Simona Abdallah er perkussionist og omrejsende musiker. Hun bliver ofte fløjet ind til store spillejobs i udlandet, men herhjemme bliver hun kun booket til integrationsarrangementer.
Foto: SØLBECK CHRISTIAN KLINDT

Simona Abdallah er perkussionist og omrejsende musiker. Hun bliver ofte fløjet ind til store spillejobs i udlandet, men herhjemme bliver hun kun booket til integrationsarrangementer.

Musik

Kønsdebat: Hvorfor er kvindelige musikere i undertal?

Debatten om skæv kønsbalance på årets musikfestivaler kører, efter at det kom frem, at Tinderbox indtil videre kun har booket 2 pct kvindelige musikere. Men er det sværere at være kvindelig end mandlig musiker?

Musik

Ida Gard, sanger og sangskriver, albumaktuel med sin tredje plade, 'Womb', og på tour, pt i Tyskland:

Hvad tænker du om debatten om manglende kvinder på festivalerne?

»Den er vigtig, og den skal blive ved med at blive taget. Det undrer mig, at når der kommer sådan nogle tal som med Tinderbox' kun 2 procent kvinder, at de ikke gør noget ved det. Men det må jo være, fordi de ikke synes, det er vigtigt. Nu er jeg ikke selv sådan en super-festivaldeltager-type, men jeg ville da ikke gide tage til sådan en festival. Jeg lytter selv meget til kvindelige kunstnere. Men jeg er også opvokset med en mor, der talte, hvor mange kvinder der var med i film og den slags. Så denne her historie taler ind i en livslang ked-af-det-hed hos mig over, at nogen ikke kan se, at det ikke er et problem«.

Hvorfor er det et problem?

»Fordi halvdelen af dem, der skal lytte til musikken, er kvinder, og der er bare forskel på, hvordan mennesker ser verden. Musik er refleksion over verden, og hvis vi kun hører den ene side af verden, så mangler vi noget vigtigt. Helt idealistisk synes jeg, der skal være plads til alle, og at det vil give en bedre verden med mere ligestilling, også for mændene. Vi bliver bedre til at forstå hinanden, og mænd kan også lære en masse af kvinder«.

Handler det om kvalitet og ikke køn?

»Nej, det gør det ikke. Der kan selvfølgelig være en masse praktiske årsager til, at f.eks. Tinderbox ikke lige kunne få det eller det navn, men man træffer også valg ved fravalg. Man prioriterer, hvem der er upcomming og skal have en chance, og hvem der er stjernerne, når man booker. Jeg tror på, at en ligelig kønsfordeling giver bedre resultater i alle sammenhænge, fra virksomheder til musikfestivaler«.

Har du oplevet diskrimination i dit arbejde?

»Jeg har følt mig overset. Min nye plade er ikke blevet anmeldt særlig mange steder, og jeg er kun hyret til Jelling Festival herhjemme. Jeg har fået at vide, at der er for mange kvindelige kunstnere, der udgiver i foråret og undret mig over, hvorfor det skulle påvirke min chance for at få spillejobs. Jeg ved ikke, hvor meget der har med mit køn at gøre, men det er svært at udgive sit tredje album og ikke få omtale. Den der tendens med at kvindelige musikere bliver kategoriseret som 'kvindelige musikere', sådan at nuancerne bliver pillet ud af det, er jeg ikke glad for. Det er som om, der kun er plads til en af os af gangen, og så er det hende, der er den. Men der er jo helt vildt mange vidunderlige kvindelige musikere derude, der arbejder med fantastiske ting. Der er bare ikke nogen af dem, der spiller på Tinderbox«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Simona Abdallah, perkussionist, rejser verden rundt og spiller:

Hvad tænker du om debatten om manglende kvinder på festivalerne?

»Jeg tænker, at det er foruroligende, at musikbranchen i 2016 stadig er så mandsdomineret. Det virker som om, at festivalerne kun booker navne, som de er helt, helt, helt sikre på kan sælge billetter, og derfor er vi en masse, der aldrig får en jordisk chance for at spille. Der er eddermame mange dygtige kvindelige musikere, men det er skide frustrerende, at det er så lukket et miljø at komme ind i musikbranchen. Jeg har spillet i 17 år nu, og jeg ved, at jeg er sindssygt god til det, jeg gør. Men det er som om, at jeg ikke kan komme ind. Jeg ved ikke, hvor det går galt, jeg har ledt efter både en agent og en booker og prøver hele tiden at få et større netværk og sender materiale og billeder. Men når så jeg kigger på programmet for de her festivaler, så er det jo grotesk så få kvinder, de hyrer«.

Hvad tror du, der går galt?

»Med mig tror jeg, det er fordi, jeg har to labels imod mig: Jeg er kvinde, og så har jeg indvandrebaggrund. Så jeg bliver kun hyret til arrangementer i kulturhuse og debatmøder, der har noget med integration og indvandrere at gøre. Aldrig til de store festivaler. Og det er så underligt, når jeg samtidig bliver fløjet ind for at spille til kæmpe festivaler i Dubai, Afrika og Asien. Der er jeg hovednavn. Herhjemme er jeg sat i en lille smal boks med noget arabisk tromme og etnisk musik. Men jeg kan spille alle slags slagtøj og alle genrer musik. Og jeg vil spille med alle! Alle bands eller dj's, jeg vil vildt gerne samarbejde, men jeg skal bare have chancen. Min drøm er at have en duo eller trio med elektronisk dansemusik og to kvindelige trommeslagere og perkussionister. Det ville sparke røv. Jeg har også skrevet til Remee flere gange, fordi han er god til at sætte bands sammen og tænker, at han måske kan sætte mig sammen med nogen. Jeg vil gerne tage min musik op til næste niveau, men det kræver, at nogen inviterer mig indenfor eller siger ja, når jeg spørger«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvad tror du, der skal til for at få flere kvinder til at slå igennem i musik?

»Det handler meget om økonomi. Der skal være nogen, der støtter de gode ideer. Rigtig mange kvindelige musikere ender med at have et rigtigt job og så spille lidt ved siden af, fordi de ikke kan leve af det. Når man kun bliver booket de små steder, så kan man ikke leve af det. Jeg er så heldig, at jeg har levet af musik de sidste syv år, og jeg klager ikke. Men hver gang nogen siger »Der mangler kvindelige perkussionister«, så sidder jeg bare og tænker: Okay. I'm ready! Men jeg får sgu afslag på alle mine ansøgninger om støtte. Måske skal jeg starte et kvindeband? Jeg ved det ikke. Det forvirrer og frustrerer mig«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce