Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Kontroversielt. De norske metalrockere i Taake er kommet i fokus, efter at gruppen er blevet nomineret  til spellemannprisen.
Foto: Vassil/Creative Commons

Kontroversielt. De norske metalrockere i Taake er kommet i fokus, efter at gruppen er blevet nomineret til spellemannprisen.

Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Islamkritisk metalband prisnomineret i Norge

Det norske metalband Taake synger kritisk om »Muhammedanerne«, men er blevet indstillet til Norges svar på DMA.

Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De synger om hedenskab og en ulmende efterkrigstid. Det Bergenbaserede metalband Taake befinder sig i en ganske velkendt metalbegrebsverden med alt, hvad det indebærer af nationalromantisme, stridslyst og provokation. Men er de også islamkritiske?

Ingen censur
Det går debatten på i Norge, hvor Taake er blevet nomineret til den prestigefyldte Spellemannprisen 2011, der skal uddeles lørdag 14. januar og bedst kan sammenlignes med de danske DMA-priser.

Taake er nomineret i kategorien årets metal for deres album ’Noregs vaapen’, og det har medført en del reaktioner. Især nummeret ’Orkan’, hvor der synges »til helvete med Muhammed og Muhammedanerne«, og der loves, at nu »våkner snart Norge«, vækker opsigt.

Norge har nemlig været helt vågent og noget ømskindet siden Utøyaangrebet i sommer. Så nu går diskussionen om, hvorvidt man kan nominere et band med så kontroversielle budskaber, og om juryen overhovedet har forstået teksten, der i albumcoveret står skrevet i runer.

»Juryen skal udelukkende vurdere udgivelsen – ikke optrædener eller livsførelse i øvrigt. Vi har fuld ytringsfrihed i Norge, og spellemannsprisens jury vil ikke på nogen måde censurere indhold«, udtaler juryformand Marte Thorsby til Aftenposten.

Kristendommen nævnes også
Bandet Taake har tidligere trukket overskrifter, da bandets frontfigur, Ørjan Stedjeberg, under en koncert i Essen i 2007 optrådte med et hagekors malet på brystet.

Til den nuværende kontrovers om de måske islamkritiske tekster udtaler frontmanden, at de er ment religionskritisk.»Black Metal-genren har fra starten været antireligiøs, idet nærmest samtlige bands har tilladt sig at rakke ned på religioner og troende. (...) Vi synes i ytringsfrihedens navn, at det at hengive sig til både kristendom og islam er en stor skam. Kristendommen nævnes i øvrigt i de samme tekster, men det bliver der tilsyneladende ikke lagt vægt på«, skriver han i en mail til Aftenposten.

Black Metal-genren har fra starten været antireligiøs.Didrik Sønderlind fra Human-Etisk Forbund har skrevet en bog om det norske metalmiljø og mener, at der er tale om provokerende symbolik:

»Men teksten til ’Orkan’ er generelt ret barsk, og i kølvandet på 22. juli er den langt over stregen. Jeg gætter på, at Taake ikke er særlig stolt af den efter Utøya«.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden