Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Spirrevip. Kendrick Lamar fyrede alt krudtet af på under en halv time.
Foto: Lasse Kofod

Spirrevip. Kendrick Lamar fyrede alt krudtet af på under en halv time.

Anmeldelser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kendrick Lamar tromlede henover Orange

Kendrick valgte festen og blæste på nuancerne i en koncert, der ramte Orange Scene som en damptromle.

Anmeldelser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På forhånd var jeg spændt på Kendrick Lamars koncert på Orange Scene.

Den 28-årige spirrevip fra Compton har med mesterværket ’To Pimp A Butterfly’ tidligere i år placeret sig endegyldigt i toppen af hiphoppens hierarki.

Men med sine jazzede udflugter, litterære kim og eftertænksomme tone er det ikke et album, der har de bangers, der kan skabe en fest i den størrelse, som Orange Scene kræver. Slet ikke, mens solen stadig slår sine folder.

Den hang lavt og skar gennem støvet, da Kendrick Lamar kom sprintende ind på scenen. Til lyden af ’Money Trees’ fra gennembrudsalbummet, ’good kid, m.A.A.d city’.

Med trykket fra sit larmende band i ryggen tromlede han ud over scenen og fulgte åbningen op med ’Backseat freestyle’ og ’Swimming pool (drank)’ fra samme album.

Der gik næsten en time, før han besøgte ’To Pimp A Butterfly’. Og da havde det længe stået klart, at Kendrick Lamar havde valgt festen over forstanden.

Trykkogerkoncert

Nok ikke noget dumt valg. I hvert fald røg hænder op og ned og fra side til side fra det enorme publikum.

Inden der var gået en halv time havde han fyret alt krudtet af. Både med sit A$AP Rocky-samarbejde, ’F**kin’ Problems’, den fænomenale ’Bitch Don’t Kill My Vibe’ og endda et kort intermezzo med forbilledet 2Pacs ’Hail Mary’. Og Roskilde-publikummet fik lov at demonstrere, at de er en hiphop-crowd, der kan hvert et ord af både de nye og gamle klassikere.

Det var trykkoger af en koncert. Men mange af de ting, der gør Kendrick Lamar enestående, manglede.

Hans rap var solid, men ikke formidabel. Bandet tæskede for voldsomt i trommerne og trak for meget i rockguitarens strenge til at få den funk og følelse frem, som de ellers påkaldte.

Og så krydrede Lamar det hele med et par freestyle-rap, der ikke kan have imponeret nogen. Slet ikke Per Vers, der havde introduceret Lamar som »verdens bedste rapper lige nu«.

Oppe på speederen

Kendrick Lamar er noget særligt. Mentalt og musikalsk. Og hans tvetydige refleksioner har enorm betydning i et stadig mere splittet USA.

På vej mod Roskilde Festival tog han sig i går tid til at svare på kritik fra den højreorienterede nyhedskanal FOX News.

Værten Geraldo Rivera anklagede Kendrick Lamar for at sende det forkerte budskab og pegede på Lamars optræden med ’Alright’ som et eksempel på, at »hiphop i de senere år har voldt mere skade på unge afroamerikanere end racisme «.

Lamars svar var kontant:

»Hiphop er ikke problemet. Vores virkelighed er problemet i den her situation. Det her er vores musik. Sådan her udtrykker vi os«.

LÆS ANMELDELSE

Og få kan udtrykke sig så kraftfuldt som Kendrick Lamar har gjort på både ’good kid m.A.A.d city’ og ’To Pimp a Butterfly’.

Fra den fik vi en heftig version af ’I’ og en knap så funky udgave af den ellers forrygende ’King Kunta’. Før ’Alright’, der - til Riveras orientering - handler om håb, ikke vold, sluttede koncerten af inden ekstranumrene.

Det var heftigt, men det overspillede band mejede nuancerne ned, og i stedet for at trække dynamikken fra ’To Pimp a butterfly’ ind i sin fest endte Kendrick Lamar med at gentage store dele af den koncert, han gav for to år siden på Arena.

Den kunne sagtens bære Orange scene, men Kendrick Lamar kan mere end bare at stå på speederen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden