Tilståelse. Den elektroniske musiker Goodiepal indrømmer over for Politiken, at det er ham, der har  stjålet musikkonservatoriets lydmaskine Eventide H8000:  »I rigtig krigsførelse tager man noget fra taberne«, siger han. Find link til den syrede video i teksten nedenfor.
Foto: fra videoen 'Eventide H8000 - Frisk Hacket Musikundervisning'.

Tilståelse. Den elektroniske musiker Goodiepal indrømmer over for Politiken, at det er ham, der har stjålet musikkonservatoriets lydmaskine Eventide H8000: »I rigtig krigsførelse tager man noget fra taberne«, siger han. Find link til den syrede video i teksten nedenfor.

Musik

Konservatorium anmelder lydkunstner for tyveri

Musikeren Goodiepal tilstår. Han fører »akademisk krig« mod musikkonservatorium.

Musik

Sidste uge modtager en lydtekniker på Det Jyske Musikkonservatorium i Århus en musikvideo.

Videoen er over fem minutter lang, og så viser den noget, teknikeren mener, han kan genkende. En lydeffektmaskine med navnet Eventide H8000.

To uger før er der blevet stjålet præcis sådan en maskine fra et af konservatoriets lydstudier. En maskine, der koster et sted mellem 30.000 og 40.000 kroner.

Tyveriet har konservatoriet meldt til Århus Politi, men der er ikke fundet nogen mistænkte.

Eks-underviser på video Ikke før nu.

På videoen, som der er link til nedenfor, optræder en af konservatoriets tidligere undervisere. Han er nem at genkende med sit cykelstyrsoverskæg, paryk og runde briller.

Manden på videoen er en af Danmarks mest kendte elektroniske musikere, Goodiepal, også kendt som Parl Kristian Bjørn Vester, der frem til 2008 underviste i elektronisk musik på musikkonservatoriet.

På baggrund af videoen henvender konservatoriets rektor, Thomas Winther, sig igen til politiet med mistanken.

»Vi mener, at det er vores«
»Der findes ikke ret mange af sådanne nogle maskiner. Vi mener, at vi kan se, at det er vores. Og vi kan se på videoen, at Kristian Vester er i besiddelse af maskinen. Den oplysning har vi givet videre til politiet«, siger Det Jyske Musikkonservatoriums rektor, Thomas Winther.

Og I tror, det er Goodiepal, der har stjålet den?

»Vi er ingen domsmyndighed, men vi mener at kunne se, at det er vores maskine«.

Goodiepal har været et navn på den elektroniske musikscene siden starten af 1990’erne.

Han har vundet Ars Electronica, den vigtigste pris inden for elektronisk musik, og undervist i musikgenren på anerkendte amerikanske universiteter som Princeton og Brown.

At han nu skulle føje indbrudstyv til sit cv, lyder måske underligt. Men det underlige ligger ikke langt fra musikeren.

Akademisk krigsførelse
Goodiepal har siden sin exit fra konservatoriet i 2008 brugt al sin tid på at føre akademisk krig mod sin tidligere arbejdsplads under navnet Gæoudjiparl – The Århus Warrior.

Krigen indledte musikeren, da han efter eget udsagn blev fyret fra skolen, fordi han ikke fulgte pensum og i stedet ville undervise eleverne i »at skabe musik til en kommende tids kunstige intelligens for at bringe utopien tilbage i moderne medie kunst«.

Siden har han rejst verden rundt for at udbrede sit syn på, hvordan man skal undervise og forske i elektronisk musik, og hvordan man får utopien tilbage til computermusikken. En proces, der ikke nødvendigvis skal indeholde computere.

Og videoen, som konservatoriet har fået tilsendt, er da heller ikke kun tiltænkt dem.

Konservatorium i flammer
På internettet kan man finde videoen med titlen ’Eventide H 8000 – Frisk Hacket Musikundervisning’, der er lagt på YouTube 30. april. I går var der knap 3.000, der havde set den.

Videoen viser, ud over billederne af maskinen, musikkonservatoriet, der brænder op i computeranimerede grøn-gule flammer.

SE VIDEOEN ( eksternt link)

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Videoen er tilsat et elektronisk lydspor og en messende stemme, der fortæller, at maskinen Eventide H8000 er blevet stjålet »som et led i krigen«, og at maskinen er i gang med at blive »udvidet, udboret, opgraderet og modificeret før hjemsendelse«.

Tilstår: Jeg har nakket maskinen
Da Politiken får fat i Goodiepal, er han i USA på Stanford University, hvor han skal forelæse om et par timer.

Han indrømmer med det samme, at det er ham, der har stjålet lydeffektmaskinen Eventide H8000 fra konservatoriet, og at det er den, der optræder i videoen.

»Jeg har nakket maskinen, det er korrekt. Det er et trofæ, fordi jeg har vundet krigen. I rigtig krigsførelse tager man noget fra taberne«, siger han.

Og selv om Goodiepal sidste år fik tildelt en medalje fra Det Jyske Musikkonservatorium med påskriften ’War Prize 2009’, mener han ikke, at skolen har anerkendt sit nederlag rigtigt endnu.

Ifølge Goodiepal er maskintyveriet et sidste forsøg på at få skolen til at indrømme, at den tog fejl, og at hans måde at undervise i elektronisk musik på er akademisk nyskabende.

Gidseldrama

Ifølge musikeren tjener den stjålne maskine også et formål.

»Musikken i videoen er jo lavet på maskinen. Ambitionen er også, at jeg skal indtale mine Goodiepal-forelæsninger på den. På den måde vil eleverne med et tryk på en knap altid kunne høre forelæsninger af Danmarks første lærer i elektronisk musikkomposition. I øvrigt har vi repareret den, så den nu er i bedre form end før«, siger han.

»Juridisk har de en god sag, men de taber kunstnerisk. Jeg kommer gerne hjem og tager min straf, om det bliver håndjern eller bøde«Og mens det i første omgang var planen at aflevere den forbedrede maskine tilbage til konservatoriet, er Goodiepal nu blevet så gal over politianmeldelsen, at situationen har udviklet sig til et gidseldrama.

Derfor vil han nu kun give maskinen tilbage, hvis rektor Thomas Winther personligt anerkender sit nederlag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Goodiepal: Kom og se udstilling i Roskilde
Goodiepal lukker dog også op for, at konservatoriet selv kan finde frem til maskinen.

Han foreslår, at rektoren kommer og ser udstillingen ’Handlinger’ på Museet for Samtidskunst i Roskilde, som han er en del af i øjeblikket.

Siger du, at den stjålne Eventide H8000 står i Roskilde?

»Det har jeg aldrig sagt, men de skal være velkomne dernede«, siger han.

Rektor gider »ikke lege julelege«
Konservatoriets rektor, Thomas Winther, er dog ikke interesseret i at anerkende Goodiepal som vinder af nogen akademisk krig.

»Jeg deltager ikke i de julelege. Vi deltager ikke i nogen krig. Det er Kristian Vesters påfund, som jeg mener er patetisk selvpromovering«, siger han.

Han fastslår, at politianmeldelsen står ved magt.

Goodiepal er dog ikke bange for at tage sin straf, hvis tyveriet skulle ende med det.

»Juridisk har de en god sag, men de taber kunstnerisk. Jeg kommer gerne hjem og tager min straf, om det bliver håndjern eller bøde«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce