Allestedsnærværende. Hugo Rasmussen sagde stort set aldrig nej til et spillejob. Sidste år spillede han 23 gange på jazzfestivalen i København.
Foto: DANIEL HJORTH

Allestedsnærværende. Hugo Rasmussen sagde stort set aldrig nej til et spillejob. Sidste år spillede han 23 gange på jazzfestivalen i København.

Musik

Legendarisk dansk jazzbassist er død

Hugo Rasmussen, bassisten med det karakteristiske skæg og lune, blev 74 år gammel.

Musik

Han fik en kontrabas i fødselsdagsgave, da han fyldte 18 år.

Tre år senere indledte Hugo Rasmussen en karriere som jazzbassist, der nåede at strække sig over et halvt århundrede.

Nu er han død, 74 år gammel. Det bekræfter pianisten Carsten Dahl, der er nær ven af familien, til Politiken.

Han var blandt meget andet fast bassist i Pierre Dørges New Jungle Orchestra, ligesom han spillede fast med folkesangeren Trille, den svensk-hollandske Cornelis Vreeswijk samt Niels Hausgaard. Han har spillet med store internationale navne som Ben Webster og Dexter Gordon.

Det vigtigste er følelsen

Og han var aktiv stort set til det sidste - på sidste års Copenhagen Jazz Festival spillede han 23 koncerter i løbet af festivalens 10 dage. Hvilket faktisk var en nem omgang for Rasmussen, der ifølge eget udsagn har oplevet at spille 33 koncerter hen over sommerfestivalen.

Et resultat af, at Hugo Rasmussen sjældent sagde nej tak til at spille. For han spillede først og fremmest af lyst.

»Nærværet, det skal man yde og øve sig i. Og så skal man selvfølgelig også øve sig på sit instrument, så man kan udføre tekniske ting. Men det vigtigste er opmærksomhed og følelsen af at bidrage til musikken«, sagde han til Politiken i et interview sidste år op til jazzfestivalen.

INTERVIEW FRA 2014:

Kresten Osgood, trommeslager med mere, har i fagbladet Musikeren beskrevet det at spille med Hugo Rasmussen således:

»Når man spiller med ham, sætter han et tempo, og så kan man ikke presse ham til at spille hurtigere eller langsommere. Som regel er det også det rigtige tempo. Så kan man læne sig tilbage og ligge i slipstrømmen«.

Da han modtog hædersprisen fra Dansk Musiker Forbund sagde daværende kulturminister Marianne Jelved (R) om Hugo Rasmussen: »Stor bassist, stort skæg og stor jazzkunstner! Kort sagt: Du er en formidabel musikambassadør, som personificerer dygtighed, musikalitet, humor, opfindsomhed, erfaring, nærvær, hjælpsomhed og karisma«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce