Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
FRANDSEN FINN
Foto: FRANDSEN FINN

Flop. Selv om BibZooms streamingtjeneste har 2,5 millioner numre tilgængelige til fri afspilning, så mangler de den musik, der for alvor trækker folk til.

Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gratis streaming på biblioteket er en fiasko

Lovlig og gratis musik på bibliotekerne siger ikke danskerne det store.

Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det lød ellers om opskriften på en succes.

BibZoom, der sørger for, at musik på landets biblioteker er tilgængelig via computeren, åbnede 1. juli for en streamingtjeneste. Dermed ville der for første gang være en fuldt lovlig og gratis musikstreamingtjeneste til rådighed for alle danskere.

Oven i købet i en kvalitet, der ikke lader kendte tjenester som TDC Play og Telenors Wimp noget efter i lyd og teknisk kvalitet.

I modsætning til at downloade musik på sin computer lader streamingtjenesten musikken løbe gennem computeren på samme måde som en radio. Det findes ikke på computeren bagefter. Men via tjenesten kan man lytte til nummeret igen og igen.

LÆS ARTIKEL Forventningen var, at der inden udgangen af 2010 ville være streamet mindst 15 millioner musiknumre, som danske biblioteksbrugere lyttede til i deres hjem. Sådan er det ikke gået. Faktisk når BibZoom ikke engang at runde en million streamede musiknumre. Det skyldes først og fremmest, at BibZoom ikke kan levere alle de nye hits, som det kræver, for at sådan en tjeneste bliver en succes, siger Flemming Munch, der er områdedirektør på Statsbiblioteket i Århus.

LÆS MERE

Statsbiblioteket står sammen med Odense Centralbibliotek og Herning Bibliotekerne bag BibZoom, der også leverer den musik, bibliotekerne udlåner til download derhjemme.

»Forbruget vender først, når vi har fået de store pladeselskaber, der har de nye hits, med. Det er de unge, der er såkaldte first movers på det her område, og de gider ikke bruge streamingtjenesten, hvor de kun kan finde fem ud af de ti numre, de søger efter. De skal kunne finde 80-90 procent«, siger Flemming Munch.

Pladeselskaber sprang fra
Problemet er, at flere af de største pladeselskaber herhjemme, Sony Music, Universal og MBO, sprang fra, fordi de frygter, at bibliotekernes streamingtjeneste vil blokere for, at en kommerciel tjeneste som svenske Spotify vil gå ind på det danske marked.

Så selv om BibZooms streamingtjeneste har 2,5 millioner numre tilgængelige til fri afspilning, så mangler de altså den musik, der for alvor trækker folk til.Er man derimod mest optaget af klassisk musik eller jazz, er omfanget af musik allerede så stort, at de fleste kan finde det, de ønsker, oplyser Flemming Munch.

Alligevel er det meget få, der bruger streamingtjenesten. I sidste måned havde den i alt 1.573 brugere, der tilsammen lyttede til 46.948 musiknumre.

BibZoom mener fortsat, at streaming er fremtidens måde at udlåne musik på. »Vores perspektiv om at levere public service til brugerne har klart fokus på streaming. Der er lige nu for mange uheldige begrænsninger på download. Streaming kan bruges på alle platforme«, siger Flemming Munch.

Begrænsninger
Derfor forhandles der fortsat med de store pladeselskaber om en aftale. Og BibZoom har en forhåbning om, at en aftale er på plads i løbet af december eller januar.

Muligvis med nogle begrænsninger, så der er loft over, hvor mange numre hver enkelt bruger kan streame – eksempelvis 5.000 om året.

LÆS ARTIKEL

Det kunne også være, at hits først blev tilgængelige, en uge eller 14 dage efter at de er udkommet. Og det er BibZoom parate til, da det handler om public service og ikke forretning, oplyser Flemming Munch.

Vi vil gerne have, at streaming virker godt i løbet af 2011. Når det sker, er målet at komme op over 40 millioner streamede numre om året

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce»Vi vil gerne have, at streaming virker godt i løbet af 2011. Når det sker, er målet at komme op over 40 millioner streamede numre om året. Altså mindst fire gange så meget som vores nuværende digitale udlån af musik via download«, siger han.

Sony Music Danmark håber også på en snarlig aftale.

For i modsætning til eksempelvis streamingtjenesten Grooveshark betaler bibliotekerne for at bruge musikken.

»Viljen er der fra vores side. Biblioteker er noget fantastisk noget. Vi skal bare finde en løsning, så en kommerciel aktør som Spotify fortsat har lyst til at komme ind på markedet. Det nytter jo ikke, at man skal betale for et produkt det ene sted, som man kan få gratis det andet«, siger adm. direktør Henrik Daldorph.
Alle skal vinde

Derfor er det vigtigt for Sony, at kulturformidlingen kommer til at fylde meget hos BibZoom – for eksempel ved at bibliotekerne formidler viden og referencer til anden musik, når der for eksempel er en koncert i byen, eller et bysbarn får udgivet en plade. Desuden bør der også være nogle aftaler om et maksimalt forbrug og en karensperiode, før nyudgivelser kan findes på bibliotekerne, mener Henrik Daldorph.

LÆS OGSÅ »Vi skal finde en løsning, så alle vinder på det. Og det håber jeg, at vi kan i løbet af december eller januar. For vi vil gerne være med«, siger han. Samtidig fremhæver både han og Flemming Munch, at en lovlig streamingtjeneste som BibZoom måske kan tage trafikken ud af en streamingtjeneste som Grooveshark, der ikke betaler pladeselskaber eller musikere, når deres musik bliver afspillet.Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden