal lørdag - så altialt nemmere at blive hjemme og ærgre sig:-)) khp Den 28. jun. 2010 14.20 skrev Simon Kvamm klaro klaro.... kan godt li tanken om tjah....tror jeg er nødt til at prøve at synge det først....men jo, jeg tror på det! mht pladetitel har jeg gået og smagt på Længere Inde Findes Vi.....og jeg er sgu ikke helt på det....ved godt, det er tarveligt sagt, men jeg syns det hælder til den fortænkte side :-) er stadig klart mest på De Eneste To Vi Er De Eneste To ....osse fordi man skriver sig ind i en tradition med den titel.....en tradition, hvor man automatisk tolker, at dette her bare er den første er mange plader! eller evt De Eneste To Har Ikke Lyst Til At Dø kram fra kvamm sim Den 28. jun. 2010 16.22 skrev peter sommer godt med R D OZ. den sætter vi på plads v havet i uge 30. ok med titel. hvis den ikke duer for dig duer den ikke for os. sån er det. men håber ikke du disser mig, når jeg bruger den på et senere tidspkt. den er nemli sakset ud af en af en tekst jeg arbejder på:-) "Vi er.." er fuldgyldig og vil givetvis, måske liidt tynd i det ift pladens tekstindhold syns jeg. derudover er den ret brugt tror jeg. men hvis vi ikke finder på noget bedre, kan vi altid hoppe tilbage til den. jeg vil gerne vi tester nogle flere forslag. "har ikke lyst til at dø". tygger jeg lidt på. ..jeg har et lidt allanolsensk-agtigt forslag, som jeg måske synes holder: De Eneste to Det Ene Med Det Andet khpets Den 28. jun. 2010 17.09 skrev Simon Kvamm det er mere selve dét at ville indfange en hel plades tyngde i én titel, som jeg tor vi er uenige om.....for jeg syns slet ikke, man skal forsøge dette og således er "Vi Er..." ideen for mig ikke tynd ....snarere funktionel og ja, netop brugt...det er derfor jeg nævner det med traditionen. vi brygger videre....sjovt hvis vores største uenighed i samarbejdet er pladetitlen :-) sim Den 28/06/2010 kl. 17.24 skrev peter sommer hvad synes du om allanolsneren? vi brygger videre. ka godt se det med traditionen og idéen om den første af mange. og kan godt som sagt godt se det vil funke. er bare lidt en snob og vil ha at vi har en titel, helt for os selv. sommer!! Fra: Simon Kvamm Dato: 28. jun. 2010 19.16 Emne: Re: R D OZ Til: peter sommer Kan ikke redi komme udover det allanolsenske....som måske ikke er skidt....skal lige brygge en stout på den... Sendt fra Simon Kvamm’s iPhone
Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce