Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sjofel. Father John Misty er mere grovkornet i sine tekster end Gaffas anmelder var i sin anmeldelse - mener Gaffas redaktør. Her ses den populære sanger fotograferet under koncerten på Vega.
Foto: IDA MUNCH

Sjofel. Father John Misty er mere grovkornet i sine tekster end Gaffas anmelder var i sin anmeldelse - mener Gaffas redaktør. Her ses den populære sanger fotograferet under koncerten på Vega.

Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Sexistisk« anmeldelse i musikblad medfører læserstorm

»Selv synes jeg, at det er forholdsvis uskyldigt«, siger redaktør Peter Ramsdal om udskældt Father John Misty-anmeldelse.

Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den amerikanske musiker Father John Misty er uhyre karismatisk. Synes mange både mænd og kvinder.

Men da musikbladet Gaffas anmelder efter koncerten med ham i Vega i mandags i sin anmeldelse gik let hen over musikken og i stedet gav sig til at fantasere om, hvad en ung pige på forreste række mon havde lyst til at opvarte kunstneren med af erotiske ydelser, blev adskillige læsere så forbandede på bladet, at rollerne for en stund blev byttet om, og snesevis af læsere i stedet gav sig til at anmelde anmeldelsen på Gaffas Facebookside.

»Sexisme«, lyder en kommentar fra en kvindelig læser.

»Sexisme måske.. men ulækkert og vulgært - bestemt... Og det hører slet ikke hjemme i en anmeldelse«, falder en mandlig læser ind.

I sin anmeldelse omtaler Gaffas anmelder Espen Strunk den amerikanske sanger som »en knivskarp kussetyv« og slutter sit strejftog gennem koncerten med at beskrive »den unge skønhed helt foran, som kan alle teksterne og ligner en, som er klar til at sutte Father Johns pik, anytime - uanset (eller måske netop fordi) at hendes metroseksuelle kæreste med mandefletning står lige ved siden af«.

Om selve koncerten skriver han, at den »kun lejlighedsvist - og først rigtig mod slutningen - viser en Father John i fuld udfoldelse«, men forsømmer, mener flere læsere, at underbygge og forklare, hvori den manglende udfoldelse består.

Det ordvalg, der er i den anmeldelse, er IKKE ok

Gaffa gav koncerten fire stjerner, mens samme koncert i Berlingske, Soundvenue og BT fik fem stjerner.

»IKKE ok«

Redaktionen på Gaffa modtog i løbet af nogle timer så mange »voldsomme reaktioner«, skriver bladet i en meddelelse til følgerne på hjemmesiden, at redaktionen fandt det nødvendigt at fremsætte en erklæring, hvor den erkender, at reaktionerne »naturligvis giver stof til eftertanke«.

Men magasinet fastholder, at »anmelderi i et stort omfang bygger på den givne skribents subjektive oplevelse af en koncert - en stemning, en følelse og en scene«, og erklærer, at man er fast besluttet på at værne om anmelderens kunstneriske frihed.

KÆRE FØLGERE, vi har i løbet af dagen set, hørt og modtaget voldsomme reaktioner på den anmeldelse, der er blevet...

Posted by GAFFA on Tuesday, November 17, 2015

Hvilket dog ikke synes at have formildet de vrede læsere. Nærmest tværtimod.

»Det ordvalg, der er i den anmeldelse, er IKKE ok«, skriver en. Og: »Det er for mig ALT for letkøbt, at I kommer med sådan et »dementi« (uden det egentlig er det)«.

»Kunstnerisk frihed, klart. Men som organisation og kulturel formidler burde I have et etisk regelsæt, der som det mindste tager afstand fra noget så stigmatiserende som sexisme«.

»Sarte og nærtagende«

Enkelte tager nu også bladet og anmeldelsen i forsvar. »Synes sgu, folk er blevet så sarte og nærtagende!!! Go Gaffa!«, skriver en.

»Hvis den her anmeldelse i denne grad kan få folk til tasterne, så må I befinde jer i en verden, hvor rejsevejledningen i Google Maps er det eneste, som ikke er potentielt stødende læsning«, skriver en mandlig læser og får støtte af en kvindelig:

»Stemningen er en del af koncerten, og det at hun er klar til at give ham et Bj er jo med til at beskrive stemningen, der er«.

En læser leverer en halvanden side lang gennemgang af anmeldelsen, hvis kunstneriske vurderinger han finder uunderbyggede og derfor uegnet til at give andre end de 150 fremmødte et indtryk af oplevelsen.

En anden går i rette med Gaffas reaktion på forargelsen:

»Jeg har ikke set nogen voldsomme reaktioner«, skriver han. »Jeg har i stedet set musikelskere og koncertgængere fortælle jer, at vi ikke bryder os om den måde, vi bliver tiltalt og først og fremmest omtalt på«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En anden udtrykker det samme, blot i kort form: »Hold nu op Gaffa, det ville klæde jer at tage bare en smule ansvar. Har I sparet så meget, at der ikke længere er en redaktør?«.

Redaktør: Vi lytter til kritikken

Det er der. Han hedder Peter Ramsdal og bakker sin anmelder op.

»Han har jo lagt de ord op som udtryk for sin egen holdning, og dem bakker vi op om. En anmeldelse skal selvfølgelig ikke være i strid med injurieparagraffer og i øvrigt holde sig inden for lovens grænser, men ellers synes vi, at rammerne for, hvad man kan skrive i en anmeldelse, bør være vide, og at skribenterne skal have redaktionel frihed til at bedømme tingene på deres egen facon«, siger han.

I skriver i jeres meddelelse, at den voldsomme reaktion giver stof til eftertanke - hvilken eftertanke har det givet stof til?

»Som redaktion skal vi selvfølgelig lytte til kritikken og spørge os selv, om kritikerne kan have ret i noget. Selv synes jeg, at det er forholdsvis uskyldigt. Jeg er en ret liberal person, hvad den slags udtryk angår«.

Har I oplevet en lignende læserstorm før?

Det er lidt af en shitstorm det her. Det er også derfor, vi har valgt at ligge forholdsvis lavt, for i debatter på Facebook mødes holdningerne ikke så tit, de brydes bare.

»Nej, det er lidt af en shitstorm det her. Det er også derfor, vi har valgt at ligge forholdsvis lavt, for i debatter på Facebook mødes holdningerne ikke så tit, de brydes bare, og det er sjældent, at nogen af parterne lader sig overbevise af modpartens argumenter«.

Lige så vide rammer som en kunstner

I følge Gaffas redaktør er der videre rammer for en anmeldelse end for andre former for journalistik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Fordi en anmeldelse jo pr definition er subjektiv. Det er holdninger, meninger og oplevelser, som skal formidles. Og der har man lige så vide rammer som den kunstner, der optræder«, siger Peter Ramsdal og tilføjer, at bladets anmelder netop forsøgte at afspejle musikerens eget tekstunivers.

»Father John Misty beskriver blandt andet sin kæreste som en, der dykker ned oftere end en lolitadukke«, siger han.

»Så hvis folk gad lytte efter hans tekster, tror jeg, at de ville høre, at de faktisk er mere grovkornede, end hvad vores anmelder er kommet op med på denne her aften«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden