Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
AP (Arkivfoto)/ASSOCIATED PRESS
Foto: AP (Arkivfoto)/ASSOCIATED PRESS

Streamingmania. The Fab Four har siden juleaftensdag kunnet streames. Beatles-musikken har været notorisk langsom om at udkomme på nye formater. Eksempelvis udkom The Beatles først på cd i 1987, og gjorde først deres indtog på det digitale musikmarked iTunes i 2010.

Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Beatles' oprør er stadig moderne

Hele The Beatles-kataloget har siden jul været lagt ud til fri streaming på globale streamingtjenester. Og det er især de helt unge, der lytter med.

Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Siden juleaftensdag har The Beatles kunnet streames, hvilket har givet generationen, for hvem Paul McCartney mest er kendt for at spille guitar på Kanye West ft. Rihanna-nummeret ’FourFiveSeconds’, mulighed for at høre, hvad Beatle-manien går ud på.

Og det er gået hurtigt for The Beatles på streamingtjenesterne. Alene i de første 48 timer, efter at det komplette Beatles-katalog med bandets 13 studiealbum var lagt ud til fri streaming, blev de afspillet over 50 millioner gange.

Og ifølge verdens største streamingtjeneste, Spotify, er 65 procent af deres brugere, som har streamet The Beatles, under 34 år gamle. Men hvad driver de unge lyttere til at lytte til et band, der gik i opløsning, længe før de blev født?

LÆS MERE

Ifølge musikekspert og radiovært på P6 Beat Rune Hedeman, født 1982, er den unge generation nysgerrig og ivrig efter at finde ud af, hvad ’Beatlemaniaen’ handlede om.

»Jeg tror, det har en stor appel for mange unge mennesker at være en slags ’musikarkæologer’ og gå tilbage og finde ud af, hvordan det hele startede. Både når det kommer til idolskabelse, men også rent kompositorisk: hvordan byggede man de her sange op«, siger han og tilføjer:

De, der forvalter Beatles-rettighederne, har været smarte. De har gjort streamingen til en begivenhed, som medierne har kastet sig over

»Al moderne popmusik står jo på skuldrene af The Beatles«.

Kvaliteten og oprøret trækker

Ifølge musikjournalist og Beatles-connaisseur Per Wium, født 1954, er det ikke kun det legendariske hysteri omkring Livepool-drengene, der drager de unge lyttere til at massestreame ’Come Together’ og ’Let it Be’.

»Det handler ikke kun om at se, hvad hypen handler om. Det handler også om kvalitet. Jeg tror, det er den store kvalitet i musikken, der rammer også unge mennesker«, siger han.

Ifølge Rune Hedeman kan især den ældre ende af den unge lyttergruppe relatere til Beatles og deres oprørsmentalitet.

»Det teenageoprør, The Beatles på mange måder stod for, det går aldrig af mode. Og det er nok især den ældre del af de unge lyttere, der er klar over, at det var det, det handlede om«, siger Rune Hedeman.

Smart lancering

Både Rune Hedeman og Per Wium påpeger desuden, at lanceringen af Beatles på streaming har skabt et momentum, hvilket har virket tillokkende på de unge lyttere. Ved at gøre al musikken tilgængelig på en gang, blev lanceringen til en slags digitalt event – og det er godt tænkt, mener Per Wium.

»De, der forvalter Beatles-rettighederne, har været smarte. De har gjort streamingen til en begivenhed, som medierne har kastet sig over. Og det medfører selvfølgelig ekstra interesse«, siger han.

Ifølge Rune Hedeman har Beatles-musikken haft en eksklusivitet, fordi det så længe har været utilgængeligt digitalt. Der gik flere år, før Beatles overhovedet kom til salg på iTunes, men da de gjorde det, væltede de stort set alle salgsrekorder der.

Det skaber en stemning af: 'Hey, har I hørt, at man kan streame hele Beatles-kataloget?'

»Fordi de har holdt så længe på deres musik, får det en reel nyhedsværdi og tiltrækningskraft, så snart det bliver gjort tilgængeligt. Det skaber en stemning af: ’Hey, har I hørt, at man kan streame hele Beatles-kataloget?’«, siger radioværten.

Samtidig tyder intet på, at det udvander The Beatles’ status i musikverdenen, at de nu er tilgængelige ganske gratis.

»Selv om de nu kan høres på lige fod med stort set al anden musik, kan man jo se på tallene, at det kun gør, at de står – om muligt – endnu stærkere. De bliver eksponeret på ny«, vurderer Rune Hedeman.

LÆS ANMELDELSE

Per Wium fortæller dog, at The Beatles’ indtog på streamingtjenesterne ikke er faldet i lige god jord hos alle generationer af Beatles-fans:

»Jeg har siden lanceringen set en del småsure bemærkninger om The Beatles og streaming fra fans i den ældre generation. De synes, at det udvander Beatles-konceptet. Men hvor disse mennesker muligvis tror, at streamingtilbuddet er tiltænkt dem, så er det jo ikke intentionen. Det er for at gøre The Beatles globalt tilgængelige for de yngre generationer – også for masser af nye brugere, der aldrig har så meget som set en Beatles-lp«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden