Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rune Lykkeberg: Han rev sit selv så smukt i stykker

Mindeord. Gud var død for David Bowie, og det blev et frihedsbrev til at gå opdagelse i hans eget selv.

Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

David Bowie kiggede gang på gang i spejlet. Og så noget andet end sig selv.

Det lavede han popmusik over, der er så smuk, så du ikke kan lade være med at synge med, mens han river sit eget selv i stykker. Linierne står stadig som omkvæd på poppens himmel, og melodierne ligger endnu som soundtrack for vores kærlighedsforhold og slåskamp med os selv.

Han var manden, der solgte verden, smadrede sig selv og blev ved med at genopfinde sig selv derfra.

Som han synger på albummet ’The man who sold the world’ i sangen 'The Width of a Circle':

In the corner of a morning in the past

I would sit and blame the master first and last

All the roads were straight and narrow

And the prayers were small and yellow

And the rumour spread that I was aging fast

Then I ran across the monster who was sleeping by a tree

And I looked and frowned and the monster was me

Den unge popsanger sidder i tidernes begyndelse, vred på Vorherre over, at verden er affortryllet og forudsigelig. Mystikken og magien er væk, og sangeren kan kun mærke én ting: At han selv bliver ældre.

Men så bryder det sammen. For han slipper sine tanker løs, og i deres frie spil er han tilbage ved paradisets træ. Vi er helt tilbage og genskrive det gamle testamente her. Og der ser han et sovende uhyre, som han nærmer sig. Da han kommer helt tæt på, får han et chok, som skammer ham: Uhyret er ham selv.

Sindssyg og fornuftig

Bowie vækkede som ung popsanger sig selv som uhyre i en affortryllet verden og genopstod som den ene mytiske skikkelse efter den anden. Han var Ziggy Stardust, ’en spedalsk messias’, som blev vanvittigt besat af sig selv og skiftede køn til Lady Stardust, der sang ’hans sang om mørke og ubehag’. Og han forvandlede sig til Aladdin Sane, der både betyder ’A lad insane’, en sindssyg fyr, og ’Den fornuftige Aladdin’.

Gud er død for David Bowie, og det blev et frihedsbrev til at gå opdagelse i hans eget selv. Den pæne mand ser forbløffet forfærdet på sig selv som popsanger, der stikker af, ud i rummet og langt ind i sindet.

Den splittelse annoncerer han som sit store tema i ’Space Oddity’, som er en dialog mellem et rumcentret på jorden og astronauten Tom, som er stukket af ud i rummet. Fra rumcentret på jorden synges til Major Tom, at han skal huske at spænde sin hjelm og tage sine proteinpiller. De roser ham nede på jorden, fordi han flyver så højt og fint.

Men så går det galt, han mister så at sige jordforbindelsen:

Ground Control to Major Tom – your circuit’s dead

There is something wrong

Can you hear me Major Tom?

Can you hear me Major Tom?

Can you hear me Major Tom?

Men Major Tom synger ude fra rummet, at han nu er oppe over månen, kan se ned på jorden og han kan ikke gøre noget.

Major Tom bliver som en af Bowies selviscenesættelser en metafor for selve selviscenesættelsen. For hele Bowies projekt.

Og han dukker op 11 år senere i en sang, hvis titel fortæller, at vi igen er tilbage i den hellige bog, ’Ashes to ashes’.

Do you remember a guy that’s been

In such an early song?

I’ve heard a rumour from Ground Control

Oh no, don’t say it’s true.

Astronauten Major Tom melder nu tilbage, at han ikke kan holde det ud. Det frie, svævende liv i rummet, uden forankring, er blevet et nyt helvede. Overfladisk, ligegyldigt, tomt.

Major Tom synger tilbage, at han vil ned igen. Ud af identitetsspillet, tilbage til sit borgerlige liv.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I never done good things

I never done bad things

I never did anything out of the blue

Want an axe to break the ice

Wanna come down right now

Han vil have en økse så han kan smadre isen mellem sig selv og verden. Isoleret fra alle andre bliver opdagelsesrejsen i til et bogstaveligt ’ego trip'.

Den erkendelse går igen på albummet ’Scary Monster’ fra 1980, hvor Bowie er nået til vejs ende. Han fortæller om sig selv som kvinde:

She had an horror of rooms

She was tired

You can’t hide beat

When I looked in her eyes

They were blue but nobody home

Han ser sig selv som kvinde i spejlet, han har åbnet en ‘rædsel af rum’ gennem ti år som verdens største forvandlingskunstner. På stoffer, på alle mulige eksperimenter, på egotrip og på flugt fra det selv, der kedede ham så meget i starten.

Han har pumpet sin hjerne med alt, hvad man kan pumpe den med og leveret et enestående katalog af sange, der både er smuk popmusik, uhyggelige selverkendelser og en rejse rundt i alle tidens tendenser.

Han tog alle sin tids tangenter og gik helt derud ad dem, hvor han endte i rummet. Hver gang i nye forklædninger. Han toppede lige der. Måske kom han ned på jorden, hans popmusik blev i hvert fald aldrig så farlig igen.

Sang sin egen nekrolog

David var hverken digter, filosof eller komponist. Han var en popsanger, som viste, at hele verden, hele mennesket og ikke mindst hele umennesket kan foldes ud i noget så smukt og forgængeligt som en popsang.

Selvfølgelig sang han sin egen nekrolog, længe før han døde:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Once there were mountains and mountains

And once there were sun birds to soar with

And once I could never be down

Uanset hvor du går hen, eller hvor du tager ud i rummet, kan du være sikker på, at David Bowie har været der først. Sat sit flag som en sang, du kan synge med på. Nu sover monstret for altid ved træet.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden